SELAKOVIĆ: Amfilohije se bavi vradžbinama, DVA PUTA JE ŽIVOM VUČIĆU DRŽAO OPELO!
Selaković je rekao da je uveren da predsednik Srbije neće nastaviti politiku svojih prethodnika dodvoravanja "Amfilohiju, Grigoriju i njima sličnim", Foto: Fonet, Marina Lopičić

sukob

SELAKOVIĆ: Amfilohije se bavi vradžbinama, DVA PUTA JE ŽIVOM VUČIĆU DRŽAO OPELO!

Amfilohije smatra da politika predsednika Vučića vodi izdaji Srbije i Kosova

Objavljeno:

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće voditi politiku svojih prethodnika dodvoravanja Amfilohiju, koja je dovela do sve manjeg broja Srba na KiM, već će nastaviti politiku koja vodi povećanju broja Srba u južnoj srpskoj pokrajini - rekao je danas generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

On je kazao da izjavu mitropolita Amfilohija, koji je izrazio bojazan da politika predsednika Srbije vodi izdaji Srbije i Kosova i smatra da predsednik unutrašnjim dijalogom želi da smanji svoju odgovornost, može da analizira satima i da je reč o čoveku koji je živom Vučiću dva puta držao opelo.

- Šta drugo možete da očekujete. On nije Vučića osudio zbog nečega što je uradio, on o predsedniku nije govorio ''učinio je to i to i to predstavlja izdaju''. On se bavio čovek vradžbinama, on je govorio o nekim neizvesnim stvarima, o nečemu što nije duh pravoslavlja - naglasio je Selaković gostujuću na RTS-u.

Vučić se, kako kaže, nije dodvoravao ni beogradskoj čaršiji, ni onima koji su Beograd uvalili u dugove, pa nije hteo ni Amfilohiju Radoviću.

- Kada pogledate istorijat od Miloševića, Mila Đukanovića i Amfilohijeve politike zatezanja, a zatim popuštanje i sve manje Srba na KiM i u Crnoj Gori. Sa druge strane, Vučićevu politiku vodi povećanja broja Srba na KiM - naglasio je on.

Selaković je uveren da predsednik Srbije neće nastaviti politiku svojih prethodnika dodvoravanja "Amfilohiju, Grigoriju i njima sličnim".

- Uveren sam da će nastaviti politiku koja pomaže Gračanicu i Dečane i Banjsku...i koja je dala najveći doprinos izgradnji hrama Svetog Save - kaže Selaković.

On je naveo da će unutrašnji dijalog o KiM biti nastavljen i tokom januara i da za četiri godine, koliko Vučić vodi pregovore sa Prištinom, nije bilo etnički motivisanog ubistva nijednog Srbina, te da je to politika uspeha.

- Za razliku od prethodne politike, koja je dovela do toga da Srba bude sve manje i da napuštaju KiM. U poslednjih 3, 4 godina imamo više Srba, to svedoči da je i 10 i 100 godina dijaloga bolje od jednog dana sukoba - zaključio je Selaković.

Deklaracije o očuvanju srpskog jezika i kulture je završena i spremna je za potpisivanje i usvajanje, izjavio je danas generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, navodeći da je reč o aktu koji treba da zaštiti obeležje srpskog identiteta a to su srpski jezik i ćirilično pismo

- Reč je o pravno-političkom aktu koji Srbima treba da omogući ono što je normalno za svaki narod u Evropi i svetu, a to je da zaštiti obeležje njihovog identiteta, naš srpski jezik, naše ćirilično pismo - rekao je Selaković gostujući na RTS-u.

On je kazao da je obaveza svake države da ulože maksimum aktivnosti na očuvanju elemenata nacionalnog identite Srba i da se traži samo ono što se garantuje i što je omogućeno manjinama u Srbiji.

Deklaracija će, kaže Selaković, zapravo biti Aneks Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima, a biće fokusiran samo na jedno pitanje, a to je pitanje očuvanja obeležja srpskog nacionalnog identiteta srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

- Važno je da je Deklaracija završena. Predsednik RS Milorad Dodik rekao da će najverovatnije na Sretenje biti usvojena i nadam se da će biti tako. Uveren sam da ona neće biti mrtvo slovo na papiru - naglasio je Selaković.

Upitan za pojedine kritike, on je rekao da "uživa svaki put u manipulacijama u srpskim medijima".

- Navikli smo da neko nešto kritikuje a da tekst nisu videli. Hajde da vidimo tekst pa da vidimo šta će se desiti - zaključio je Selaković.

Bonus video:

Dragan Đilas, intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.