NOVO POJAČANJE IZ RUSIJE: Vučić otkrio kad stižu ruski helikopteri
Aleksandar Vučić, Foto: EPA/Koca Sulejmanovic

iz davosa

NOVO POJAČANJE IZ RUSIJE: Vučić otkrio kad stižu ruski helikopteri

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da se o helikopterima Mi-17 još pregovara

Objavljeno:

Predsednik SrbijeAleksandar Vučić boravi u Davosu, gde se pridružio najznačajnijim evropskim i svetskim liderima i biznismenima na Svetskom ekonomskom forumu.

Vučić se susreo sa brojnim zvaničnicima, a u razgovoru za Sputnjik je pričao o odnosima sa Moskvom, ali i EU.

"Zahvalni smo predsedniku Putinu što je vodio računa o mnogim pitanjima na zapadnom Balkanu, za razliku od njegovih prethodnika. Unapredili smo svoju trgovinsku i vojnotehničku saradnju, ali pre svega onu u energetskom sektoru. Nadam se da ćemo nastaviti da radimo na isti način", rekao je Vučić i otkrio kako napreduju pregovori o nabavci ruskih helikoptera.

"O helikopterima Mi-17 se još uvek pregovara, ali će to biti završeno do kraja ove godine", rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o zahtevu Brisela da se pre ulaska u EU reše pitanja granica, Vučić je rekao da podržava proces dijaloga sa Prištinom, da se nada kompromisnom rešenju, ali da ne polaže prevelike nade da će se to desiti do kraja ove godine.

Na pitanje zašto ne želi da Srbima na Kosovu pomogne oružjem, Vučić je odgovorio:

„Mislim da je mnogo važnije za kosovske Srbe da dobiju nove škole, nova obdaništa, da dobiju veću ekonomsku pomoć, traktore i stoku. Nešto od čega mogu da žive. Oni moraju da prežive, a žive u veoma teškim uslovima.

Najvažnije pitanje za njih pre svega je da prežive na svojim ognjištima, zatim da poboljšaju svoj životni standard, a treće je da stvore budućnost za sebe i svoju decu. To je ono što moramo da uradimo. Mislim da je ljudima već dosta svih ratova, a to, moram da priznam, ne čujemo sa druge strane — ali znam da je Srbima, srpskom narodu, dosta ratovanja. Potreban nam je period mira i stabilnosti više nego bilo šta drugo“, poručio je Vučić.

Gasovod na leto

Vučić je istakao da se o gasnoj konekciji između Bugarske i Srbije, koja će omogućiti Srbiji da prima gas iz „Turskog toka“ razgovara i da se očekuje finansijska pomoć Evropske unije.

„Mislim da bi trebalo da počnemo izgradnju u junu, julu, to mi deluje veoma realno“, dodao je, objasnivši da „nakon što izgradimo interkonekciju između Bugarske i Srbije, treba da izgradimo naš gasni cevovod do mađarske granice“.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Sputnjik )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.