Štrajk glađu, pritvor, dugogodišnja borba za Srbe sa KiM: KO JE BIO OLIVER IVANOVIĆ?
Protesti za oslobađanje Olivera Ivanovića, Foto: Nemanja Pančić, Ilustracija

UBIJEN U 64-OJ GODINI

Štrajk glađu, pritvor, dugogodišnja borba za Srbe sa KiM: KO JE BIO OLIVER IVANOVIĆ?

Bio je oženjen i otac tri sina

Objavljeno:

Oliver Ivanović, koga su jutros ubili u severnom delu Mitrovice, rođen je 1953. godine u selu Rznić kod Dečana.

Osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio je u Kosovskoj Mitrovici. Bio je pitomac Vojne akademije u Zagrebu, ali je napušta posle tri godine. Završio je Mašinski fakultet u Mitrovici, a u Prištini je diplomirao i na Ekonomskom fakultetu.

Radio je u mitrovačkom transportnom preduzeću "TransKosovo", fabrici keramičkih pločica "Mozaik" i predstavništvu firme "Hepok" iz Mostara. Od 1991. do 1998. bio je na čelu sportskog centra u Kosovskoj Mitrovici. Na mestu zamenika generalnog direktora kompanije "Feronikl" iz Glogovca proveo je period do 2004. godine, kada je postao direktor Nacionalne službe za zapošljavanje za Kosovo i Metohiju.

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno veće Ivanović je postao predsednik njegovog Izvršnog odbora za severno Kosovo. Sa tog mesta smenjen je 2001. godine. Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju. Bio je instruktor i međunarodni karate sudija. Bio je i predsednik karate kluba "Trepča".

Bivši je državni sekretar za Kosovo i Metohiju u bivšem Ministarstvu za Kosovo i Metohiju pod bivšim ministrom Goranom Bogdanovićem. Bio je član jedne manje srpske političke stranke, Socijaldemokratske partije, politički i humanitarni lider kosovsko-metohijskih Srba sa severa uglavnom, konkretno Kosovske Mitrovice. Bio je član Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju

Oliver Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvroticom Srba bio u pritvoru u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici gde se teretio za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Optužnica je podignuta u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra 2014. godine. Zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode Oliver Ivanović je 7. avgusta 2015. počeo štrajk glađu, dok je 14. avgusta zbog narušenog zdravlja prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.U februaru 2017. mu je ukinuta prvostepena presuda i naloženo je novo suđenje. Potom je bio u kućnom pritvoru, a od aprila 2017. je određeno da se brani sa slobode.

Lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" ubijen je u pucnjavi koja se jutros oko 8.15 časova dogodila u Kosovskoj Mitrovici.

Bio je oženjen i otac tri sina.

BONUS VIDEO: Espreso intervju, Aleksandar Šapić

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.