SRBI ĆE MOĆI U EVROPU BEZ VIZE: EU nastavlja bezvizni režim za gradjane Srbije i Zapadnog Balkana!
Foto: Pixabay

brisel potvrdio

SRBI ĆE MOĆI U EVROPU BEZ VIZE: EU nastavlja bezvizni režim za gradjane Srbije i Zapadnog Balkana!

Dobar učinak Srbije znači da komisija nema nameru da predloži suspenziju bezviznog režima

Objavljeno:

EU ne planira povratak na vizni režim za gradjane Srbije i drugih zemaljaZapadnog Balkana, izjavio je danas Dimitros Avramopulos, komesar za unutrašnje poslove i migracije.

- Evropska komisija u potpunosti posvećena očuvanju slobodnog putovanja za gradjane Srbije, na čemu EU radi zajedno sa vladom u Beogradu - izjavio je on za RTS.

Evropska komisija danas je usvojila prvi izveštaj o funkcionisanju bezviznog režima za osam zemalja Zapadnog Balkana i istočne Evrope, a dobar učinak Srbije u ispunjavanju merila znači da komisija nema nameru da predloži suspenziju bezviznog režima, ali on podrazumeva odgovornost i gradjana i nadležnih vlasti.

- Pozdravljam napore Srbije kako bi postignuti napredak bio održiv a reforme proizvodile konkretne rezultate. Taj posao mora biti nastavljen - kazao je Avramopulos

On je izneo i podatak da su neosnovani zahtevi za azil državljana Srbije opali za više od 40 odsto, što je pozitivan znak i dodao da srpske vlasti treba da nastave efikasnu primenu sporazuma o readmisiji sa EU i pojačaju ciljanu informativnu kampanju o uslovima i obavezama putovanja bez viza, kao i da intenziviraju istrage na razbijanju mreža organizovanog kriminala.

Nadzorni mehanizam za funkcionisanje bezviznog režima biće redovni izveštaji.

Bezvizni režim usvojen je početkom godine, a po njemu više zemalja članica ili Evropska komisija mogu po ubrzanom postupku zatražiti privremeno vraćanje viza za gradjane nekih zemalja u slučaju odredjenih vanrednih okolnosti.

Usvojen je i izvešaj kojim se konstatuje da zemlje Zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Srbija), kao i zemlje Istočnog partnerstva (Moldavija, Gruzija i Ukrajina) nastavljaju da ispunjavaju uslove neophodne za održanje dobijenog bezviznog režima.

Izveštaj zamenjuje dokument koji je o primeni bezviznog režima na Zapadnom Balkanu izradjen 2015. godine. Evropska komisija će ovaj izveštaj predstaviti Evropskom parlamentu i Savetu u 2018. godini.

U izveštaju Evropska komisija se fokusirala na tri ključne oblasti: funkcionisanje sporazuma o readmisiji, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Građani Srbije su bezvizni režim dobili u decembru 2009. godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.