HAŠKI TRIBUNAL DANAS RASPRAVLJA O ŠEŠELJEVOJ PRESUDI: Tužilaštvo traži poništenje i 28 godina zatvora!
Foto: Fonet

ČEKA se odluka

HAŠKI TRIBUNAL DANAS RASPRAVLJA O ŠEŠELJEVOJ PRESUDI: Tužilaštvo traži poništenje i 28 godina zatvora!

Tužioci su žalbom zatražili da Šešelju bude ponovo suđeno

Objavljeno: 13:38h

Međunarodni sud u Hagu raspravljadanas o žalbi tužilaca na prvostepenu oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju.

Iako je 31. marta prošle godine većinom glasova Haški tribunal oslobodio oslobodio Šešelja krivice za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, u periodu od 1991 - 93. godine, tužilaštvo je žalbom zatražilo da oslobađajuća presuda bude poništena i da Šešelj bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i osuđen na 28 godina zatvora. Tužioci su žalbom zatražili da Šešelju bude ponovo suđeno.

Žalbu tužilaca na oslobađajuću presudu Šešelju razmatra apelaciono veće kojim predsedava američki sudija Teodor Meron (Theodor), koji je i predsednik sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala.

U veću su još sudije Ben Emerson (Emmerson) iz Velike Britanije, Li Mutoga (Lee Muthoga) iz Kenije, Florans Arej (Florence Arrey) iz Kameruna i Ivo Rosa iz Portugala. Šešelj je ranije apelaciono veće suda izvestio da "nema nameru da učestvuje, ni na koji način, u procesu pred Haškim tribunalom" i da se "u Hag neće vraćati dobrovoljno" sa privremene slobode na koju se u jesen 2014. pušten zbog bolesti. Za raspravu o žalbi Tužilaštva, sud u Hagu je Šešelju, stoga, postavio zastupnicu po službenoj dužnosti, američku pravnicu Kolin Roan (Collen Rohan), koja, međutim, neće imati pravo da se izjašnjava o suštini procesa, već samo da štiti proceduralna prava optuženog. Nepravosnažnom presudom, Šešelj je oslobođen optužbi za progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportaciju i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti. Tribunal je tom presudom utvrdio i da Šešelj nije kriv za ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine, kao kršenje zakona i običaja rata. Prvostepenom presudom je utvrđeno da su počinjeni neki od zločina iz optužnice i da su dobrovoljci SRS bili umešani u njih, ali ne po Šešeljevom naređenju i odobrenju. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.