I KOMUNISTI imaju svog kandidata na Beogradskim izborima 2018! (FOTO)
Foto: Fonet / Božidar Petrović

povratak komunizma??

I KOMUNISTI imaju svog kandidata na Beogradskim izborima 2018! (FOTO)

Generalni sekretar Nove komunističke partije Jugoslavije(NKPJ), Aleksandar Banjanac, dao je izjavu povodom predstojećih beogradskih izbora i aktuelnih političkih dešavanja kod nas i u svetu

Objavljeno:

1. Kako komentarišete odluku američkog predsednika, Donalda Trampa, o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela?

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa, ne samo da je direktno u suprotnosti sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN o statusu grada Jerusalima, ne samo da predstavlja neodgovoran čin dodvoravanja svojim cionističkim mentorima koji mu određuju šta će i kako da radi, već je i otvoren i drzak čin imperijalističkog maltretiranja naroda Palestine. Posle ove odluke još jednom se dokazalo da SAD ne mogu imati nikakav kredibilitet kao medijator mirovnih pregovora između Izraela i Palestine. Ne možete posredovati u pravičnom rešenju problema između dve strane tako što neprestano pristrasno stajete na stranu samo jedne strane. Posle ovoga kristalno je jasno da Izrael svoju politiku aparthejda, bezočne agresije, ubijanja, progona i maltertiranja Palestinaca nikad ne bi ni mogao ni smeo da sprovodi da za to nema jasnu i nedvosmislenu podršku SAD.

Za najveći deo čovečanstva, posebno za pravdoljubiv i slobodoljubiv deo čovečanstva, odluka Trampa o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela,koji ga je na brutalan način oteo 1948. i posebno 1967., osim što predstavlja bezočnu provokaciju od strane glavnog svetskog siledžije, nema nikakav drugi značaj, ništavna je. Čak ni druge imperijalističke sile nisu najavile da će slediti primer SAD-a. Ovo je odluka jednog ekstremiste kojim upravljaju drugi ekstremisti u svom udruženom zločinu koji traje več jako dugo, zapravo predugo i mora prestati što pre. Ovaj čin će samo dodatno učvrstiti podršku svih nas koji podržavamo pravednu borbu naroda Palestine za svoju slobodu, dignitet i pravdu, kao i za što skorije priznanje Palestine kao punopravne članice UN-a.

2. Protesti podrške Palestincima organizovani širom sveta! Da li su u najavi protesti podrške Palestincima iz Beograda?

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) su nebrojeno puta održavali u saradnji s ambasadom Palestine u Beogradu javne skupove i različite akcije podrške Palestini, SKOJ je imao i zajedničke aktivnosti sa organizacijama Palestinskih studenata u Srbiji. Ta je saradnja intenzivna i puno puta potvrđena kao saradnja istinskih prijatelja na šta smo posebno ponosni. Ukoliko naši Palestinski prijatelji budu pozvali na javni skup ili neku sličnu akciju mi ćemo se bez sumnje odazvati. Inače smo zvaničnim saopštenjima i u koordinaciji na međunarodnom nivou, i partijskom i omladinskom, već uputili podršku i potpisali nekoliko zajedničkih izjava o osudi poteza Donalda Trampa i njegove administracije.

3. Beogradski izbori su najavljeni za mart 2018. Kakvi su vam planovi i šta očekujete?

Povodom izbora u Beogradu mi smo još početkom oktobra pripremili izborni program u 12 tačaka (http://www.nkpj.org.rs/clanci-la/clanak_id=390.php) koji predstavlja minimalistički okvir za naše učešće na izborima, ali i za moguću saradnju sa svima koji mogu biti naši prirodni saveznici za zajednički nastup na izborima u Beogradu. Do sad smo obavili puno razgovora a neki su pregovori još uvek u toku. Mi smo za širok front saradnje ali ne po svaku cenu, i ne s bilo kim. Nadamo se da će svi pregovori i dogovori biti gotovi do kraja godine kada ćemo definitivno saopštiti da li na izbore idemo samostalno ili u savezu s nekim.

Očekujemo da će izbori potvrditi ono što svi znamo, a to je da je Beograđanima dosta i žute i naprednjačke, ili kako bismo mi rekli, buržoaske vlasti, i da je i za Beograd i za Srbiju neophodno da istinske snage iz redova naroda i od strane naroda, stupe napokon na scenu. Najširi narodni slojevi, svi oni koji žive od sopstvenog rada, penzioneri, nezaposleni, studenti, omladina, sve osetljive društvene kategorije, shvataju sve više da su privatizacije preostalih naših preduzeća, politika po diktatu imperijalista, krupnih internacionalnih kompanija, banaka, restitucija i nastavak politike u interesu domaćih i belosvetskih tajkuna, i ostalih bogataša katastrofalno pogubni za Beograd i Srbiju i da se mora tražiti istinska alternativa, a to je socijalizam. Zato očekujemo veliku podršku Beograđana i nadamo se boljim vremenima za naš glavni grad.

foto: Giphy

4. Dragan Đilas izjavio je da će se kandidovati za gradonačelnika Beograda 2018. Da li je to pametan potez bivšeg predsednika Demokratske stranke i bivšeg gradonačelnika Beograda, obzirom da ima podršku Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića, koji je napustilo mnogo članova u poslednje vreme?

Dragan Đilas jeste prevaziđeni političar, ali politika koju je on sprovodio je i dalje na vlasti, i u Beogradu i u Srbiji, isti sistem koji po istim pravilima funkcioniše, predstavlja i aktuelna vlast. Ne kandiduje se Đilas da bi menjao vlast ili sistem, kandiduje se da bi bio u što većoj meri deo tog sistema.

Mi od izbora želimo sasvim suprotno, ne samo da u štovećoj meri budemo različiti od tog sistema, već da on u što većoj meri nestane, da od njega na posletku ne ostane ništa. A o Pokretu slobodnih građana Saše Jankovića sasvim dovoljno govori i ta podrška Đilasu.

5. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas je otišao u zvaničnu posetu Kubi, na poziv predsednika Raula Kastra. Šta smatrate da treba da preuzmemo od Kubanaca, a na šta Kuba treba da se ugleda kod nas?

Nekada se Kuba zaista ugledala na nas, dok danas, na žalost, apsolutno nema niti jedne stvari zbog koje se Kuba može ugledati na Srbiju. Jedino na našu prošlost.

S druge strane Srbija se danas, kao i čitav svet mogu ugledati zbog mnogo čega na ovo ostrvo slobode.

U socijalističkoj Kubi kvalitetno obrazovanje je svima dostupno i besplatno je. To bi mogao Vučić da vidi ako bi želeo da vidi dok je tamo. Podsetimo Kuba je u više nego poluvekovnoj izolaciji i sankcijama nametnutim od strane svog siledžijskog suseda, pa opet ne manjka za obrazovanje, a to je zato što se tamo shvata i ceni značaj i važnost obrazovanja, ulaganja u budućnost.

Tamo se ceni i značaj zdravlja nacije, pa je zdravstvo među najboljim u svetu, i takođe besplatno i svima dostupno. I to bi mogao Vučić da vidi ako bi želeo da vidi dok je tamo.

Tamo nema stranih lihvarskih banaka, monetarne politike po diktatu MMF-a, tamo nema kriminala, socijalnih razlika i diskriminacija po tom osnovu.

Na Kubi se živi skromno, a ne manjka nikome, Kuba ne živi samo od turizma, cigara i ruma, zapravo ona mnogo više zarađuje od usluga, pre svega od zdravstva, Kuba šalje svoje lekarske misije i u najzabačenije delove sveta.

Kuba je važna čitavom čovečanstvu, ona je održiv primer socijalističke alternative i nastaviće to da bude, svetao simbol istrajnosti, prkosne ljubavi prema svojoj slobodi i pravu da se zemlja uređuje onako kako narod te zemlje želi, a ne kako to želi Amerika ili druge sile vođene buržujskim interesima. Mnoge zemlje i mnogi narodi se ugledaju na Kubu, a ni jedna zemlja i ni jedan narod na Srbiju.

To bi mogao Vučić da shvati ako bi želeo da shvati dok je tamo.Ali neće sigurno.

foto: AP / Rodrigo Abd

6. Kakvi su vaši planovi za 2018. godinu?

Glavni planovi su vezani za beogradske izbore, a moguće je sasvim i parlamentarne. Izlazak na izbore i aktivna kampanja su veliki i ambiciozan zadatak koji će iziskivati dosta energije, ali nadamo se i doneti značajne rezultate.

Potom nas očekuje redovni 4. kongres SKOJ-a koji se zbog izbora pomera, po redu je trebalo da se održi već krajem ove godine. To je takođe vrlo važan momenat za rad ne samo omladinske organizacije, već i naše Partije generalno.

2018. ćemo nizom manifestacija i aktivnosti obeležiti 200 godina od rođenja Karla Marksa, klasika naučnog socijalizma, gromade radničkog pokreta, naučne misli, filozofije, ekonomije, politike...

Želeo bih naposletku da iskoristim priliku da vašim čitaocima poželim uspešnu i srećnu novu 2018. godinu, kao i da ta godina bude godina buđenja novog samopouzdanja i novih pobeda naše radničke klase, svih onih koji žive od sopstvenog rada. Da 2018. godina i u Srbiji u što većoj meri potvrdi da je svet bez radnika nemoguć, a da je svet bez kapitalista nužan!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.