SRBIJU ČEKAJU POSLEDICE ZBOG IZRUČENJA KURDA: Država prekršila konvenciju protiv torture!
Srbija prekršila konvenciju UN, Foto: AP

slučaj izručenja migranta

SRBIJU ČEKAJU POSLEDICE ZBOG IZRUČENJA KURDA: Država prekršila konvenciju protiv torture!

Iz Beogradskog centra za ljudska prava upozorili su na posledice

Objavljeno:

Zbog izručenja turskog državljanina, Kurda Dževdeta Ajaza,Srbiju sigurno čeka proces pred Komitetom UN protiv torture, tvrdi pravnica Sonja Tošković.

Ona je za agenciju Beta rekla i da "nema dilemu da će komitet odlučiti da je došlo do kršenja međunarodnih prava i obaveza".

- Mi to nastavljamo dalje, pišemo predstavku... i mi kao njegovi zastupnici nastavljamo strateško zastupanje pred Komitetom UN i mi ćemo taj slučaj izneti sigurno, samo što postoje rokovi, koje ćemo ispoštovati - rekla je pravnica Beogradskog centra za ljudska prava.

Komitet UN protiv torture je apelovao da do izručenja Ajaza ne dođe,a Srbija je potpisala konvenciju o sprečavanju torture pa sada mora da prihvati i nadležnost Komiteta.

- Samim izručenjem prekršene su i konvencije o statusu izbeglica UN, posebno u kontekstu člana 33 i kada je reč o nacionalnom zakonodavstvu i Zakonu o azilu, imajući u vidu da je Ajaz bio u postupku azila koji nije pravosnažno okončan u Srbiji - rekla je Toškovićeva.

Ajaz je trenutno na teritoriji Turske, a Beogradski centar za ljudska prava nastaviti njegovo strateško zastupanje.

Ipak, Tošković upozorava da ne zna koje će posledice imati država.

- Mi trenutno ne znamo koje su to moguće posledice, mi ćemo naše strateško zastupanje nastaviti, kada se donsese privremena mera, vi imate mogućnost da vodite slučaj pred Komitetom, što ćemo mi svakako uraditi - rekla je ona.

Komitet je upozorio Srbiju zbog postupanja prema Ajazu, ali iz Ministarstva pravde Srbije saopšteno je da je ta odluka Komiteta UN stigla prekasno, nakon što je ministarka već potpisala odluku o izručenju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / B92.net )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.