HRVATI FASCINIRANI SRPSKOM LIMUZINOM: Kako je predsednikov automobil postao tema zagrebačkih medija?
Aleksandar Vučić, Foto: Beta

brz i moćan

HRVATI FASCINIRANI SRPSKOM LIMUZINOM: Kako je predsednikov automobil postao tema zagrebačkih medija?

Vučić se vozio u svom predsedničkom vozilu, piše list i opisuje da je u koloni od petnaestak crnih limuzina i džipova, snimljenih na Aveniji Hrvatske bratske zajednice, u "oči upao" Audi A8 L beogradskih oznaka.

Objavljeno:

"Moćno vozilo koje je svima upadalo u oči" bio je naziv teksta "Jutarnjeg lista" u kojem je detaljno opisana limuzina u kojoj se tokom posete po Zagrebu vozio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Stotku dostiže za 6,5 sekundi, 425 KS, a košta više od milion kuna (oko 134.000 evra) - piše "Jutarnji list".

Vučić se vozio u svom predsedničkom vozilu, piše list i opisuje da je u koloni od petnaestak crnih limuzina i džipova, snimljenih na Aveniji Hrvatske bratske zajednice, u "oči upao" Audi A8 L beogradskih oznaka.

Reč je o blindiranoj verziji limuzine nemačkog proizvođaca s nivoom balističke zaštite 9, čija je karoserija napravljena od materijala uobičajenih u proizvodnji vojnih vozila i otporna je na puščane metke, naveo je "Jutarnji list".

List primećuje da su, za razliku od poseta drugih državnika, juče na celoj trasi bili pripadnici "temeljne i interventne policije sa svom zaštitnom opremom - kacigama, štitovima", a rutu je nadletao MUP-ov Eurocopter te je bio zabranjen pristup demonstranima na Trg sv. Marka.

foto: Marina Lopičić

Zona hotela "Westin", gde je odseo Vučić, piše "Jutarnji", još od nedelje je bila pod posebnim osiguranjem, a na krovu su bili specijalci snajperisti.

I mi smo koristili svoje S-1 vozilo kad se išlo u Beograd, a samo u izuzetnim slučajevima koristilo se vozilo domaćina. I nikad oko toga nije bilo problema, jer naprosto to može biti i zahtev štićene osobe, ali je ujedno i deo protivprislušnih mera - Bono Marjanović, stručnjak za sigurnost.

Jednostavno, dodaje, sistem sigurnosti funkcionira i sve palete mera i njihovo sprovođenje su u skladu sa odnosima dve države i proceni sigurnosnih rizika.

Korišćeno je tzv. trasno osiguranje uz zatvaranje prometa, protoveksplozijske mere, sterilne zone, kako bi se izbegla bilo kakva rizična situacija.

Jer kad bi se bilo šta dogodilo štićenoj osobi, bila bi to i sena na međunarodni ugled Hrvatske. S druge strane, dopuštanjem protesta pokazalo se da je to deo demokratije. No, zabrana pristupa Markovom trgu sasvim je razumljiva jer se ne može dopustiti bilo kakvo ugrožavanje sigurnosti štićene osobe - ističe Marjanović.

Provera gostiju koji odsedaju u "Westinu" i razmjena informacija obavještajnih službi samo su deo priprema svake državničke poseta. Budući da je Vučića vozio njegov službeni vozač, pravilo je da uz njega bude i voditelj osiguranja iz MUP-a za slučaj bilo kakve nepredviđene situacije.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović ocenio je da nije bilo stavrne opasnosti po predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom njegove dvodnevne posete Hrvatskoj.

On je izrazio zadovoljstvo sprovođenjem bezbednosnih mera tokom Vučićeve posete, dodajući da pojačano prisustvo policijskih službenika u ovakvim prilikama predstavlja standard.

Posebne službe za bezbednost koje su formirane ovu posetu, uz ostale, vrhunski su odradile posao. Da bi radili vrhunski oni moraju biti opremljeni. Prvi put je u javnosti viđena i antidron puška - rekao je danas Božinović, prenose hrvatski mediji.

Odgovarajući na pitanje o granici sa Srbijom i da li hrvatska policija "zalazi" u "sporna područja", Božinović je rekao da postoji "prećutno razumevanje da se izbegavaju incidenti".

- Hrvatska policija je na Dunavu i štiti granicu, a to postaje sve zahtevnije s obzirom na pokušaj ilegalnih prelazaka migranata. Rekao bih da postoji privremeni režim, dok se ne definiše granica dve države - dodao je Božinović.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Blic.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.