RISTIČEVIĆ O SNIMKU PSOVANJA NOVINARKE: Ma kakav snimak, imam svedoke da nisam psovao! (AUDIO)
Marijan Rističević je grubo vređao novinarku, Foto: Beta/Miloš Miškov

negira

RISTIČEVIĆ O SNIMKU PSOVANJA NOVINARKE: Ma kakav snimak, imam svedoke da nisam psovao! (AUDIO)

Novinarska udruženja su oštro osudila prostački istup Rističevića

Objavljeno: 11:37h

Poslanik Srpske napredne stranke Marijan Rističević je grubo izvređao i opsovao novinarku Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Slađanu Gluščević što potvrđuje i audio snimak telefonskog razgovora koji možete čuti.

Međutim, ne samo da je takvo ponašanje neprimereno jednom poslaniku i predstavlja direktan pritisak na rad medija, Rističević negira da se incident uopšte dogodio, čak i nakon što mu je predočeno da postoji snimak na kome se jasno čuje šta je poslanik SNS-a rekao novinarki VOICE-a.

Podsetimo, Rističević je na pitanje novinarke Slađane Gluščević o konkursu Pokrajinske vlade, koji je trajao samo četiri dana i na kojem je ovaj poslanik SNS-a dobio novac, odgovorio, između ostalog: "Na šta ti ja ličim, na DS, da sam namontirao konkurs?", a razgovor je završio psovkama: "Marš u pi… materinu bezobraznu!"

Novinar Insajdera je sinoć pozvao Rističevića za zvaničnu izjavu sa pitanjem da li je tačno da je opsovao novinarku VOICE-a, kao i da li takvo ponašanje dolikuje narodnom poslaniku, međutim, Rističević je negirao da se čitav incident dogodio.

Insajder: Agencija Beta je prenela da su grubo vređali i psovali novinarku VOICE-a. Da li je to tačno?

Rističević: A ko Vam je to rekao?

Insajder: Upravo Vam govorim. Agencija Beta je objavila...

Rističević: Dobro, i šta sad oćeš...ne razumem..

Insajder: Da li je tačna ta informacija da ste je vređali i psovali?

Rističević: Ne, nije tačna.

.....

Insajder: Kako je napisano na Beti, ona je dala izjavu, dakle, da ste Vi vređali novinarku Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra. Da li ste nju vređali?

Rističević: Au, bre! Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra?

Insajder: Tako je. Da li ste nju vređali?

Rističević: Na nemoj...ne.

Insajder: Niste?

Rističević: Ma ne, bre. Jedino ako na ulici nešto radi, pa da ja ne znam da je novinar pa da je nešto dobacio ili tako. Ne razumem kad sam ja to nju vređao?

Insajder: Ona Vas je navodno zvala na mobilni telefon vezano za konkurs i vi ste je tada psovali i grubo vređali.

Rističević: Auuu...de bi ja to radio.

I nakon objave snimka, Rističević negira da je psovao novinarku

Novinar Insajdera je danas ponovo pozvao Rističevića sa pitanjem zbog čega je slagao da nije psovao novinarku VOICE-a kada se na snimku koji je objavljen jasno čuje psovanje, međutim, poslanik SNS-a i dalje negira da je bilo koga psovao.

Insajder: Dobar dan, gospodin Rističević?

Rističević: Da, recite.

Insajder: Saša Dragojlo, novinar Insajdera kraj telefona, juče smo razgovarali ako se sećate.

Rističević: Pa dobro, šta sad onda, ako smo juče razgovarali moramo i danas, je l’ da?

Insajder: Pa šta da radim… Slušajte, dakle, juče sam Vas zvao povodom toga da li ste vređali i pslovali novinarku Vojvođanskog centra.

Rističević: Odgovor je bio ne.

Insajder: Tako je. I postoji snimak koji je objavljen i gde se jasno vidi da vi vređate novinarku. Zbog čega ste lagali?

Rističević: Netačno. Uopšte nisam vređao novinarku, koji snimak?

Insajder: Evo postoji snimak.

Rističević: Aj da čujem ja taj snimak, razumete…

Insajder: Objavljen je snimak na internetu i vi jasno… Mislim neću sada da ponavljam psovku, ali Vi znate šta ste rekli naravno.

Rističević: Aaa, nisam rekao ništa.

Insajder: Znači i dalje tvrdite da…

Rističević: Ne, ja nju uopšte nisam opsovao, ne. Odgovor je ne.

Insajder : Iako postoji snimak vi tvrdite da niste?

Rističević :Ma kakav snimak, bre čoveče, ne! Ne znam ko je šta snimao, ne.

Insajder: Da li smatrate da dolikuje jednom poslaniku da vređa i psuje novinarku?

Rističević: Ma slušajte, slušajte, ne, kraj, ne, ende. Još nešto?

Insajder: Okej, ništa...

Rističević: Je l’ Vam treba još nešto, razumete?

Insajder: Pa ne, ne treba mi pošto…

Rističević: To ću ja da rešim sa njom tužbom… Videćemo poreklo snimka i to, pošto ja imam svedoke kada sam razgovarao sa njom da nije bilo nikakvih psovki. Eto.

Insajder: Videćemo, snimak je jasan.

Rističević: Pa ništa, ja ću je tužiti, to je moj komentar, da ću je tužiti i da će morati da dokaže autentičnost snimka, razumete, poreklo razgovora i tako dalje, pa ćemo da vidimo. Ja ne tvrdim, imam svedoke koji su bili u kancelariji kada me je zvala.

NUNS i NDNV: Vlast iz sata u sata napada, vređa, psuje i ponižava novinare, reagovao i UNS

Novinarska udruženja, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Udruženje novinara Srbije (UNS) oštro su danas osudile poslednje napade predstavnika vlasti na novinare.

NUNS i NDNV saopštili su u zajedničkom saopštenju da su "zgroženi" činjenicom da su samo tokom jednog, jučerašnjeg dana, predstavnici vlasti u Srbiji napravili tri veoma ozbiljna medijska incidenta, kojima su demonstrirali "beskrajnu bahatost i osionost" i još jednom se iskazali kao protivnici medijskih sloboda, ali i ljudskog i novinarskog dostojanstva.

- Poslanik Srpske napredne stranke Marijan Rističević je na besraman način izvredjao i ispsovao novinarku Vojvodjanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Sladjanu Gluščević, Aleksandar Vučić je ponovo etiketirao i ponižavao regionalnu televiziju N1, dok je premijerka Ana Brnabić nastavila da se obračunava sa portalom KRIK, iznoseći brojne neistine i još jednom demonstrirajući neznanje o smislu i ulozi novinarstva u savremenom društvu - naveli su NUNS i NDNV.

Napade poslanika Rističevića na novinarku portala VOICE Sladjanu Gluščević osudilo je i Udruženje novinara Srbije (UNS), koje je pozvalo Rističevića da joj se javno izvini.

Marijan Rističević je psovao i vređao novinarku
Marijan Rističević je psovao i vređao novinarkufoto: Beta/Nenad Petrović

- UNS ističe da je ponašanje Rističevića nedopustivo i nedostojno narodnog poslanika. Svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali mora poštovati dostojanstvo novinara i njihovo pravo da svoj posao obavljaju u skladu sa javnim interesom - naveo je UNS.

Gluščevićeva je za UNS rekla da je problem što je takav način komunikacije obrazac ponašanja prema novinarima i što se to svakodnevno događa, a nema reakcije.

"Nisu u pitanju samo verbalni i fizički napadi, već i ometanje novinara koji nisu pod kapom stranke", rekla Gluščević.

Zaštitnik građana osudio napad poslanika SNS na novinarku VOICE

Zaštitnik građana Zoran Pašalić osudio je verbalni napad poslanika SNS Marijana Rističevića na novinarku Vojvodjanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Slađanu Gluščević.

- Ovo je još jedan u nizu napada na predstavnike medija, rekao je Pašalić i dodao da je pravo na slobodu govora jedno od osnovnih ljudskih prava i temelja svakog slobodnog društva - naveo je Pašalić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Insajder)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.