Amerika je u proteklih 15 godina poslala milijardu dolara pomoći Srbiji!
Ambasador SAD-a Kajl Skat smatra da Srbija i SAD imaju odličan dugotrajan odnos, Foto: Zorana Jevtić

PONOSNi NA PARTNERSTVO SA SRBIJOM

Amerika je u proteklih 15 godina poslala milijardu dolara pomoći Srbiji!

Ambasador je naveo da je Srbija proglasila integraciju u EU kao strateški cilj što SAD otvoreno i dosledno podržavaju

Objavljeno:

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat ocenio je da Srbija i SAD imaju odličan dugotrajan odnos, podsećajući da se ove godine obeležava 100 godina otkada se zastava Srbije zavijorila ispred Bele kuće. Dodao je da su SAD obezbedile gotovo milijardu dolara pomoći Srbiji u proteklih 15 godina.

On je za list "Politika" od ponedeljka podsetio je da su SAD među prvima uspostavile diplomatske odnose sa nezavisnom Srbijom, 1882. godine, dodavši da su SAD ponosne na dugogodišnje partnerstvo s građanima Srbije i da se raduju nastavku saradnje u budućnosti.

"Tokom i nakon Prvog svetskog rata, predsednik Vudro Vilson je snažno podržavao Srbiju, a ove godine proslavićemo stogodišnjicu njegove odluke da se srpska zastava vijori nad Belom kućom. Naše nacije su stajale rame uz rame u borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu, a naše jako partnerstvo nastavilo se nakon rata", rekao je Skat.

Ambasador je naveo da je Srbija proglasila integraciju u EU kao strateški cilj što SAD otvoreno i dosledno podržavaju.

"Američki programi pomoći Srbiji fokusiran su na reforme koj će pomoći da ona ispuni kriterijume za pdridruživanje EU, a to će poboljšati život srpskog naroda kroz jačanje vladavine zakona i povećanjem mogućnosti", kazao je Skat.

On je rekao da će Srbija, zadovoljavajući te kriterijume za pristupanje EU, usvojiti i sprovesti politike koje promovišu prosperitet zemlje i jačaju vrednosti EU.

"Naše partnerstvo uključuje blisku saradnju sa srpskim zvaničnicima radi jačanja demokratskih institucija, unapređenja pravosudne reforme, borbe protiv korupcije, poboljšanja poslovnog okruženja i izgradnje kapaciteta srpske vojske kroz zajedničku obuku i vežbe", rekao je Skat i dodao da su SAD obezbedila gotovo milijardu dolara pomoći Srbiji za proteklih 15 godina.

BONUS VIDEO: Espreso intervju, Vesna Rakić Vodinelić

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.