DAČIĆ: Zar mi Srbi da se izvinjavamo za zločine NDH? Nikada!
Foto: Fonet/EPA

ODLUČAN

DAČIĆ: Zar mi Srbi da se izvinjavamo za zločine NDH? Nikada!

Ministra spoljnih poslova baš zaboli kad mu pomenu Jasenovac

Objavljeno:

S Hrvatskom želimo da razvijamo najbolje moguće odnose, ali ne po cenu da im oprostimo i zaboravimo genocid koji je počinjen tokom Nezavisne države Hrvatske (NDH), poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je ponovio da bi Hrvatska trebalo među prvima da se pokloni žrtvama genocida u Jasenovcu, umesto što traži izvinjenje i šalje protestne note.

- Treba da im se izvinjavao što je NDH poklala naš narod? - zapitao je Dačić, govoreći o nedavno održanoj izložbi "Jasenovac-pravo na nezaborav" u sedištu UN u Njujorku, nakon čega je Srbiji upućena protestna nota.

Istakao je da su koncentracioni logori u NDH bili jedini u tom sistem kojim nisu rukovodili nacisti već hrvatske ustaše.

- Nisu ubijali ljude u gasnim komorama nego lično, takmičeći se ko će više da zakolje Srba, Jevreja i Roma, ubijajući pred očima roditelja njihovu decu, otkidajući im glave i drugo. Na izložbi u UN je mogao da se vidi i specijalni nož koji je izmišljen da bi se klali Srbi, koji se zvao Srbosjek - naveo je Dačić.

Dačić je rekao da i danas u Nemačkoj postoji firma koja je izrađivala taj nož.

- I danas posle svega, umesto da Hrvatska ćuti i da se pokloni žrtvama genocida, oni šalju protestne note, treba da im se izvinjavamo što su poklali naš narod. To se nikada neće desiti - rekao je Dačić.

On je istakao da ovo nije mržnja prema hrvatskom narodu, već protiv zločina i zločinaca i onihi koji ih opravadavaju i rehabilituju. Prema njegovim rečima, Hrvatska sama treba da razmisli da li se distancira od NDH ili ne, i to nema veze sa Srbijom, koja se ne meša u unutrašnje stvari te zemlje.

- Mi ne želimo da podgrevamo sukobe - naveo je Dačić, ali kaže da nećemo ćutati kada su u pitanju laži, niti se može dozvoliti vređanje naših žrtava.

Dačić je istakao i da Srbija ne želi da razvija bilo kakve nesuglasice u našem regionu, ali i da ne može da aplaudira zbog toga što danas u Hrvatskoj od 580.000 Srba koliko ih je živelo 1991. ostalo svega 180.000 Srba, i da to ne znači da smo nacionalisti ili šovinisti.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.