POČELI LOKALNI IZBORI U SRBIJI, birališta otvorena u 7 sati: 10 stranaka juri pobedu, evo šta se dešava!
Foto: Beta

glasajte

POČELI LOKALNI IZBORI U SRBIJI, birališta otvorena u 7 sati: 10 stranaka juri pobedu, evo šta se dešava!

U Pećincima će 15.996 birača moći da iskoriste svoje biračko pravo na 30 biračkih mesta, a za ulazak u lokalni parlament nadmetaće se šest izbornih lista

Objavljeno: 16:14h

Lokalni izbori danas se održavaju u Pećincima, Mionici, Negotinu, Preševu i Kostolcu.

Pravo glasa u svih pet opština ima 117.162 birača, koji će moći da glasaju do 20 sati.

U Pećincima će 15.996 birača moći da iskoriste svoje biračko pravo na 30 biračkih mesta, a za ulazak u lokalni parlament nadmetaće se šest izbornih lista i to: izborna lista Aleksandar Vučić-SNS-SPS-Ivica Dačić; LDP - Borisav Kostić; SRS - Dr Vojislav Šešelj; "Dostojanstveno, bez straha - Bata Marković-DS i LSV; Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma i izborna lista Za Pećince bez korupcije.

Demokratska stranka (DS) navodi da je od jutros u Pećincima na delu "javno glasanje" i to, kako kažu, ili ispred biračkog mesta ili na samom mestu, gde član biračkog odbora iz SNS "nadgleda kako ljudi glasaju". To za "Blic" kaže poslanica DS Aleksandra Jerkov koja se, sa svojim stranačkim kolegama, nalazi u ovoj opštini.

- Bili smo u Popincima gde nas je jedan čovek napao, i gde je oteo telefon našem kolegi Igoru Salaku, koga je posle bacio u jarak. Pozvali smo policiju, koja je došla nakon 45 minuta. Pijavili smo taj napad i povredu tajnosti glasanja, i rekli su nam da su obe stvari prosleđene tužilaštvu u Rumi - navodi Jerkov.

Srpska napredna stranka (SNS) saopštila je danas da funkcioneri DS predvođeni Gordanom Čomić i Aleksandrom Jerkov, zajedno sa još desetak aktivista, na "najbrutalniji način ometaju izborni proces i slobodnu volju građana u Pećincima".

- Neposredno ispred biračkog mesta u Popincima okupljeni funkcioneri i aktivisti DS uznemiravali su građane i sprečavali ih da glasaju po slobodnoj volji. Na pitanje građana zašto se tako ponašaju, i konstataciju da je takvo ometanje izbornog postupka zakonom zabranjeno, aktivisti DS napali su građane psujući ih - ističe se u saopštenju SNS.

Kako se dodaje, "ni to im nije bilo dovoljno nego je izvesni Igor Salak jednog od njih udario glavom i, kako bi izrežirao još jednu u nizu obmana DS, bacio je sopstveni mobilni telefon dalje u kanal".

- Ovim putem apelujemo na sve građane opština u kojima se danas sprovodi izborni proces da ostanu mirni, da ne podležu provokacijama i unapred izrežiranim nameštaljkama, kao i da odmah obaveste nadležne državne organe u slučaju novih fizičkih napada - piše u saopštenju.

"Crta" se povukla iz Pećinaca

Posmatračka misija "Crta" prekinula je posmatranje današnjih izbora u Pećincima koje je posmatrala izvan biračkih mesta iz bezbednosnih razloga. Kako je saopštila ova organizacija, nepoznata grupa muškaraca počela je da prati članove mobilnih timova "Crte", što je ova organizacija prijavila policiji.

Kako je saopšteno, prehodno je u više navrata nekoliko grupa nepoznatih muškaraca preprečilo put i zaustavilo vozila mobilnih timova kako bi fotografisali vozilo i članove timova.

Takođe, navodi se i da je "Crta" uočila ispred svih 30 biračkih mesta u Pećncima parkirane automobile u kojima su osobe imale spiskove i vodile evidenciju birača, kao i više vozila sa kojih su skinute registarske tablice, na čijim registracionim nalepnicama se vidi da su iz Pančeva i Aranđelovca.

PS: DS ometa izborni proces u Pećincima

Opštinski odbor Pokreta socijalista Pećinci osudio je danas "maltretiranje građana na biračkom mestu u Popincima u kome su učestvovali funkcioneri DS predvođeni Gordanom Čomić i Aleksandrom Jerkov".

Kako navodi u saopštenju, to je nezapamćen primer ometanja izbornog procesa i najgrublje kršenje osnovnih prava građana.

Četiri izborne liste proglašene su u opštini Mionica i to Aleksandar Vučić - SNS, DS Mionica Milan Gavrilović Chićovan, Ivica Dačić - SPS - JS - Dragan Marković Palma- SRS - Dr Vojislav Šešelj i izborna lista Milan Krkobabić, PUPS.

Kako javlja reporter "Blica", za razliku od prošlih, takođe vanrednih izbora, u Mionici za sada nema prijavljenih nepravilnosti i problema, ali je na području ovog mesta pojačano prisustvo policije. Do 15 sati u Mionici izlaznost je bila 47,8 odsto.

U Mionici ima 38 biračkih mesta, a pravo glasa u toj opštini ima 11.464 birača. I u Negotinu, čiji lokalni parlament ima ukupno 45 odbornika, za ulazak u lokalnu skupštinu takmičiće se četiri izborne liste. U toj opštini ima 72 biračka mesta.

Pravo glasa u Negotinu ima ukupno 39.431 birača, a na lokalnim izborima nadmetaće se izborne liste "Aleksandar Vučić-SNS-SPS-Ivica Dačić", Demokratska stranka - prim Dr Momir Petković Moma; Ujedinjena seljačka stranka - Dragoslav Cvetković i izborna lista "Negotin bez korupcije" čiji je podnosilac istoimena grupa građana.

foto: Dragan Kadić

U Preševu osam izbornih lista, šest srpskih partija na jednoj

Na lokalnim izborima u Preševu učestvuje osam izbornih lista, od kojih su sedam liste albanskih partija i grupa građana, dok se na jednoj listi okupilo šest srpskih političkih partija i to - SNS, SPS, Pokret socijalista, Jedinstvena Srbija, PUPS i SRS i to na listi koja se zove "Aleksandar Vučić - za Srbiju jedinstveno".

U Preševu će će na 38 biračkih mesta biračko pravo moći da iskoristi ukupno 38.751 birač.

Na izborima u Preševu nadmetaće se izborne liste: Alternativa za promene; Demokratska partija Albanaca - Ragmi Mustafa; Demokratska unija Albanaca - Naser Aziri; Grupa građana Reforma za promene Demokratske partije Albanaca - Sami Saljihu; Partija za demokratsko delovanje - Adita Sinani; Demokratska unija doline - Skender Destani; Aleksandar Vučić - Za Srbiju jedinstveno i izborna lista Demokratska partija - Dželal Memeti.

Zatvoreno jedno biračko mesto

U Preševu, nešto iza 14 sati, zatvoreno je biračkom mestu broj 5, koje se nalazi u zgradi Skupštine opštine. Razlog za zatvaranje je taj što je polovina članova biračkog odbora napustila to telo zbog međusobnih nesuglasica. Ovo biračko mesto je zatvoreno, a glasanje će na njemu biti ponovljeno.

U Kostolcu će na 11 biračkih mesta moći da glasa ukupno 11.520 birača.

Na izborima u toj opštini takmičiće se pet izbornih lista: Aleksandar Vučić-SNS-SPS-Ivica Dačić; DS - Aleksandar Popov; Milan Krkobabić, PUPS - SRS, Dr Vojislav Šešelj; Grupa građana Iskorak - dr Zvonko Blagojević - Žarko Debeljački i izborna lista Srpski pokret Dveri.

BONUS VIDEO: ADRIA MEDIA GROUP UGOSTILA DECU S KOSMETA: Pokloni obradovali školarce iz Osojana

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.