EKSKLUZIVNO, NATAŠA KANDIĆ POSLE NOMINACIJE ZA NOBELOVU NAGRADU: Velika je čast, ali sam potpuno zbunjena!
Natašu Kandić je ova vest potpuno šokirala, Foto: Beta

ogromno priznanje

EKSKLUZIVNO, NATAŠA KANDIĆ POSLE NOMINACIJE ZA NOBELOVU NAGRADU: Velika je čast, ali sam potpuno zbunjena!

Nominaciju su podneli senator iz Misisipija Rodžer Viker i kongresmen iz Njujorka Eliot Engel

Objavljeno:

Nataša Kandić i Fond za humanitarno pravo nominovani su za Nobelovu nagradu za mir 2018. godine. Nominaciju su podneli predsedavajući Helsinške komisije američkog Kongresa, senator iz Misisipija Rodžer Viker i najviše rangirani demokratski član Odbora za spoljnopolitičke odnose Predstavničkog doma, kongresmen iz Njujorka Eliot Engel.

Nataša Kandić je u izjavi za "Espreso" rekla da je ova vest potpuno šokirala, i da ne zna kako da odreaguje.

- Ova vest je mene i sve druge iz Fonda toliko zbunila da uopšte ne znamo, i ne nalazimo načina da komentarišemo. Verujem da će to ostati na nivou predloga, ali ipak neka lokalna organizacija na teritoriji bivše Jugoslavije, neki lokalni aktivista, nisu na nivou svih onih koji su dobijali do sad Nobelove nagrade, tako da jeste velika čast, ali zbunjuje, tako da nas je sve malo i stid da na ovim prostorima gde je bilo rata, gde nema toliko dobrih rezultata - rekla je iskreno Kandić.

Kako se navodi u saopštenju koje je objavila Helsinška komisija, Nataša Kandić osnovala je Fond za humanitarno pravo u Beogradu 1992. godine kako bi dokumentovala teška kršenja ljudskih prava počinjena za vreme sukoba tokom raspada bivše Jugoslavije.

U obrazloženju nominacije predsedavajućeg Vikera i kongresmena Engela, između ostalog se kaže da je detaljna dokumentacija FHP o tim zločinima postala ključna za izvršenje pravde, kako u Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, koji je okončao rad krajem 2017. godine, tako i u nacionalnim sudovima za ratne zločine u zemljama regiona.

- Glavni počinioci zločina, uključujući političke i vojne lidere, po prvi put od Drugog svetskog rata pozvani su na odgovornost na međunarodnom nivou. Preživelim žrtvama i traumatizovanim zajednicama u kojima su živeli pružena je šansa da ponovo izgrade svoj život. Zemlje regiona podstaknute su da se pridržavaju vladavine zakona i prihvate nasleđe strašne prošlosti - ističe se u saopštenju Helsinške komisije.

Kongresmeni navode da je Fond nastavio svoj rad "u sredini neprijateljski nastrojenoj prema borcima za ljudska prava", kao i da u Srbiji "suviše ljudi pokušava da negira stravične zločine ili ih opravdava satanizujući žrtve".

- A još veći broj je ćutao dok se etničko čišćenje nesmetano odvijalo. Nasuprot tome, sa Natašom Kandić na čelu, FHP se javno oglašavao protiv činova agresije, izveštavao o počinjenim zločinima i odbacivao mržnju na kojoj su bili zasnovani. Iako je to nemoguće izmeriti, uvereni smo da su napori Fonda odvratili neka dodatana kršenja ljudskih prava - ističu senator Viker i kongresmen Engel.

Kongresmeni navode da je Nataša Kandić danas inspiracija novoj generaciji "posvećenih mladih profesionalaca koji vode FHP", kao i da "nema osobe niti organizacije dostojnije Nobelove nagrade za mir" i da bi odlazak nagrade u njihove ruke doprineo miru i pomirenju u regionu, ali i drugim delovima sveta. Rok za podnošenje kandidatura za Nobelove nagrade istekao je 31. januara u ponoć. Kandidate mogu da predlažu članovi nacionalnih skupština i vlada suverenih država, članovi Međunarodnog suda pravde u Hagu, univerzitetski profesori, dobitnici ranijih Nobelovih nagrada za mir i članovi upravnih odbora organizacija koje su dobile nagradu kao i sadašnji i bivši članovi Norveškog Nobelovog komiteta.

Bonus video:

(M.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.