NIZ VAŽNIH KORAKA KA EVROPSKOJ UNIJI: Jadranka Joksimović očekuje pozitivne ishode u procesu EVROPSKIH INTEGRACIJA
Foto: Fonet

pozitivno ka eu

NIZ VAŽNIH KORAKA KA EVROPSKOJ UNIJI: Jadranka Joksimović očekuje pozitivne ishode u procesu EVROPSKIH INTEGRACIJA

Srbija podržava napredak regiona ka EU - rekla je Joksimović

Objavljeno:

Očekujem da će Strategija proširenja Evropske komisije biti u saglasju sa pozitivnom, rekla bih liderskom porukom predsednika EK Žan Klod Junkera i da će, kao takva, prepoznati Srbiju i Crnu Goru kao predvodnike u procesu evropskih integracija, i istovremeno dati priliku potencijalnim kandidatima, izjavila je za novosadski "Dnevnik" ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.

Ona je, zamoljena da kaže kakvu poziciju Srbije očekuje u okvirima Srategije proširenja EK, koja bi trebalo da bude predstavljena 6. februara u Briselu, kazala da je "evropski komesar Johanes Han takođe izjavio da su naredne dve godine 'dobre godine za proširenje', imajući u vidu da su Bugarska koja trenutno predsedava Savetom EU, ali i Austrija i Rumunija koje slede, zagovornici politike proširenja".

"Podsetiću da će nakon donošenja Strategije o proširenju, u aprilu uslediti Izveštaj o napretku, kao i Samit EU-Zapadni Balkan čije održavanje je planirano u maju, i uverena sam da će taj događaj dati dodatni podstrek evropskoj perspektivi regiona i nedvosmisleno doprineti ubrzanju dinamike pristupanja EU. Očekujem niz važnih koraka na srpskom putu u pristupnom procesu u narednom periodu", rekla je Joksimovićeva.

Srbija podržava napredak regiona ka EU-rekla je Jadranka Joksimović
Srbija podržava napredak regiona ka EU-rekla je Jadranka Joksimovićfoto: Beta/Milan Obradović

Na konstataciju novinarke da nije zagovornik razmišljanja da se region u "paketu" uključi u EU i pitanje da li po tom pitanju ima istomišljenike među evropskim partnerima, ministarka je kazala da "Srbija podržava napredak regiona ka EU, i pozdravlja svaki pozitivan korak i pomak na tom putu, ali istovremeno smatra da svaka zemlja treba da napreduje u skladu sa individualno ostvarenim rezultatima u procesu reformi i ispunjavanju kriterijuma za članstvo".

Bonus video:

Zamalo tuča i sukob pristalica lika i dela Milana Nedića i pristalica Demokratske stranke

(Espreso.co.rs/agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.