JOVANOVIĆ: Vučićeva poseta Hrvatskoj je dobra za ceo region, vuče poteze koji pokazuju da je ozbiljan
Čedomir Jovanović o poseti predsednika Vučića Hrvatskoj, Foto: Fonet

lider ldp o politici predsednika

JOVANOVIĆ: Vučićeva poseta Hrvatskoj je dobra za ceo region, vuče poteze koji pokazuju da je ozbiljan

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića je dobar potez ne samo za Srbiju i Hrvatsku, nego i za ceo region, izjavio je danas predsednik LDP-a Čedomir Jovanović

Objavljeno: 18:36h

Jovanović je istakao da su odnosi u regionu loši bez realnog povoda, da prošlost opterećuje odnose, ali da na prvom mestu mora da bude budućnost.

Objasnio je da ga ne zanima gde će Vučić i predsednica Hrvatske da razgovaraju, već da je važno da reše probleme.

"Neka razgovaraju na Mesecu što se mene tiče, na bilo kom mestu, neka sednu i popričaju, pokušaju da reše probleme, jer drugačije ne možemo izaći iz tog živog blata, a u živom blatu više ne možemo da živimo", izjavio je Jovanović za N1 u Sarajevu.

Upitan da li veruje Vučiću, predsednik LDP-a je rekao da predsednik Srbije vrlo dobro zna da nema ništa od evropske perspektive zemlje, a samim tim ni njega kao perspektivnog političara u Srbiji, ukoliko ne osigura mir u odnosima sa Hrvatskom, Kosovom i BiH.

"On to u ovom trenutku pokušava da uradi. Ja ne zaboravljam njegovu prošlost, ne pada mi na pamet da to radim, ali je činjenica da je napravio distinkciju u odnosu na sve to. Naravno da to ljudi teško prihvataju, to je naša politička realnost. Vuče poteze koji potvrđuju da je on na tom planu ozbiljan", istakao je Jovanović.

Govoreći o predlogu predsednika Srbije za moratorijum na priče o prošlosti, Jovanović je upitao da li ćemo, ako se stalno budemo bavili "računovodstvom zla, prebrojavali mrtve u Jasenovcu ili Ovčari, gurali prst u oko jedni drugima, podsećajući nas na ono što smo bili u prošlosti ikad da počnemo da živimo na normalan način".

Komentarišući Strategiju EK za Zapadni Balkan, Jovanović je ocenio da su Srbija i Crna Gora dobile priliku da uđu u EU 2025. godine, ali da je upitno da li će tu šansu ostvariti ukoliko "Bosna i Hercegovina ostane krvava jazbina iz devedesetih sa kojom niko ne zna šta će, i ukoliko ne možemo da rešimo problem Kosova".

Odnosno, kako je rekao, ne veruje u evropsku Srbiju ukoliko od "te Evrope" nema ništa u BiH.

BONUS VIDEO:

Espreso intervju, Dragan Đilas

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.