STEFANOVIĆ: Huligani i mafijaši NISU JAČI od države, korupcija i kriminal su PRIORITET!
Stefanović otkrio šta su prioriteti u narednoj godini, Foto: Beta

praznični INTERVJU

STEFANOVIĆ: Huligani i mafijaši NISU JAČI od države, korupcija i kriminal su PRIORITET!

Jedan od prioriteta je i poboljšanje standarda policajaca

Objavljeno:

Dalje smanjivanje korupcije i svih vidova kriminala i poboljšanje standarda policajaca i uslova u kojima oni rade su među prioritetima i u narednoj godini, ističe ministar Stefanović.

U javnosti se često polemiše o teškom materijalnom položaju policajaca. Šta je planirano u 2018. po tom pitanju?

- Nastavak unapređenja materijalnog položaja policijskih službenika i njihovih uslova rada svakako je jedan od prioriteta i u ovoj godini. Zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici Vlade stvorene su mogućnosti da povećamo primanja svim pripadnicima bezbednosnog sektora i od 1. januara njihova plate su veće za 10 odsto. Možda to nije dovoljno, imajući u vidu da obavljaju jedan od najtežih poslova u Srbiji, ali je svakako značajan korak napred. Prošle godine MUP je nabavio i nove uniforme za pripadnike više organizacionih jedinica, kupili smo više od 700 patrolnih vozila, a sa opremanjem ćemo nastaviti i ove godine. Želimo da policajcima obezbedimo što bolje uslove rada. Takođe, jedan od prioriteta biće i renoviranje policijskih stanica, koje su u veoma lošem stanju. Započećemo i projekat izgradnje stanova za pripadnike bezbednosnog sektora, čime ćemo im omogućiti da po veoma povoljnim cenama reše stambeno pitanje. Ovo je još jedan od pokazatelja da država ceni ono što rade na očuvanju sigurnosti građana.

Navijački neredi na proteklom derbiju uznemirili su javnost. Dokle je stigla istraga?

- Zbog incidenta na stadionu do sada je uhapšeno 14 osoba i svima je određen pritvor, ali to nije kraj istrage jer želimo da otkrijemo i nalogodavce tog događaja. Ovde nije reč o sporadičnom incidentu, već unapred pripremljenom scenariju za koji su angažovani i strani državljani koji su poznati u kriminalnim krugovima u regionu. Očigledno je neko pomislio da će nasiljem uspeti da se izbori za prevlast među navijačima i da preuzme tribinu. Ukoliko huligani i kriminalci misle da su jači od države, onda se grdno varaju.

Država je 2016. objavila rat crnogorskim klanovima. Šta je urađeno po tom pitanju?

- Mislim da smo jasno pokazali pripadnicima "kavačkog" i "škaljarskog" klana da nisu dobrodošli u Srbiji. Organizovali smo brojne racije u kojima je veći broj njih hapšen kada smo kod njih pronalazili nelegalno oružje. Svakako da su neke od naših mera dovele do toga da imamo rekordno nisku stopu ubistava prošle godine. Za razliku od perioda od 2000. do 2012. godine, kada se broj ubistava kretao između 140 i 215, mi smo u prošloj godini imali nešto iznad 80, što je upola manje. Ne kažem da je to dobro, ali je daleko bolje nego u nekom prethodnom periodu kada su demokrate, koje nam danas drže lekcije o bezbednosti, imali skoro svakog dana obračun na ulicama.

Neko je pomislio da će nasiljem uspeti da preuzme tribinu. Želimo da otkrijemo nalogodavce

Zbog čega policija ne protera ili zabrani ulaz u zemlju strancima upletenim u mafijaške poslove?

- Pre više od dve godine smo većem broju državljana Crne Gore, za koje postoje informacije i operativni podaci da su deo kriminalnih krugova, zabranili ulazak u Srbiju. U ovom trenutku na tom spisku je nešto više ljudi koji pripadaju kavačkom klanu, ali je broj približno isti škaljarskom. Mere su na snazi i danas, ali deo njih verovatno ilegalno ulazi u našu zemlju ili imaju i srpsko državljanstvo, pa zato ne postoji mogućnost da im zabranimo prelazak granice. Ali nastavićemo svakodnevno da ih pritiskamo i tako ćemo ih, verujem, naterati da nađu neko drugo mesto za svoje kriminalne obračune.

Unutrašnja kontrola ispituje postupanje policajaca u slučajevima nasilja u porodici u Zemunu i Požarevcu. Šta su dalji koraci?

- Protiv policijskog službenika iz Požarevca Sektor unutrašnje kontrole podneo je prijavu zbog sumnje da je počinio krivično delo nesavesnog rada u službi jer nije postupio u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, tačnije nije izrekao hitnu meru privremenog udaljenja iz stana nasilnika. Kada je reč o slučaju iz Zemuna, kontrolom je utvrđeno da je došlo do propusta u radu dvojice policijskih službenika i protiv njih će biti preduzete adekvatne mere zbog teže povrede službene dužnosti. Borba protiv porodičnog nasilja jedan je od glavnih prioriteta MUP-a i upravo zato je donet Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je dao veća ovlašćenja policiji i mnogo više odgovornosti. Koliko su policijski službenici imali posla najbolje govori podatak da je od stupanja na snagu ovog zakona, 1. juna prošle godine, pa sve do 31. decembra policija izrekla više od 13.800 hitnih mera - privremenog udaljenja nasilnika iz stana ili zabrane kontaktiranja i prilaska žrtvi. To je ogroman posao, ali i dobar mehanizam koji je već dao rezultate i smanjio broj ubistava u okviru porodice. To ne znači da je naš posao završen, ali je država napravila važan korak u rešavanju ovog društvenog problema.

Najavili ste nove smene načelnika policija širom zemlje. Šta im zamerate?

- Ono na čemu insistiram od samog dolaska u MUP su rezultati. Više puta sam rukovodiocima u policiji na sastancima, ali i javno, rekao da ih na funkcijama čuva isključivo dobar rad. Nikome fotelja nije zagarantovana, pa ni meni. Oni koji nisu spremni da adekvatno odgovore na zadatke, ne mogu ostati na rukovodećim pozicijama. To će i dalje biti osnovni kriterijum, sve dok sam ministar unutrašnjih poslova. Kao što uvek pohvalim policajce koji požrtvovano rade svoj posao, isto tako skrećem pažnju i kada nisam zadovoljan. Na kraju krajeva, svi smo odgovorni građanima Srbije jer smo tu isključivo zbog njih.

Šta je urađeno na suzbijanju korupcije i kriminala u redovima MUP-a?

- Važno je reći da najveći broj policijskih službenika časno i odgovorno radi svoj posao, ali kao i u svakoj profesiji, postoje oni koji kaljaju ugled i koji bacaju senku na rad poštenih policajaca. Srećom, oni su manjina. Kao što nijedan kriminalac nije zaštićen, tako ne postoje ni oni koji se mogu sakriti iza uniforme i značke. Ne želimo da bilo ko kvari utisak o radu hiljada profesionalaca koji odgovorno obavljaju svoj posao. Da smo u tome odlučni govori i podatak da je samo tokom prošle godine Sektor unutrašnje kontrole uhapsio ili podneo krivične prijave protiv 149 policijskih službenika. Oni se sumnjiče prevashodno za zloupotrebu službenog položaja ili primanje mita, a deo njih je procesuiran i zbog trgovine uticajem.

Šta očekujete od beogradskih izbora?

- Očekujem da građani procene šta je to SNS sa svojim koalicionim partnerima uradila u Beogradu za nepune četiri godine. Od izgradnje više stotina kilometara vodovodne i kanalizacione mreže, čišćenja onog "groblja vagona" na kojem danas niče "Beograd na vodi", jedan novi i moderan deo prestonice, zatim otvaranja nove fabrike u glavnom gradu posle punih deset godina poput "Meite" u Obrenovcu, smanjenja stope nezaposlenosti, brige o penzionerima... Neka to stave na tas nasuprot dugu od milijardu i dvesta miliona evra koji su ostavili Đilas i Šapić ili neka, recimo, uporede sa 650 miliona dinara preplaćenom rekonstrukcijom Bulevara kralja Aleksandra, maketom Terazija koju je uništio malo jači vetar, a koja je plaćena 600.000 evra, podzemnim kontejnerima koji su se raspali i drugim projektima koji su isključivo služili za izvlačenje novca iz budžeta. Možda oni misle da će građani želeti da se vratimo u prošlost i vreme pljačkanja gradske kase, ali ja u to ne verujem.

Prozivaju nas da smo kukavice, a boga mole da ne bude izbora

Da li ste ostali pri stavu da su Srbiji potrebni i parlamentarni izbori?

- Od trenutka kada se tema vanrednih parlamentarnih izbora pojavila u javnosti zastupao sam stav da bi oni trebalo da budu raspisani istovremeno sa beogradskim jer smatram da je provera legitimiteta, pogotovo kada se promene neke političke okolnosti, važna u svakom demokratskom društvu. Svakako poštujem odluku koju je doneo Glavni odbor SNS-a da se ide samo na izbore za odbornike u Beogradu. Evidentno je da opozicija, koja se samo bavi kampanjom i raspodelom fotelja nakon izbora, sada spočitava i ovu odluku, iako boga moli da ne bude glasanja za narodne poslanike. U početku su nam zamerali što uopšte raspravljamo o temi koju su oni nametnuli, da bi nas posle odluke Glavnog odbora prozivali da smo kukavice što ne idemo i na parlamentarne izbore. Umesto da objasne građanima odakle im milioni evra za kampanju i čije to interese zastupaju, Đilas, Jeremić, Janković i Šapić već dele plen iz beogradske kase. Nadaju se da će se ponovo živeti na grbači građana. U takvim okolnostima meni ne ostaje ništa drugo nego da im čestitam na pobedi, u koju su očigledno ubeđeni, još samo da im građani poveruju.

Bonus video:

Tri pitanja za Đilasa, Šapića i Šutanovca

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.