VUČIĆ SUTRA U DVODNEVNOJ POSETI  ZAGREBU: Ne mislim da postoje bezbednosne pretnje!
Vučić će s najvišim hrvatskim zvaničnicima razgovarati o otvorenim pitanjima dve zemlje, Foto: Fonet

sastanak

VUČIĆ SUTRA U DVODNEVNOJ POSETI ZAGREBU: Ne mislim da postoje bezbednosne pretnje!

Vučić dolazi u Zagreb u jeku novih političkih napetosti i razmene oštrih reči s obe strane

Objavljeno: 12:47h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stiže u ponedeljak na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović u zvaničnu dvodnevnu posetu Hrvatskoj tokom koje će s najvišim hrvatskim zvaničnicima razgovarati o otvorenim pitanjima dve zemlje, a hrvatska Vlada očekuje razgovore i o ratnoj odšteti. Vučić dolazi u Zagreb u jeku novih političkih napetosti i razmene oštrih reči s obe strane, ali je predsednica Hrvatske, u objavi poziva Vučiću, ocenila da je "sazrelo vreme" za njegovu posetu i da želi da otvori novu stranicu u odnosima dve države.

Poslednjih nekoliko dana postalo je jasno da poseta nije koordinirana između predsednice države i Vlade Hrvatske iz koje je nekoliko puta poručeno da nije pravi trenutak za Vučićev dolazak, posebno posle sukoba oko izložbe o logoru Jasenovac u sedištu UN i kritičkih izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića na račun hrvatske Vlade i premijera. Uz to, predsednica i Vlada imaju različite stavove o otvaranju teme ratne odštete. Iz kabineta predsednice Hrvatske nezvanično su novinarima rekli da ratna odšteta nije na dnevnom redu, dok je sam premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio da će upravo tu temu otvoriti u susretu s Vučićem.

Plenković se pozvao na član 7 Sporazuma o normalizaciji potpisanog 1996. u Beogradu koji predvidja da u roku od šest meseci bude potpisan sporazum o naknadi za uništenu, oštećenu i nestalu imovinu, rekavši da do toga "nažalost nije došlo". Ulje na vatru u odnosima Zagreba i Beograda dolili su i poslednji istupi ministra odbrane Aleksandra Vulina o "ustašama koje će Vučića dočekati na trgovima". Ranije je za ponedeljak ujutro najavljen protest dela udruženja ratnih veterana i udovica.

Vučić je pred posetu Zagrebu rekao da su mir i stabilnost njegova ključna poruka, ali Srbija neće biti slabija da bi neko drugi bio zadovoljan.

- Ne sekiram se zbog kampanje koja se vodi u Hrvatskoj protiv mene, moj posao podrazumeva da ne reagujem lično, već u interesu Srbije i njenih građana - naglasio je.

Istakao je da se ne dodvorava ni građanima Srbije, pa svakako neće ni hrvatskom rukovodstvu, koje, pre svega premijer Plenković, najavljuje da želi i razgovor o ratnoj odšteti.

Najvažnije je, kaže, rešiti probleme koji opterećuju odnose, pre svega da se uradi nešto dobro za pripadnike dva naroda u Srbiji i u Hrvatskoj.

- Moj posao je snažna Srbija, a snažna Srbija ima dobre odnose sa susedima i napredsak ekonomije. Srbija će biti sve snažnija. Nikome zbog toga ne želim da se pravdam - rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da ne misli da postoje bezbednosne pretnje, a da će teme razgovora biti pitanje granica, nestalih lica, odnosa prema Srbima u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, kao i unapredjenje ekonomskih odnosa. - Za nas nema tabu tema, ja samo kažem premijer (Hrvatske Andrej) Plenković će dobiti odgovor - rekao je Vučić pred miting Srpske napredne stranke u Batajnici upitan da li hrvatski premijer i dalje insistira na razgovoru o ratnoj odšteti.

On je rekao da će biti govora o svim nestalim, "kako Srbima, tako i Hrvatima", ali da je važnije šta se za Srbe i Hrvate konkretno može uraditi u budućnosti. Vučić je rekao da će u Zagrebu razgovarati sa zvaničnicima Hrvatske, predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve u Hrvatskoj, pre svega sa kardinalom Bozanićem. On je rekao da je ishod prošlog sastanka sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović to što će "ako ništa, neki Srbi dobiti struju", a da su u Srbiji asfaltirane ulice u Tavankutu u kojem žive Hrvati i izdvojen novac za muzičko odeljenje škole u Sonti, gde takodje živi ta nacionalna manjina. Vučić je rekao i da je mislio da Srbija i Hrvatska imaju samo različito viđenje ratova '90-ih godina na prostoru Jugoslavije, ali ne i da je to slučaj sa Drugim svetskim ratom.

Bonus video:

Miljan Damjanović, intervju

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.