HAG TRAŽI 28 GODINA ROBIJE ZA ŠEŠELJA! A šta lider SRS kaže na to?
Foto: Filip Plavčić

čvrst stav

HAG TRAŽI 28 GODINA ROBIJE ZA ŠEŠELJA! A šta lider SRS kaže na to?

Tribunal je utvrdio da Šešelj nije kriv, međutim...

Objavljeno:

Međunarodni sud u Hagu raspravljaće u sredu, 13. decembra, o žalbi tužilaca na prvostepenu oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju.

Naime, tužilaštvo je žalbom zatražilo da oslobađajuća presuda gospodina Šešelja bude poništena, a on proglašen krivim po svim tačkama optužnice i osuđen na 28 godina zatvora.

Alternativno, tužioci su žalbom zatražili da Šešelju bude ponovo sudjeno.

Tim povodom kontaktirali smo gospodina Vojislava Šešelja da prokomentariše ove navode. Šešelj nije bio preterano raspoložen za davanje izjava, medjutim ipak nam je odgovrio, na sebi svojstven način.

Ipak lider radikala nam je u odgovoru rekao, da je njegov stav po pitanju Haga isti kao i prethodnih godina, a to je da nema nameru da učestvuje, ni na koji način, u procesu pred Haškim tribunalom i da se u Hag neće vraćati dobrovoljno.

- Ne želim uopšte da komentarišem vest koja je iz 2016. godine i nemam nameru da se vraćam u Hag.

U odgovoru, Šešelj, koji se branio sam, zatražio je da žalba tužilaca bude odbačena, a oslobadjajuća presuda potvrdjena.

Tribunal je tom presudom utvrdio i da Šešelj nije kriv za ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine, kao kršenje zakona i običaja rata.

Da podsetimo, većinom glasova, Haški tribunal je izrekao prvostepenu oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju. 31. marta prošle godine i oslobodio ga krivice za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

(L. M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.