9. MARTA SMO VIDELI ŠTA JE POLICIJSKA BRUTALNOST, ALI SMO I DALJE DALEKO OD SLOBODE KOJU SMO PRIŽELJKIVALI: Mićunović o protestima pre 27 godina!
Mićunović se osvrnuo na proteste pre 27 godina, Foto: Fonet, Printscreen

samo za espreso

9. MARTA SMO VIDELI ŠTA JE POLICIJSKA BRUTALNOST, ALI SMO I DALJE DALEKO OD SLOBODE KOJU SMO PRIŽELJKIVALI: Mićunović o protestima pre 27 godina!

Najdugovečniji srpski demokrata podsetio se, samo za naš portal, burnih događanja koja su mogla da promene srpsku istoriju

Objavljeno: 09:52h

Prvi predsednik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović, koji je u vreme demonstracija 9. marta '91. godine bio na čelu demokrata, osvrnuo se na ovaj događaj i za Espreso objasnio po čemu ga pamti.

- To je bio jedan dramatičan datum, koji je početak otpora Slobodanu Miloševiću. Oko njega postoje razne kontroverze koje se tiču sudbine Jugoslavije, njenog održavanja i raspadanja i uticaja vojnog vrha. Jako je to bilo složeno i ostavio bih istoričarima da govore šta se zaista dešavalo. Ono što smo zaista videli tada je policijska brutalnost, i na kraju izlazak studentskih masa, i neku vrstu pobede - kaže Miićunović.

On dodaje da je pre 27 godina bio oštar sukob opozicije i režima i da su mu prva asocijacija na njega tenkovi.

- Nisu se ustručavali da isteraju tenkove na ulice Beograda - kaže Mićunović i dodaje da je razlika danas u odnosu na taj period, ali da što se tiče slobode nismo mnogo napredovali.

- Razlika je u godinama, druga je konstalacija u odnosu na sad, ali što se tiče sloboda - nismo mnogo napredovali. Što se tiče medija, takođe nismo. I ti protesti su počeli protiv medija koji su bili pristrasni, ali i dalje smo daleko od slobode i demokratije koju smo priželjkivali - zaključuje Mićunović.

Bonus video:

Aleksandar Šapić, intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.