Vulin: Proces zaustavljanja velike Albanije mora da počne na Kosovu
Ministar odbrane Aleksandar Vulin, Foto: Fonet

reč ministra

Vulin: Proces zaustavljanja velike Albanije mora da počne na Kosovu

Albanski faktor na Balkanu nije nasumičan, ne živi u više država, on je jedinstven, podredjen i sa vrlo jasnim idejama i pravcima i ne može se zamisliti različito delovanje predstavnika albanske zajednice ma gde živeli na Balkanu

Objavljeno:

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas u Beogradu da proces zaustavljanja "velike Albanije" mora da počne naKosovu i Metohiji.On je na okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, rekao da Srbija ne sme da dozvoli da se "velika Albanija" stvara na njenim granicama i da njene granice odredjuju drugi. Vulin je rekao da se mora priznati da se ne traži rešenje i ne pregovora sa Prištinom, nego sa Tiranom.

"Albanski faktor na Balkanu nije nasumičan, ne živi u više država, on je jedinstven, podredjen i sa vrlo jasnim idejama i pravcima i ne može se zamisliti različito delovanje predstavnika albanske zajednice ma gde živeli na Balkanu", rekao je Vulin.

Izjave albanskih predstavnika o "dolasku u Niš" se, po njegovim rečima, ne smeju shvatiti olako. Kako je naveo, to je poruka jasne politike koju nije osudio niko od albanskih predstavnika ma koje države u regionu, niti bilo ko iz medjunarodne zajednice.

Vulin je istakao i da se proces razgraničenja i proces političkog završetka ne može okonačati bez ispunjavanja svega dogovorenog, što podrazumeva da Brisleski sporazum mora biti dokraja spoveden, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, i svega ostalog. Vulin je kazao i da se rešavanje pitanja Kosova i Metohije ne može rešiti bez rešavanja nacionalnog pitanja Srba na Balkanu, te da bez toga nema trajnog mira. On je naveo da prilikom ostvarivanja strateškog cilja Srbije ulaska u EU, Srbija ne sme biti uslovljavana odustajanjem od rešavanja nacionalnog pitanja. "Evropske integracije jesu naš strateški cilj, ali one ne moraju biti uslovljene rešavanjem nacionalnog pitanja i ne mogu biti povod i razlog da odustanemo od rešavanja tog pitanja. Dva veka pokušavamo da rešimo to pitanje da budemo svoji na svome i ne možemo tu odluku preneti u briselske ruke ili bilo koje druge", rekao je Vulin.

BONUS VIDEO:

TIZER “Da se ne lažemo” o opasnom otpadu. U Srbiji 100.000 tona kancerogenog otpada

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.