STIGAO AMERIČKI SENATOR, PREDSEDNIK GA DOČEKAO: Ovo su glavne teme razgovora sa Vučićem
Ron Džonson i Aleksandar Vučić, Foto: Fonet

poseta

STIGAO AMERIČKI SENATOR, PREDSEDNIK GA DOČEKAO: Ovo su glavne teme razgovora sa Vučićem

Nezaobilazna tema razgovora Džonsona i Vučića biti uticaj Rusije na Srbiju

Objavljeno: 19:25h

Američki senator i predsedavajući Podkomiteta za Evropu pri Odboru za spoljne poslove u američkom senatu Ron Džonson stiže danas u posetu Srbiji, gde se oko 19 sati u vili "Mir" sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Džonson sastali su se već tri puta u proteklih osam meseci, a američki senator je srpskog predsednika u više navrata nazivao ključnim liderom u regionu.

Predsednik Srbije sastao se sa senatorom iz Vinskonsina tokom posete Vašingtonu u julu prošle godine.

Republikanac Džonson i demokratski senator iz Konetiketa Kris Marfi rekli su tada da je stav zvaničnog SAD da otvorena pitanja na Balkanu ne mogu biti rešena bez liderstva Beograda, a da je predsednik Vučić u poziciji da bude taj lider.

Senatori su, nakon sastanka sa predsednikom Srbije, istakli da u Vašingtonu odlično razumeju koliko je važno da SAD, Srbija i EU ojačaju saradnju.

Sagovornici "Blica" smatraju da će nezaobilazna tema razgovora Džonsona i Vučića biti uticaj Rusije na Srbiju, kao i hitno potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Američki senator zadužen za bezbednosna pitanja u Evropi Ron Džonson već je dolazio u Beograd, a bio je prisutan i na nedavnoj konferenciji Atlanskog saveta SAD-a u Vašingtonu, na kojoj je predstavljen izveštaj "Balkan napred - nova američka strategija za region".

U izveštaju se predlaže istorijsko približavanje Srbiji i partnerstvo sa Beogradom, a Džonson je tada objasnio zašto je važno da se Zapad posveti Zapadnom Balkanu.

- Ako ne obraćamo pažnju i ne učinimo sve što možemo da ojačamo te veze i pomognemo Balkanu da postane ekonomski stabilan, propustićemo ovu tačku u našoj istoriji - naveo je tada Džonson.

Mada je reč o prvom političaru sa Zapada koji je javno upozorio Beograd da nije u srpskom interesu da Ruskom centru u Nišu da imunitet, upućeni tvrde da Džonson važi za umerenog republikanca, koji ima pozitivan stav o Srbiji, kao i da veruju da će i posle večerašnjeg sastanka sa Vučićem, izneti ohrabrujuće poruke.

Sagovornici "Blica" navode da će se američki senator sasvim sigurno osvrnuti na preporuku Evropske komisije da Beograd hitno potpiše pravno obavezjući sporazum sa Prištinom, kao i da će tema biti ruski uticaj na Srbiju.

Tema i oružje za MUP RS

Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlanske studije, kaže da će Džonson sa Vučićem razgovarati o reviziji saradnje Srbije i Rusije, a nakon zahteva američkog Kongresa da se pripremi analiza bezbednosne saradnje svake države Zapadnog Balkana sa Ruskom Federacijom.

Kongres, inače, traži detaljni spisak "ruskog oružja i vojne opreme i tehnologije u vrednosti većoj od milion dolara koje je ili kupljeno ili dobijeno od strane svake zemlje Zapadnog Balkana od 2012. do danas".

Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlanske studije
Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlanske studije foto: Fonet

- Sasvim sigurno biće reči i o odluci rukovodstva Republike Srpske da nabavi oružje za MUP - navodi Milićeva za "Blic".

Sa druge strane, dodaje ona, biće reči i o sporazuimu Beograda i Prištine, a kako kaže, neformalno se može čuti da će doći do organizovanja jedne međunarodne konferencije na kojoj bi zemlje Zapadnog Balkana stavile tačku na sve granične sporove.

- Srbija ne prati koliki uticaj ima Senat na kreiranje američke spoljne politike, pogotovo u odnosu na kompromitovane članove Srpskog kokusa u Kongresu. Džonson ima optimističan odnos prema Beogradu i dobro bi bilo imati ga za prijatelja - smatra ona.

"Najintenzivnija vojna saradnja Srbije sa SAD"

Da je za Ameriku važno unutrašnje pitanje uticaj drugih aktera na međunarodnoj sceni, naročito Rusije, na zemlje regiona, smatra i Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku
Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku foto: Fonet

- Pitanje uticaja Rusije na bilo koju zemlju je uvek interesantno u Americi i verujem da će odnos Beograda i Moskve takođe biti tema u razgovorima Džonsona i Vučića. Takođe, biće reči i o napretku Srbije ka EU, pre svega detektovanju onih tema koje su ključne u tom procesu.

U tom smislu, verujem da će se razgovarati o dijalogu Beograda i Prištine i normalizaciji odnosa - navodi Joksimovićeva za "Blic" i ističe da Srbija najintenzivniju vojnu saradnju ima upravo sa Amerikom.

Bonus video:

CENTRALNI PREDIZBORNI SKUP SPS-JS

(Espreso.co.rs/blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.