MISTERIOZNA ALBANSKA BRAĆA KOJE JE DAČIĆ ZATEKAO U BELOJ KUĆI: Došli sa Kosovo a sada su u vrhu za bezbednost Amerike
Foto: Fonet

misterija

MISTERIOZNA ALBANSKA BRAĆA KOJE JE DAČIĆ ZATEKAO U BELOJ KUĆI: Došli sa Kosovo a sada su u vrhu za bezbednost Amerike

Njihov jak uticaj može da se odrazi na dešavanja u Srbiji, a svakako se "odrazio" na šefa srpske diplomatije...

Objavljeno:

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić preneo je nedavno srpskoj javnosti da je bio ne malo "zatečen" na sastanku sa savetnikom za nacionalnu bezbednost SAD Herbertom Rejmondom Mekmasterom, u Vašingtonu, kada mu je čovek koji je sedeo pored američkog zvaničnika pričao, predstavio se i rekao da je - sa Kosova.

SASTAJU SE VUČIĆ I PUTIN: Evo o čemu će dva predsednika razgovarati i ZAŠTO TO PO SRBIJU MOŽE BITI ODLIČNO!

Reč je o Iljiju Barjaktariju, koji je trenutno desna ruka Mekmastera i njegov čovek od poverenja. Mediji, međutim, otkrivaju da postoji još jedan Barjaktari Iljber, na ne manje važnoj poziciji u vašingtonskoj administraciji - direktora Saveta za nacionalnu bezbednost za politiku odbrane.

Braća Bajraktari, Albanci, poreklom iz Prištine, radili su i u administraciji bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, a i sada imaju značajne uloge u Vašingtonu.

foto: Beta

Oni su svojevremeno emigrirali u SAD kao 20-godišnjaci i u početku su im prijatelji i poznanici pomogli da nađu poslove i apliciraju za američke univerzitete, piše portal Medium.com. Vremenom, postali su američki državljani i dobili priliku za ozbiljniji angažman. Tako Ilji i Iljber Barjaktari danas svakodnevno informišu svoje šefove o spoljnopolitičkim pitanjima i akcijama povezivanja odeljenja Bele kuće, obaveštajne zajednice i drugih institucija.

GAŠIĆ, STEFANOVIĆ I VULIN DOBAJAJU 20 MILIJARDI VIŠE: Država častila BIA, ministarstvo policije i odbrane!

- Oni su se opredelili da pomognu oblikovanju uloge Amerike u svetu kroz odbrambenu i spoljnu politiku, nikad nisam čuo za priču o dvojici braće koji igraju tako važnu ulogu iza scene u Pentagonu - rekao je 2016. godine Karl Vug, nekadašnji savetnik ministra odbrane, zadužen za strateške komunikacije, a sada zaposlen u Nacionalnom Savetu za bezbednost.

Iljija Bajraktarija zvaničnici Bele kuće opisuju kao "čuvara kapije" za savetnika za nacionalnu bezbednost, jer ima uvid i odobrava sve zahteve i podatke koji Mekmasteru stižu.

ŠEF JOJ JE SKINUO NAOČARE, PA ŠAMARAO I LEVOM I DESNOM! Funkcioner SNS mlatio gradonačelnicu Vršca!

S druge strane, Iljber je visokopozicionirani direktor Saveta za nacionalnu bezbednost za politiku odbrane. Braća Barjaktari se pominju i u domaćoj javnosti. O njima je pisao portal Republika. rs, koji ih laskavo naziva "glavnim krojačima međunarodne i bezbednosne politike SAD", otkad ih je na čelne pozicije pri ministarstvu odbrane Amerike doveo savetnik za nacionalnu bezbednost Herbert Rejmond Mekmaster.

foto: EPA

Taj portal navodi da su se braća "vinula u zvezde" u vreme administracije bivšeg predsednika Obame, a da sada, zahvaljujući savetniku za nacionalnu bezbednost, određuju navodno najvažnija pitanja politike Donalda Trampa, uključujući i ona vezana za Balkan i Srbiju. Kako se navodi, njihov jak uticaj može da se odrazi na dešavanja u Srbiji, a svakako se "odrazio" na šefa srpske diplomatije, koji je imao priliku da se susretne sa njima tokom posete Vašingtonu, odnosno tokom susreta sa Mekmasterom.

- Uz dužno poštovanje, ali kada sam video da pored njega sedi njegov šef kabineta Bajraktari, koji mi je prišao i rekao da je sa Kosova, sve mi je bilo jasno - rekao je nedavno Dačić.

foto: AP

Prilikom nedavne posete potpredsednika SAD Majk Pensa balkanskim državama, pratila su ga braća Bajraktari, koje je Pens na poseban način predstavljao, posebno kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, naglasivši da je srećan što ima priliku da obavesti lidere Kosova da u Beloj kući sede dva čoveka poreklom s tog područja.

Portal Medium.com piše da je mlađi brat Iljber diplomirao na Univerzitetu Prinston, radio je u Iraku sa bivšim direktorom CIA Dejvidom Patreusom, a u Iranu sa Belom kućom i Ministarstvom odbrane, dok je stariji Ilji završio Harvard i bavio se Avganistanom i Indijom. Postali su državljani SAD 2004. godine, a 2007. već su postali javni službenici.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.