MALA ŠVAJCARSKA U SRBIJI: Prvi put su građani izašli na izbore, a TAMO NIJE BILO STRANAKA I IMENA NA PAPIRIMA! (VIDEO)
Foto: Šabac.rs

demokratija na delu

MALA ŠVAJCARSKA U SRBIJI: Prvi put su građani izašli na izbore, a TAMO NIJE BILO STRANAKA I IMENA NA PAPIRIMA! (VIDEO)

- Nijedan grad ovo nije pružio do sada - zadovoljni su meštani

Objavljeno:

Juče su u Srbiji održani zaista jedinstveni izbori. Na listi nije bilo ni imena stranaka, ni imena kandidata.

Građani u 24 šabačka sela birali su projekte na koje bi trebalo raspodeliti novac građana, a koje su predlagali saveti mesnih zajednica.

foto: Šabac.rs

- Crkva, balon sala, ambulanta, bunar, vaga, škole, putevi samo su neki od predloga koje su meštani kandidovali za izbore u svom selu. Pravo da glasaju imaju svi građani koji su se upisali u spisak, bez obzira na to da li su platili porez ili ne. Da predlažu su mogli samo oni koji su porez platili, jer je to pošteno. Mi u Šapcu veruju da će ovakva politika uključivanja građana u procese odlučivanja pokazati pravu narodnu volju i da građani koji slobodno odlučuju donose dobre odluke. Ono što zaokruže na glasačkim listima, na proleće će biti urađeno, to garantujem ja kao gradonačelnik Šapca, kazao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.

foto: Šabac.rs

On je najavio da će 2018. godine u ovaj proces, pored prigradskih i seoskih mesnih zajednica biti uključene i sve gradske mesne zajednice.

Ovo su zaista jedinstveni izbori, jer po prvi put u Srbiji građani nisu birali stranke ili kandidate, već ono što će u njihovim mestima biti urađeno.

- U redu je što građani imaju pravo da kažu šta hoće - kaže jedna meštanka.

foto: Šabac.rs

- Da i mi znamo gde naša sredstva idu, porez kao porez mora se plaćati ali hoćemo da znamo gde naša sredstva idu - kaže jedan od birača.

- Nijedan grad ovo nije pružio do sada - zadovoljni su meštani.

foto: Šabac.rs

A reakcije širom Srbije su vrlo pozitivne:

foto: Printscreen
foto: Printscreen

Izašlo 40 odsto birača, a evo za šta su glasali

- Iako je pao prvi sneg, to nije sprečilo Šapčane da izadju na biračka mesta i da se izjasne o projektima koji će poboljšati kvalitet života u mestu u kom žive - kazali su ih gradske vlasti i dodali da nije bilo nepravilnosti.

A rezultati...

- Imamo primer Tabanovića, u kom se najviše meštana izjasnilo da je potrebno da se zida crkva u centru sela, dok su u Donjoj Rumskoj saglasni da se novac od poreza troši za uređenje prilaza groblju. U Drenovcu su odlučili da najviše sredstava ulože u sređivanje atarskih puteva, a u Duvaništu za uređenje školskog dvorišta i popravku puteva izjasnio se isti broj građana. U nekim mesnim zajednicama je bilo više predlagača tako da je došlo do ukrštanja projekata - kazali su iz gradske vlasti.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.