VLADIKA TEODOSIJE: Oliver se ceo život borio za pravdu i slobodu
Foto: Filip Plavčić

opelo za junaka

VLADIKA TEODOSIJE: Oliver se ceo život borio za pravdu i slobodu

Poslednji pozdrav od velikog čoveka koji je mnogo zadužio srpski narod kao heroj savremenog doba

Objavljeno:

Oliver Ivanović se ceo život borio za pravdu i slobodu svog naroda na KiM i slobodu grada u kome je živeo, rekao je danas tokom opela ispred crkve na Novom groblju u Beogradu, episkop Raško- prizrenski Teodosije.

On je naglasio da se Ivanović nije štedeo ni u junu 1999. godine kada je trebalo braniti Kosovsku Mitrovicu i ostale gradove kao i kada je govorio o stradanju srpskog naroda i svetinja posle rata pred prestavnicima međunarodnih organizacija.

"Slušali su ga svi sa pažnjom i stranci i Srbi, a neretko i mnogi Albanci. Za njega je Kosovo i Metohija bilo više od teritorije i politike", rekao je Teodosije i dodao da su reči Olivera Ivanovića imale težinu, jer su bile reči iskrenog čoveka.

Podseća i da "nikada nije upirao prst u ljude već da je ukazivao na probleme" i da ostaje sa nama kao simbol borbe za istinu i pravdu, za dobro svakog čoveka.

"Bog neka da njegovoj porodici snage i vere da očuvaju uspomenu na njega", zaključio je Episkop.

Uvek na meti

Nacionalističkoj albanskoj eliti u Prištini je Ivanović bio trn u oku jer se svojim najčešće mirnim i na činjenicama baziranim stilom komuniciranja bespogovorno borio za prava srpske manjine na KiM. Zastranjivanja je ovaj političar, koji je tečno govorio engleski, javno žigosao.

foto: EPA / Andrej Cukić

2014. godine je Eulex pokušao da ga u jednom najbaže rečeno čudnovatom sudskom procesu žigoše kao ratnog zločinca i da ga na 9 godina strpa u kazamat. To je iznenadilo mnoge jer čak ni albanski nacionalisti Ivanovića nisu optuživali za ratne zločine. Pokušaj da ga pretvore u ratnog zločinca propao je u apelacionom postupku, ali ga je, nevino optuženog koštao tri godine života, prenosili su nemački mediji činjenice o njegovoj sudbini.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.