Vučić primio predstavnike Hrvata u Srbiji: Predsedniku su poklonili JEDAN SIMBOL, a doneli su I JASNE ZAHTEVE (FOTO)
Vučić se sastao sa Savezom udruženja porodica zatočenih i nestalih branitelja, Foto: Beta/ Emil Vas

SASTANAK sa predstavnicima manjine

Vučić primio predstavnike Hrvata u Srbiji: Predsedniku su poklonili JEDAN SIMBOL, a doneli su I JASNE ZAHTEVE (FOTO)

Iz "Saveza udruženja porodica zatočenih i nestalih branitelja" poručili su kako na sastanak s Vučićem dolaze s jasnim zahtevima

Objavljeno:

Srpski predsednik Aleksandar Vučić primio je danas predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. - Za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji stižu bolja vremena – obećao je Vučić na tom sastanku, piše Dnevnik.hr.

Iz udruženja nestalih Vučiću su doneli poklon – bedž Crvenog krsta za nestale.

Ranije je najavljeno da će izaslanstvo Saveza udruženja porodica zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja na sastanku u Beogradu sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem tražiti podatke o hrvatskim braniteljima i civilima nestalih tokom Domovinskog rata, a od srpskog predsednika zatražiće i da utiče na institucije u Srbiji da se aktivno uključe u rešavanje tog problema.

Predsednik je dobio na poklon bedž Crvenog krsta za nestale
Predsednik je dobio na poklon bedž Crvenog krsta za nestale foto: Beta/ Emil Vas

Skupina koja je krenula iz Zagreba susrela se s ostalima u Vukovaru. Hrvatska trenutno traga za 1945 nestalih i smrtno stradalih tokom Domovinskog rata. Iz "Saveza udruženja porodica zatočenih i nestalih branitelja" poručili su kako na sastanak s Vučićem dolaze s jasnim zahtevima. Ključna prepreka rešavanju pitanja nestalih hrvatskih građana, branitelja i civila, jeste nedostatak informacija o masovnim i pojedinačnim grobnicama, te sekundarnim grobnicama, u koje su premeštani posmrtni ostaci. Predsednica Saveza udruženja porodica zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Ljiljana Alvir, rekla je da će zatražiti i povratak dokumenata iz vukovarske ratne bolnice, a koje su po okupaciji Vukovara uzeli pripadnici Jugoslovenske vojske (JNA).

Na sastanak sa Vučićem došli su sa jasnim zahtevima
Na sastanak sa Vučićem došli su sa jasnim zahtevima foto: Beta/ Emil Vas

- Idemo sa zahtevom da Vučić, prema obećanju koje je dao u Zagrebu, a pitao je kako može pomoći u pitanju rešavanja nestalih osoba, da to i učini. Da izvrši uticaj na institucije u Srbiji koje raspolažu podacima o nestalim osobama i da se Republici Hrvatskoj daju traženi podaci, te da se daju podaci koje mi ne možemo tačno definisati, ali znamo da se nalaze u arhivima - istakla je u izjavi Hrvatskoj televiziji (HTV) predsednica Saveza udruženja, Alvir. Republika Hrvatska još traga za 1945 nestalih i smrtno stradalih hrvatskih branitelja i civila tokom Domovinskog rata. Prema najavi, srbijanski predsednik Vučić primiće danas u odvojenim susretima predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koje će predvoditi Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, te predstavnike hrvatskih udruženja nestalih osoba.

Bonus video VUČIĆ U ŠKOLI U VRGINMOSTU, EVO ŠTA JE POKLONIO DECI: Oni mu pokazali šta uče na času informatike

(Espreso.co.rs/ Vecernjilist.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.