VUČIĆ PORUČIO SRBIMA U HRVATSKOJ: Želim da ovde ponosno nosite srpsko prezime!
Foto: Printscreen, Twitter

poseta meseca!

VUČIĆ PORUČIO SRBIMA U HRVATSKOJ: Želim da ovde ponosno nosite srpsko prezime!

Posetu Hrvatskoj srpski predsednik počeo je juče pre podne susretom sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović

Objavljeno: 14:08h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović boravi u Hrvatskoj, drugi dan posete posvetiće Srbima koji žive u toj zemlji.

13:00 Predsednik Vučić se, po završetku razgovora sa meštanima Vrginmosta, obratio prisutnim novinarima sabravši utiske iz dvodnevne posete Hrvatskoj.

On je istakao ponos što se srpska delegacija ponašala ozbiljno i racionalno tokom posete Hrvatskoj i dodao da će pozvati hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović da pre leta poseti Srbiju.

"Teže mi je palo to što je predsednica Grabar Kitarović na meti kritika nego to što su mene vređali poslednjih nekoliko dana. Pozivam građane Hrvatske da za nekoliko meseci vide rezultate njenog poziva i ove posete i da li će i Srbi i Hrvati bolje živeti. Imaćemo opipljive rezultate. Uveren sam da će biti pomaka i oko pitanja nestalih i granica, a ukoliko nešto napravimo i u infrastrukturi, moći ću da kažem da su rezultati i više od očekivanih", naveo je predsednik Vučić.

12:00 Meštani izneli svoje muke

foto: Marina Lopičić

Vučiću je predočen je problem niskih primanja meštana, sa kojim je kako kažu nemoguće izgurati mesec, kao i problem neoverenih zdravstvenih i radnih knjižica.

Oni su predočili Vučiću pretnje i uvrede sa kojima su se suočavali od lokalnih funkcionera, na šta im je predsednik objasnio da će pomoći koliko može i da uvek imaju u vidu da im obraz niko ne može oduzeti.

11.22 - Predsednik Vučić stigao je u salu u Vrginmostu gde ga je dočekalo mnoštvo okupljenih Srba.

"Došao sam, pre svega, da čujem vas. Danas sam obišao jednu porodicu sa troje dece i oni mi kažu da su to jedina deca u Podgorju. Obišao sam i školu, direktorka mi je rekla da je pre nekoliko godina bilo 230 dece, danas ih je samo 93. Pomogli smo računarima, ali važno je da bude više dece, to je veliki problem i u Hrvatskoj, i u Srbiji, i na svakom mestu. Zahvalan sam Kolindi Grabar Kitarović na pozivu u posetu i ne vidim da nam se pogledi po pitanju budućnosti mnogo razlikuju, imamo zajedničke probleme i ako ih zajedno rešavamo - mnogo ćemo ih lakše rešiti. Iste muke tište i srpske i hrvatske domaćine", poručio je predsednik u Vrginmostu.

On je na početku obraćanja okupljenima rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da pomogne i istakao da su to sve sitnice, a da se vremenom mora pronaći način za rešavanje krupnijih problema.

"Želimo da svako ko je Hrvat u Srbiji sa ponosom može da kaže da je Hrvat i nosi svoje ime, a isto želim i da vi sa ponosom nosite ovde svoje srpsko ime i prezime, da se ničega ne stidite, ničega ne bojite i da možete s punim pravom otvoreno da kažete šta očekujete i od Srbije i od Hrvatske. Sve što tražimo za Srbe ovde, spremni smo da iste sekunde pružimo i Hrvatima u Srbiji", podvukao je Vučić i dodao da će veoma brzo uputiti zvaničan poziv hrvatskoj predsednici Grabar Kitarović da poseti Beograd.

"Videćemo kako još možemo pomoći, barem da nađemo privatne donatore i tako skupimo novac. Zahvalan sam vam svima što ste me ovako lepo ovde dočekali. Interes Srbije je da živite na svojim ognjištima i čuvate i njih i svoje kuće i porodice. Onoliko malo koliko pametnom i ozbiljnom politikom možemo da vam pomognemo, to ćemo i učiniti. Ljudi u Srbiji brinu o vama, poštuju vas i vole. Uvek ćete imati podršku u svojoj matici i srpskom narodu. To jeste budućnost i mislim da će Srbi i Hrvati, ma kako teško to danas izgledalo, morati da budu mnogo bliži. Naš pristup biće ozbiljan i odgovoran, upućen na mir i saradnju. Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović će biti na izuzetan način dočekana u Srbiji, jer ćemo tako dokazati da od njih tražimo samo ono što i sami pružamo, ništa više od toga. Želim vam dobru budućnost, više dece i da sledeći Božić već imate makar obrise crkve ovde. Pomoći ćemo i da klub "Petrova gora" ponovo pobeđuje. Hvala vam, bila mi je izuzetna čast i ponosan sam što i vi ponosno nosite srpsko ime i prezime i poštujete hrvatske komšije. Mi ćemo gledati da svojom politikom ničim to ne ugrozimo. Sve najbolje želim vama i vašim porodicama", zaključio je predsednik Vučić današnji razgovor sa meštanima Vrginmosta.

11:15 Predsednik je u školi dočekan i kolom

11.00 VUČIĆ U ŠKOLI U VRGINMOSTU, EVO ŠTA JE POKLONIO DECI

10:51 Kod porodice Lapčević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u Vrginmost, a po dolasku je posetio porodicu Predraga Lapčevića.

foto: Printscreen, Twitter

Predsednik je u Vrginmost doneo i poklone za tamošnju školu "Gvozd".

09:53 Vučić sa Srbima iz Hrvatske

U Vrginmostu je od ranog jutra sve spremno za dolazak srpskog predsednika, a veliki broj okupljenih meštana izložiće Vučiću svakodnevne probleme sa kojima se Srbi u Hrvatskoj suočavaju.

Vrginmost je 1996. godine preimenovan u Gvozd i mesto je u kome su Srbi teško stradali tokom Drugog svetskog rata, ali i u akciji "Oluja", a danas u toj i opštini Topusko živi oko 700 srpskih porodica.

Po povratku u Zagreb Vučić će razgovarati sa Srbima na trećoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća kojoj će prisustvovati većnici iz više opštinskih, gradskih i županijskih veća Srba iz cele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija.

Posetu Hrvatskoj srpski predsednik počeo je juče pre podne susretom sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, a tokom dana razgovarao je sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i predsednikom Sabora Goranom Jandrokovićem.

Bonus video:

DA SE NAJEŽIŠ: Ovako se himna Bože pravde orila na Pantovčaku

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.