ON MENJA ČEPURINA? Eskpert za diplomatiju novi potencijalni ruski ambasador u Srbiji
Aleksandar Bocan Harčenko/Printscreen, Foto: Printscreen

Ruski Specijalac

ON MENJA ČEPURINA? Eskpert za diplomatiju novi potencijalni ruski ambasador u Srbiji

Reč je o karijernom diplomati, koji je ranije bio na dužnosti specijalnog predstavnika ruskog ministarstvo spoljnih poslova za Balkan i učestvovao je u radu Saveta za implementaciju mira koji je pratio ispunjavanje Dejtonskog sporazuma.

Objavljeno:

Aktuelnog ambasadora Rusije, Aleksandra Čepurina, najverovatnije će zameniti Aleksandar Bocan Harčenko, koji važi za eksperta za rešavanje problema.

Njegov mogući dolazak u Srbiju potvrdo je i sam predsednik Aleksandar Vučić, koji je imao samo reči hvale o ovom ruskom diplomati, a opisao ga je kao "istaknutog, oštrog, snažnog diplomatu, kao i da je jedan od ruskih diplomatskih specijalaca".

Ime ovog predstavnika Rusije poznato je na međunarodnoj političkoj sceni, pogotovo kad je reč o naporima da se reši budući status južne srpske pokrajine, jer je taj diplomata od početka svoje karijere uključen u diplomatske procese koji su pratili raspad bivše Jugoslavije, piše "Blic". Bocan Harčenko je jedan od najboljih stručnjaka Rusije za region Balkana, a njegovi saradnici ga opisuju kao vrhunskog profesionalca, blagog, staloženog, ali odlučnog, sa velikom radnom energijom. Reč je o karijernom diplomati, koji je ranije bio na dužnosti specijalnog predstavnika ruskog ministarstva spoljnih poslova za Balkan i učestvovao je u radu Saveta za implementaciju mira koji je pratio ispunjavanje Dejtonskog sporazuma. Bio je i šef Odseka za zemlje bivše Jugoslavije, a potom i zamenik direktora u odeljenjima za Evropu. Bocan Harčenko je bio dugogodišnji predstavnik Rusije u Kontakt grupi i, uz diplomate SAD iEU, predstavnik u posredničkoj trojci za rešavanje pitanja statusa Kosova i Metohije. Takođe, bio je član ruske delegacije na Dejtonskim mirovnim pregovorima i mirovnoj konferenciji o BiH u Parizu, a učestvovao je i na brojnim međunarodnim forumima u okviru Kontakt-grupe i OEBS.

Kada je visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko najavio da će uraditi sve što je u njegovoj moći da spreči referendum koji je raspisan u Republici Srpskoj 2011. godine, predsednik RS Milorad Dodik pozvao je u pomoć upravo Bocan Harčenka, koji je obećao da neće podržati Inckov izveštaj. Bocan Harčenko je tada rekao da srpski referendum ne krši mirovni sporazum, a da međunarodni administratori nemaju razloga da ga zabrane. "Ako to urade, neće olakšati trenutne tenzije, već će ih produbiti", rekao je tada on. Početkom prošle godine Bocan Harčenko rekao je da je Rusija u kontaktu sa Beogradom zbog pogoršanja situacije između Srbije i Kosova. Istakao je da je saradnja sa Beogradom vrlo intenzivna i u onome "što se tiče borbe protiv pokušaja da se Kosovo ugura u međunarodne organizacije. "Ali 'prva violina' u ovoj situaciji pripada Beogradu, a mi podržavamo njegove napore", rekao je ruski diplomata. On je imao i svoj stav o održavanju referenduma o članstvu u NATO u Crnoj Gori. On je tada rekao da izbegavanje vlasti Crne Gore da održi referendum govori o njihovoj nesigurnosti u njegove rezultate. "To što rukovodstvo Crne Gore izbegava referendum već samo po sebi pokazuje nesigurnost u njegove rezultate. Sprovedene su ankete, i njihovi rezultati su ugrubo pola-pola. A ako referendum pokaže takav rezultat, kako onda može da se prevali preko jezika i kaže da je većina za ulazak u NATO? Po mom mišljenju, takva podeljenost javnog mnjenja bi trebalo da obeshrabri užurbano rešavanje ovog pitanja", rekao je ruski diplomata.

BONUS VIDEO:

ESPRESO TVITER: Miroslav Čučković

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.