UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA JE TERORISTIČKI AKT: Vučić se obratio naciji posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost
Aleksandar Vučić se obratio posle ubistva Olivera Ivanovića, Foto: Kurir

posle atentata

UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA JE TERORISTIČKI AKT: Vučić se obratio naciji posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost

Vučić je rekao da će biti preduzete sve neophodne mere kako bi ubice Ivanovića bile pronađene

Objavljeno: 14:01h

U Predsedništvu Srbije je nakon ubistva Olivera Ivanovića održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon koje se obratio predsednik Vučić.

- U ime države Srbije, svoje ime i ime Vlade izražavam saučešće porodici Olivera Ivanovića - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se ubistvo Ivanovića karakteriše kao teroristički akt.

- Ubistvo Ivanovića je teroristički akt i naše bezbednosne službe će u skladu sa tim i postupati - rekao je Vučić.

On je rekao da će biti preduzeti sve mere koje su neophodne kako bi ubice Ivanovića bile pronađene. Naveo je i da je Euleksu upučeno pismo sa zahtevom da i organi Republike Srbije učestvuju u istrazi.

- Ako pogledate, i kome bi ubistvo Olivera Ivanovića odgovaralo, sve će vam biti jasno - kaže Vučić.

Navodi i da su ubice ostavile određene tragove, i da je to razlog zašto Srbija traži aktivno učešće u istrazi.

- Nisu ni Hašim Tači ni Ramuš Haradinaj glavni na Kosovu, već je to gospodar Kosova Kadri Veselji, koji govori da će Kosovo stići do Niša. Neće stići - poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da postoje ideje jedne zemlje unutar KFOR-a da prekine kontrilu administrativne linije.

- Moje upozorenje danas je da neki ne pokušaju da to koriste za uvođenje kosovskih bezbednosnih snaga ni na sever, niti na Kosovo uopšte - naveo je Vučić.

Konferencija zbog ubistva Olivera Ivanovića
Konferencija zbog ubistva Olivera Ivanovićafoto: Printscreen / Kurir

On je kazao da je za to potrebno pronaći "po njihovim standardima" više od 250 Srba koji žele da učestvuju u njima, ali ih nemaju toliko.

- Oni koji u Prištini govore da im je stalo do Ivanovića u Prištini, gonili su ga četiri godine - rekao je Vučić i dodao: - Onima koji u Srbiji rade interesa zemlje mogu da kažem samo "bednici jedni, jadnici jedni".

- Ovo se nije dogodilo na teritoriji koja je pod našom kontrolom, ali ćemo da vodimo istragu i da završimo sve što treba. To je posao u prvoj liniji KPS-a - rekao je on.

foto: Beta/Saša Đorđević

- Nikakvih direktnih pretnji Oliveru Ivanoviću nije bilo. Kažite mi koja su to imena nešto počinila, a zaštićena su, a ne da se pravite politički iskusni. Dva puta sam se čuo sa Goranom Rakićem, atmosfera dole je vrlo teška, a moja poruka našem narodu je da sačuva mir i staloženost. Ako oni koji treba da pronađu ubice ih ne pronađu, pronaći ćemo ih mi - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je u nastavku poručio da ne može da veruje kakve su optužbe usledile nakon jutrošnje tragedije.

Stavljali ste mi metu na čelo, a sada govorite da je neko kriv za ubistvo samo zato što je imao političkog protivnika. Je l to znači da niko ne sme da ima političkog protivnika?

- Mi ćemo ubice svakako otkriti. Ovo je toliko krupno da ne može proći neistraženo i bez pronalaženja krivca. Ne postoji savršen zločin, a ovaj je daleko od savršenog - naveo je Vučić.

- Ko god da je ubio Olivera Ivanovića nije Srbin, pa makar imao srpsko ime i prezime. Srbi u severnom delu misle da je sve došlo sa južne teritorije. Namerno je automobil ostavljen u južnoj Mitrovici. Neko je sve ovo dugo osmišljavao - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanja novinara, dodao je da ne želi da govori o indicijama sve dok se ne oglase nadležni organi.

Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare zbog ubistva Olivera Ivanovića
Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare zbog ubistva Olivera Ivanovićafoto: Printscreen / Kurir

- Kome bi odgovaralo ili ne bi odgovaralo ubistvo na Kosovu, kome u Međunarodnoj zajednici, Beogradu... To je jasno svakome ko je završio prvi razred osnovne škole. Svima je sve jasno. Neka ne misle da mogu da sakriju ubistvo, počinioci će biti pronađeni - rekao je predsednik i dodao:

- Istraga neka radi svoj posao, tužilac za organizovani kirminal danas pokreće ovde u Srbiji predistražni postupak. Mislim da je ovo osmišljavano i pripremano ranije. Naše službe imaju 24-satnu otvorenu i zaštićenu komunikaciju sa stranim službama, između ostalog i sa CIA. Stejt department je pre par dana objavio da postoji opasnost od terorističkih napada, ali mislim da nisu imali konkretne pokazatelje, već da je reč o uobičajenim predostrožnostima uoči praznika - naveo je Vučić.

Govoreći o budućnosti dijaloga između Beograda i Prištine, Vučić kaže da je Srbija uvek bila za razgovor.

- Svaki dan ću da im odgovaram na sve što pričaju, na svaku laž. I njima na Kosovu, i ovima odavde. Neću da govorim o tome kakve sve ovo veze ima sa raznim sudovima i suđenjima u njima - naveo je predsednik Srbije.

Kako je rekao, interesantno je i poklapanje datuma, i istakao da smatra da je sve ovo što se danas desilo, osmišljeno ranije.

On je ponovio da ne zna ko je ubica, a da će saopštiti ime kada ga bude saznao.

- Da li neki to koriste na različite načine, da, upravo to rade albanski mediji i oni u Beogradu koji isto tako razmišljaju, Đilas, Jeremić, Janković... Šta to znači? svađao sam se sa komšijom, sutra ga neko ubije, ubio ga komšija. To rade poremećeni umovi, a još su gori i poremećeniji oni umovi koji to žele da zloupotrebe. Reč je o lažljivim psihopatama koji zarad svoje fotelje čine sve, makar i na štetu svoje države - ocenio je Vučić.

Ubijen Oliver Ivanović
Ubijen Oliver Ivanovićfoto: EPA / Andrej Cukić

Podsetimo, nepoznati napadači upucali su Olivera Ivanovića jutros u Kosovskoj Mitrovici, a on je ubrzo podlegao povredama.

Bonus video:

Espreso intervju, Dragan Đilas

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.