OVAKO IZGLEDA VELELEPNA KUPOLA U HRAMU SVETOG SAVE: Vučić održao govor na ruskom! (VIDEO)
Foto: VLADA ŠPORČIĆ

POSETA ŠEFA RUSKE DIPLOMATIJE BEOGRADU

OVAKO IZGLEDA VELELEPNA KUPOLA U HRAMU SVETOG SAVE: Vučić održao govor na ruskom! (VIDEO)

Vučić se srdačno pozdravio sa ruskim gostom, a sa predsednikom RS Dodikom se i izljubio

Objavljeno: 11:02h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov prisustvovaće danas prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru.

10.38 - Ova kupola, ovo nebo, ova vaseljena iznad nas verovatno je najbolje mesto da se istakne veza između srpskog i ruskog naroda, koji je potekao iz istog plemena, delio iste snove, kulturu i veru... I ova kupola govori upravo to, srpski i ruski umetnici utkali su na hiljade svetlucavih komadića zajedno... Hvala Putinu, hvala Gaspromnjeftu, hvala dragom prijatelju Lavrovu, koji je lično došao da uveliča naše slavlje, hvala neimarima, velikom Muhinu...

Hvala svima koji su učestvovali u njegom podizanju, hvala srpskim kraljevima, hvala onima koji su to činili i od osamdesetih godina prošlog veka naovamo poput Dušana Čkrebića, Zorana Đinđića, Tomislava Nikolića... - kazao je Vučić u govoru.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić foto: printscreen

10.33 - Državnom vrhu Srbije, patrijarhu Irineju i svim visokim zvanicama obratio se šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji je istakao bliskost srpske i ruske kulture, naroda i pravoslavnih crkava.

foto: Ivana Kljajić

10.20 - Prisutnima se obratio poglavar SPC, Njegova Svetost patrijarh Irinej, koji je podsetio na užasan turski zločin - spaljivanje moštiju Svetog Save na Vračaru, na mestu gde se danas dovršava i ukrašava najveća srpska svetinja. Patrijarh je podsetio na istorijat stvaranja Hrama i mnoge muke kroz koje je SPC prolazila u želji i volji da ga podigne.On se na kraju zahvalio svima koji su učestvovali u podizanju Hrama, izradi i finansiranju velelepnog mozaika - ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zbog ljubavi prema srpskom narodu, Gaspromnjeftu koji je finansirao izradu mozaika, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za volju i sve napore uložene u želju da se svetinja posvećena svetitelju Savi završi, Ruskoj pravoslavnoj crkvi i njenom patrijarhu Kirilu, sveštenstvu obe crkve, umetnicima koji su radili na mozaiku...

Njegova Svetost patrijarh Irinej
Njegova Svetost patrijarh Irinej foto: Printscreen

10.17 - Program vodi i glumac Miloš Biković a na početku su pozdravljene sve visoke zvanice, državni vrh Srbije, svi koji su učestvovali u izradi veličanstvenog mozaika, kao i Aleksandar Djukov, direktor Gaspromnjefta, firme koja je finansirala izradu mozaika.

Program vodi poznati glumac
Program vodi poznati glumac foto: Vladimir Šporčić

10.11 - U Hram Svetog Save stigli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej. Vučić se srdačno pozdravio sa ruskim gostom, a sa predsednikom RS Dodikom se i izljubio.

foto: Ivana Kljajić

10.00 - Šef ruske diplomatije došao je u pratnji srpskog kolege Ivice Dačića u Hram Svetog Save, a u najvećoj srpskoj svetinji danas su i druge visoke zvanice poput predsednika RS Milorada Dodika, ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina, ministre Antića, Lončara, Vukosavljevića...

Podsetimo, mozaik na kupoli Hrama Svetog Save završen je i na visini od 65 metara predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo. Reč je o jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu.

Ukras, težak 40 tona, sačinjen je u Moskvi, pravljen godinu dana, a potom prevezen u Beograd. Delo je 90 ruskih umetnika, predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom. Izradu je finansirala ruska firma "Gaspromnjeft" sa četiri miliona evra.

Aleksandar Vučić u Hramu
Aleksandar Vučić u Hramu foto: Vladimir Šporčić

Šef ruske diplomatije, koji je sinoć razgovarao sa predsednikom Vučićem, nastaviće i političke razgovore sa srpskim zvaničnicima. Lavrov će se sastati sa premijerkom Anom Brnabić i srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Planom posete predviđeno je da ruski ministar uruči Orden prijateljstva Ivici Dačiću, koji mu je ranije dodeljen.

Lavrov i Dačić položiće vence na Spomenik sovjetskom vojniku u okviru Memorijalnog kompleksa Oslobodiocima Beograda, a položiće i cveće na spomenik ruskom diplomati Nikolaju Hartvigu na Novom groblju.

Hartvig se nesebično zalagao da se smanje tenzije između Srbije i Austrougarske.

Šefovi diplomatije Rusije i Srbije će imati i zajedničko izlaganje pred prorektorima, profesorima i studentima Univerziteta u Beogradu.

Bonus video:

Marko Bastać napušta studio RTS-a

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.