AKO PENZIONERI NEMAJU ZA KARIBE, NEKA LETUJU U PALMA DE MAJORCI: Govor poslanika SNS u Skupštini podigao dosta bure!
Foto: Pixabay, Fonet

sednica odbora za finansije

AKO PENZIONERI NEMAJU ZA KARIBE, NEKA LETUJU U PALMA DE MAJORCI: Govor poslanika SNS u Skupštini podigao dosta bure!

Arsićeva izjava izazvala je priličnu pažnju na društvenim mrežama

Objavljeno:

Na sednici odbora za finansije, u prisustvu ministra finansija Dušana Vujovića, diskutovalo se o mnogim temama, ali jedna je podigla posebnu buru u javnosti.

Naime, poslanik SNS Veroljub Arsić hteo je da objasni zašto su smanjenje penzije, pa je iskoristio metaforu koja baš i ne priliči srpskim uslovima, a naročito ne srpskim penzionerima, koji su jedna od ugroženijih socijalnih kategorija u Srbiji.

On je metaforički rekao da je smanjenje penzija značilo da će oni koji su planirali letovanje na Karibima morati da se zadovolje odlaskom na Palma de Majorku, da bi oni koji nemaju za osnovne uslove mogli da ih priušte.

- Uz svo razumevanje i zahvalnost svim penzionerima koji su podneli najveći deo tereta ove krize, ako ocenu ravnopravnosti treba da merimo, upotrebiću najobičniju metaforu: da li neko treba da kupi aranžman za letovanje na Karibima ili Sejšelima, pa mu se smanji penzija, pa može da ide samo do Palma de Majorke ili da neko ko, kad plati komunalije, lekove i sve ostalo, kupi samo 2 kg mesa, 5 kg hleba i da od toga živi ceo mesec, a mogao je pre toga nešto malo više - bio je slikovit Arsić.

Naravno, ova izjava nije mogla da prođe bez reakcija na društvenim mrežama.

A šta o svemu tome kažu Arsićeve kolege iz ovog Odbora?

Narodni poslanik "dosta je bilo" Vladimir Đurić za "Espreso" kaže da je izjava Veroljuba Arsića, potpredsednika Narodne skupštine, koju je dao u svojstvu člana skupštinskog odbora za finansije, neumesna iz nekoliko razloga.

- Degutantno je krivicu za protivustavno otimanje penzija svaljivati na neke imaginarne penzionere koji su navodno letovali na Sejšelima, pa su smanjenjem penzija primorani da se zadovolje "samo" odlascima na Palma De Majorku, da bi tako onim penzionerima koji ni za hleba nemaju, omogućili preživljavanje. Penzionera koji uopšte bilo gde letuju je jako malo, a onih koji sebi mogu priuštiti neko inostrano letovalište gotovo da i nema. Ipak, ovakvom izjavom Arsić pokušava da zavadi penzionere sa manjim i većim penzijama, iako su svi oni zapravo čvrsto ujedinjeni u siromaštvu. Ovakvim podvalama vlast je uspela građane da ubedi u ideologiju siromaštva i da ih uveri da su penzije od na primer 50.000 dinara zapravo velike, iako mnogi penzioneri iz tih penzija pomažu nezaposlenu decu i unuke. Život na minimalnim primanjima i puko preživljavanje građanima se predstavlja kao jedini moguć i ispravan stil života. Time se građani ubeđuju da samo oni moraju na svojim porodičnim budžetima izneti teret mera štednje, a da država sa druge strane na uštedama ne radi skoro ništa - rekao je Đurić.

Kako kaže, to se lako vidi ako se pogleda Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu.

foto: Printscreen

- Sa jedne strane, država na smanjenje penzija i plata u javnom sektoru štedi oko 41 milijardu dinara. Sa druge strane, potroši se 21 milijarda za otplate po garancijama na kredite onima koji ne mogu da ih vrate. Država je čak primorana i da se zaduži za još 4,65 mlrd za te garancije. Ujedno potrošimo oko 18 milijardi za sudske kazne, penale i naknade šteta pričinjenih od strane državnih organa. Sav novac koji je ušteđen od smanjenja plata i penzija potroši se na ovaj način. Na to dodajte preko 40 milijardi subvencija investitorima koji novcem građana otvaraju radna mesta na kojima ti isti građani rade nisko kvalifikovane i slabo plaćene poslove. Ni to nije sve. U budžetu je predviđeno oko 4 milijarde dinara za:

- kancelariju Tomislava nikolića za saradnju sa Kinom i Ruskom federacijom (kojom se bavi ministarstvo spoljnih poslova),

- kabinete ministara bez portfelja (za inovacije, kojima se bavi ministarstvo prosvete, za javna preduzeća i regionalni razvoj, kojima se bave ministarstva privrede i lokalne samouprave, za demografiju, kojom se bavi ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalnih pitanja),

- potpredsednike vlada koji su ujedno i ministri i imaju i ministarske kabinete i

- za vladinu kancelariju za elektronsku upravu koja je najavljena kao mesto koje će objediniti sve informatičke projekte, a da se istovremeno planira preko 4 dodatne milijarde dinara za razne informatičke projekte po drugim ministarstvima i organima uprave. Sve to pokazuje da država služi kao mesto za namirivanje stranačkih kadrova i nagrađivanje za njihove partijske zasluge, dok se teret štednje prebacuje na građane i privredu. Istovremeno, istinskih reformi i nema. Očigledno je da se svi uzroci naših kriza nalaze u organima vlasti kojima i potpredsednik Narodne skupštine pripada, a ne među penzionerima koje je kolega Arsić prozvao na sednici skupštinskog odbora - rekao je Đurić.

(M. R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.