VRH DS PODNEO OSTAVKU NA SEDNICI GLAVNOG ODBORA Šutanovac: Ostajem u stranci (VIDEO)
Sednica Glavnog odbora Demokratske stranke, Foto: Printscreen/Adria media TV

KRAH NA BEOGRADSKIM IZBORIMA

VRH DS PODNEO OSTAVKU NA SEDNICI GLAVNOG ODBORA Šutanovac: Ostajem u stranci (VIDEO)

Danas je predloženo i raspisivanje vanredne stranačke skupštine na kojoj će se birati novi lider i potpredsednici

Objavljeno:

Celokupno rukovodstvo s predsednikom Draganom Šutanovcem na čelu zvanično je podnelo ostavke zbog loših rezultata na beogradskim izborima na sednici Glavnog odbora koja je počela u podne.

Aktuelni predsednik stranke Dragan Šutanovac poručio je pred članstvom da njegova odluka da podnese ostavku nije rezultat bilo kakvog pritiska, jer, kako je naveo, "pod pritiscima on i njegova porodica žive godinama".

"Nikada se nisam predavao, ne predajem se ni danas, ovo je pitanje odgovornosti. Za ovu godinu i 4 meseca mislim da smo mnogo toga uradili, stranku smo moj tim i ja preuzeli u situaciji u kojoj praktično nije bila od 1992. godine. Ključni momenat prošog leta bili su predsednički izbori, moguće da sam napravio grešku što nisam prihvatio Lečićev predlog da potpišemo dogovor o saradnji koja bi se posle predsedničkih prenela i na parlamentarne izbore.

- Ipak smo napravili dobar rezultat. Koalicija na beogradskim izborima nije motivisala birače i u narednim nedeljama analitičari će sigurno to analizirati. Mi smo u medijima bili u sneci, zaobiđeni smo namerno da nam se ne bi davalo na značaju. Naša koqalicija je imala 22 protivnika, svi su atakovali naše glasače i desilo se šta se desilo. Ipak ovu kampanju završavamo bez dinara duga. odlazim sa mesta predsednika, ali prekidam staru praksu - ostajem u DS i biću joj veran. Ovo je moja kuća", podsetio je on praćen burnim aplauzom.

Danas je predloženo i raspisivanje vanredne stranačke skupštine na kojoj će se birati novi lider i potpredsednici.

Na GO formiran je i organizacioni odbor, čime će biti pokrenuta procedura za izbor novog rukovodstva u skladu sa stranačkim aktima.

- Pravo da se kandiduje ima svaki član koji je šest meseci u DS i ima plaćenu članarinu. Za neposredne izbore potrebno je prikupiti 1.000 potpisa članova s pravom glasa za kandidaturu za poziciju predsednika i 600 potpisa na mesto potpredsednika, dok u slučaju delegatskih izbora, uslove i pravila kandidovanja određuje organizacioni odbor - objasnili su u DS.

U proteklih šest godina DS je izmenio četiri lidera - Borisa Tadića, Dragana Đilasa, Bojana Pajtića i Dragan Šutanovca. Dosad su praktikovali da šefove biraju među potpredsednicima. U javnosti se, međutim, kao jedan od kandidata za predsednika DS pominje poslanica i nekadašnja potpredsednica Nataša Vučković.

BONUS VIDEO: Dragan Šutanovac i Vesna Rakić Vodinelić, Espreso intervju

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.