SAFET PAVLOVIĆ, PREDSEDNIK OPŠTINE ŽAGUBICA: 2017. godina bila je izuzetno uspešna, a u 2018. nastavljamo rešavanje problema i unapređujemo kvalitet života!
Pavlović je rekao šta je sve urađeno u 2017. godini, Foto: Privatna arhiva

espreso intervju

SAFET PAVLOVIĆ, PREDSEDNIK OPŠTINE ŽAGUBICA: 2017. godina bila je izuzetno uspešna, a u 2018. nastavljamo rešavanje problema i unapređujemo kvalitet života!

Pavlović je otkrio koji je najveći problem Žagubice

Objavljeno:

Safet Pavlović je od 2013. godine predsednik opštine Žagubica. U intervjuu koji je dao Espresu pričao je šta je sve urađeno u 2017. godini u ovoj opštini, šta su planovi za 2018. godinu, koliko je iskorišćen turistički potencijal Zagubice, i šta rade da se situacija poboljša.

Pavlović je pričao koji je najveći problem Žagubice, kakva je saradnja Žagubice i centralne vlasti u Beogradu, gde vidi Žagubicu za 10 godina, šta danas misli o svojoj izjavi kada je savetovao meštane sela Sige da glasaju za SNS rekavši da treba da se ugledaju na Severnu Koreju, a pošto je u tom selu za Vučića glasao najveći procenat u Srbiji, otkrio je da li je to bio direktan rezultat njegovog apela...

Šta je sve urađeno u 2017. godini u Žagubici?

- Prethodna 2017. godina za rukovodstvo opštine, ali i sve naše građane bila je izuzetno uspešna. Ovakave ocene, temelje se na osnovu realizovanih investicija, koje su u značajnoj meri doprinele unapređenju kvaliteta života građana naše nerazvijene opštine. Generalno, u 2017. godini, zahvaljujući nesebičnoj podršci Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića rekonstruisali smo ili bolje reći uradili potpuno nov put Žagubica – Krepoljin u dužini od 22 kilometara. Ovaj vitalni putni pravac je, po prvi put od izgradnje ili posle 40 godina, kompletno rekonstruisan i on je od izuzetnog značaja ne samo za građane Žagubice već i Braničevskog i Borskog okruga. Sa rekonstrukcijom putnih pravaca nastavili smo i krajem građevinske sezone, radovima na putu Krepoljin –Sige – Krupaja čime ćemo se savremenim kolovozom povezati i sa opštinom Despotovac i Pomoravskim okrugom. Kad već govorim o ulaganjima u putnu infrastrukturu da napomenem da je opština Žagubica u 2017. godini u popravku lokalnih putnih pravac i nasipanje poljskih puteva uložila oko 17 miliona dinara. U prošloj godini realizovali smo izuzetno značajne investicije u oblasti vodosnabdevanja. Završen je vodovod za naselja Donje reke odnosno Bliznaka, Krupaje, Siga i Milanovca, čime je trajno rešen problem snabdevanja vodom za više od 3.000 meštana ovog dela opštine Žagubica. Takođe, rešen je problem vodosnabdevanja i u naseljima Selište, izvarica, Ribare i Jošanica. Opština Žagubica opredelila je i značajna sredstva u cilju unapređenja energetske efikasnosti javnih ustanova. U toku prethodne godine energetski smo sanirali, što podrazumeva zamenu stare dotrajale stolarije, postavljanje izolacije i rekonstrukciju kotlova u osnovnim školama u Krepoljinu i Žagubici, a krajem godine završeni su radovi na zameni stolarije, postavljanju fasade i zameni kotlova u srednjoj Tehničkoj školi u Žagubici.

U prethodnoj godini uz podršku lokalne samouprave i iz donacije ambasade Japana rekonstruisan je dečji vrtić „Poletarac“ u Žagubici, nabavljeno kombi vozilo za prevoz dece u vrtić iz okolnih naselja, a i opština je za potrebe škola, fudbalskih klubova i udruženja obezbedila još dva minibusa. Ponosno možemo da se pohvalimo i time da je opština Žagubica jedina u Republici koja je omogućila građanima opštine besplatan autobuski prevoz na nivou opštine i besplatan boravak dece u dečijem vrtiću ''Poletarac'' u Žagubici kao i njihov prevoz do vrtića. Sredinom protekle godine opština Žagubica počela je sa realizacijom projekta prekogranične saradnje Rumunija - Srbija kojom je planirano poboljšanje i unapređenje uslova za protivpožarnu zaštitu na području opštine Žagubica. Kroz nabavku dva protivpožarna vozila i obuku vatrogasaca, sistem protivpožarne zaštite delovaće daleko efikasnije, čime se stvaraju uslovi za smanjenje šteta prouzrokovanih požarima. Rekonstruisana je ulica Cara Lazara u Krepoljinu što podrazumeva i izradu fekalne i kišne kanalizacije, asfaltiranje ulice i izradu trotoara od behaton ploča. Takođe, rekonstruisan je trg jedog od većih naselja u opštini Žagubica, u naselju Laznica kao i spomen česma borcima palim u Prvom svetskom ratu a koja se nalazi u produžetku trga. Uz pomoć Ministarsva poljoprivrede asfaltirali smo 2.250 metara atarskog puta u naselju Bliznak prema farmi Bela Reka na kojoj očekujemo velike investicije u narednom periodu.

Šta planirate za 2018. godinu?

- I za ovu 2018. godinu naši planovi definisani su i opredeljeni potrebama i zahtevima građana naše opštine. U tom pravcu nastavljamo rad na rešavanju ključnih infrastrukturnih problema u naseljima opštine, na unapređenju kvaliteta života i poboljšanju ekonomskih uslova. Iz tih razloga, a odgovarajući na zahteve građana nastavljamo aktivnosti u rešavanju problema u oblasti vodosnabdevanja, poboljšanja i unapređenja putne infrastrukture, uređenja naselja, ali sigurno je da nećemo zapostaviti ni oblast obrazovanja, zdravstva, sporta, kulture. Interes nam je da naša naselja izgledaju sasvim drugačije i lepše u odnosu na pre par godina, da našim selima udahnemo život i stvorimo uslove da mladi ostanu u svom zavičaju. Iz tih razloga činimo ogromne napore da za mlade obezbedimo radna mesta, pronađemo investitore, iako to nije nimalo jednostavno, zbog spleta okolnosti i geografskog položaja Žagubice, pa i nedostatka radne snage. I ovde moram da istaknem ogromnu podršku i pomoć koju nam pruža Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. U najkraćem, za rukovodstvo opštine Žagubica i same građane opštine i 2018. je izazov, da nastavimo da radimo još više i još bolje, da napravimo nove puteve, nove objekte, rešimo vodosnabdevanje u svim naseljima, da rešimo problem odlaska mladih, da živimo i bolje i lepše u našoj Žagubici.

Pavlović je rekao koliko je iskorišćen turistički potencijal Zagubice
Pavlović je rekao koliko je iskorišćen turistički potencijal Zagubicefoto: Privatna arhiva

Žagubica, a to mnogi ne znaju, ima neverovatan turistički potencijal. Neki od najlepših predela u Srbiji nalaze se ovde. Koliko je ovaj potencijal iskorišćen i šta se radi da se situacija poboljša?

- Žagubica i Homolje sa nedirnutom prirodom, tradicijom i kulturom, vodnim i šumskim resursima, dobrim ljudima i površinom od 760 kvadratnih kilometara sama je po sebi jedinstven turistički potencijal. Rukovodstvo opštine Žagubica u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine poslednjih godina u cilju poboljšanja manifestacionog turizma, pokrenuli su niz značajnih manifestacija kako bi se turstički potencijali, tradicija, kultura i nedirnuta priroda „servirali“ i približili turistima iz Srbije i okruženja. Žagubica danas ima 14 manifestacija u skoro svim naseljima opštine sa posetom na godišnjem nivou od 15.000 turista. Treba napomenuti da je opština Žagubica, prisutna na skoro svim većim i značajnim manifestacijama i sajmovima. Uostalom i naša strateška opredljenja su razvoj i lovnog i manifestacionog i seoskog turizma. Činimo napore da Žagubicu što više približimo turistima i opšti je zaključak da je Žagubica danas u odnosu na juče mnogo „bliža“ i prepoznatljivija kod turista, ali zato očekujemo da „sutra“ ti potencijali budu još iskorišćeniji i stavljeni u funkciju razvoja opštine.

Koji je najveći problem Žagubice, po vašem mišljenju?

- Detaljne analize nam pokazuju da postoji više problema, ali mi u lokalnoj samoupravi nastojimo da što je u našoj moći rešimo. Nažalost, mnogo toga ne zavisi od nas. Još jednom bih istakao podršku koju imamo od strane Aleksandra Vučića, predsednika Srbije da se jedan od ključnih problema, a to je regionalna putna infrastruktura, odnosno regionalni putni pravci saniraju i poprave. Sa izgradnjom puteva nastavljamo i ove godine. Problem odlaska mladih je nešto što je obeležje ovog područja i mi činimo napore da stvorimo uslove i nova radna mesta kako bi oni ostali u svojim naseljima. Uostalom, prema rezultatima popisa, stanovništvo opštine Žagubica je među najstarijim u Srbiji, a najstarije u okrugu. Iz tih razloga jasno je da se naša imovina sve manje obrađuje i naša poljoprivredna gazdinstva sve manje rade, sve se manje ulaže u razvoj poljoprivrede. Činimo napore da prevaziđemo probleme, pomognemo, poboljšamo i unapredimo uslove za život i rad u našoj opštini.

Kakva je saradnja Žagubice i centralne vlasti u Beogradu?

Iz prethodnih odgovora jasno je da imamo nesebičnu podršku i pomoć za sve naše aktivnosti od strane centralne vlasti u Beogradu. Uostalom Aleksandar Vučić, predsednik Srbije opštinu Žagubica posetio je dva puta, video kako živimo i uz njegovu pomoć, probleme rešavamo. Uostalom, naš glas i naši predlozi su uvaženi od strane rukovodstva u Beogradu i Aleksandra Vučića. Iz tih razloga i građani opštine Žagubica pružaju bezrezervnu podršku aktuelnoj vlasti i Aleksandru Vučiću što pokazuje i rezultat na izborima u naseljima Sige i Bliznak od oko 98% glasova. Zahvaljujući Aleksandru Vučiću građani opštine Žagubica žive značjno bolje.

Gde vidite Žagubicu za 10 godina?

- Ako uzmemo u obzir naše mogućnosti i podršku koju imamo od strane vlasti u Beogradu, ali i građana opštine, sigurno je da će se na ovim prostorima za 10 godina živeti mnogo bolje i kvalitetnije, sigurno je da ćemo rešiti sve probleme koje su u našoj nadležnosti, ali je sigurno da svi moramo mnogo da radimo i budemo odgovorni u pogledu lepše budućnosti Žagubice.

Uostalom, i strategija održivog lokalno - ekonomskog razvoja, koja je nastala kao rezultat sveopšte rasprave građana, lokalne samouprave, preduzetnika i civilnog sektora i koja nam zapravo daje smernice za buduće delovanje i aktivnosti u pravcu bržeg i ofanzivnijeg razvoja i izlaska iz kruga nerazvijenih opština u narednom desetogodišnjem periodu, definisala je naše prioritete. Iz tih razloga očekujem da se već u narednih nekoliko godina reši problem zapošljavanja mladih realizacijom investicija.

Safet Pavlović - predsednik opštine Žagubica
Safet Pavlović - predsednik opštine Žagubicafoto: Privatna arhiva

Svojevremeno ste bili na naslovnih strana svih novina kad ste u selu Sige savetovali ljudima da glasaju za SNS, i da se ugledaju na Severnu Koreju. Šta sad mislite o toj vašoj izjavi?

- Izjava kao izjava i svako može da je tumači na svoj način. Moji politički protivnici su zapravo hteli da tom izjavom zaplaše građane, odnosno birače i istu stave u funkciju pridobijanja glasača, a, zapravo ja sam na ovaj način građanima hteo da se zahvalim za podršku koju sam u u tom selu imao na prethodnim izborima i za svu pažnju i podršku koju su kroz izbore iskazali glasajući za SNS, Aleksandra Vučića i Safeta Pavlovića. Poređenje sa Severnom Korejom bilo je u smislu procentualne podrške birača

U selu Sige je za Vučića glasao najveći procenat u Srbiji. Je l to bio direktan rezultat vašeg apela?

Pre bih rekao da su građani na tim, ali ako pogledamo rezultate glasanja i na prethodnim izborima, shvatili naša opredeljenja, našu politiku i naše želje da odgovornim radom učinimo život u Srbiji i Žagubici boljim, ali i procenili i ocenili da su one druge liste i drugi kandidati na tim izborima „već viđeno“ i da ne predstavljaju garant da će nešto biti sutra bolje.To je ujedno i bila poruka građana Siga da na pravi način vrednuju rad i ostvarene rezultate i odgovornost Aleksandra Vučića, sada predsednika Srbije.

Bonus video:

Intervju Miljan Damjanović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.