FUNKCIONER SNS UČESTVOVAO U NABAVCI? Zašto je nabavka 710 škoda za MUP i dalje tajna?
Foto: MUP RS

šta se krije?

FUNKCIONER SNS UČESTVOVAO U NABAVCI? Zašto je nabavka 710 škoda za MUP i dalje tajna?

Javnost interesuje da li je bilo ostalih ponuđača, kakve su bile ponude i uslovi kao i koji je kriterijum korišćen za odabir „škode“

Objavljeno:

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je nabavka više od 710 vozila marke „škoda“ za potrebe MUP Srbije proglašena tajnom zbog specifikacija tih vozila.

Na pitanja zbog čega su podaci baš o ovoj nabavci tajni, imajući u vidu da je MUP u prethodnom periodu nabavljao vozila za pograničnu policiju u otvorenom postupku i tom prilikom je sva dokumentacija bila dostupna, premijerka ponavlja da su prema njenim informacijama, zbog specifikacija, nabavke vozila za policiju uglavnom tajne, piše insajder.

Podsetimo, pre više od dva meseca načelnicima svih Policijskih uprava u Srbiji su u Beogradu na svečanoj ceremoniji uručeni ključevi 710 novih automobila marke "škoda".

Ubrzo nakon toga, deo javnosti zainteresovao se i za informacije o tome da li je bilo ostalih ponuđača, kakve su bile ponude i uslovi kao i koji je kriterijum korišćen za odabir „škode“.

Međutim, ove informacije proglašene su tajnom pozivajući se član 128. Zakona o javnim nabavkama. Ovaj član predviđa da se Zakon o javnim nabavkama ne primenjuje u slučajevima kada bi otvoreni postupak doveo do otkrivanja informacija koje se smatraju ključnim za bezbednost. Član se primenjuje isključivo na osnovu odluke Vlade.

Upravo zbog toga su novinari redakcije Insajder sredinom oktobra pitali premijerku o konkretnim razlozima za tajnost.

Tom prilikom premijerka nije mogla da nam odgovori već je navela da će proveriti s ministrom Stefanovićem, dodajući da veruje da nije bilo protivzakonitih radnji.

Ubrzo zatim, iz MUP-a je stiglo saopštenje u kojem se, između ostalog, navodi da je MUP prilikom odabira najbolje ponude na tenderu za kupovinu automobila pre svega rukovodio cenom vozila, kao i da su u ovom postupku učestvovali zastupnici proizvođača Škoda, Fijat i Pežo.

Državni sekretar u MUP-u Srbije, Miroslav Miličković, tada je izjavio i da je nabavka vozila urađena na osnovu zaključka Vlade Srbije kojim je utvrđena poverljivost postupka istakavši da su na isti način nabavljana vozila za vojsku i policiju i u vreme prethodnih vlada.

Međutim, ova izjava Miličkovića suprotna je činjenici da je u prethodnom periodu kada je MUP nabavljao vozila uredno objavljena i konkursna dokumentacija sa svim specifikacijama, kao i odluka i obaveštenja o zaključenim ugovorima.

Tako je, prema podacima koje je objavila organizacija Transaparentnost Srbija, MUP u maju 2017. raspisao tender za nabavku vozila za potrebe uprave granične policije.

Ova nabavka je sprovedena u otvorenom postupku i sva dokumentacija je javno dostupna. U trenutku nabavke „škoda“ na čelu ogranka Auto Čačka bio član Predsedništva SNS-a.

Zbog odluke da se proglasi poverljivom nabavka 710 vozila za potrebe MUP-a, do danas je tajna kakvi su bili uslovi predviđeni konkursnom dokumentacijom.

Takođe je tajna i koliko je tačno novca policija izdvojila za ovu nabavku.

Ono što je poznato jeste da su nabavljena vozila tipa „škoda“, a da je generalni uvoznik „škode“ za Srbiju kompanija Auto Čačak, vlasnika Milenka Kostića Koleta.

Jedan od ključnih ljudi u toj kompaniji od 2003. do ove godine bio je Milun Todorović. On je postao član Predsedništva SNS-a od 28. maja 2016, a gradonačelnik Čačka nepunih mesec dana kasnije, 20. juna.

Iako je u „Auto Čačku“ radio od 1993, a tokom decenije i po bio je na visokim pozicijama u kompaniji, Todorović 11. jula 2016. prestaje da obavlja funkciju generalnog direktora "Auto Čačka".

Međutim, prema istraživanju Insajdera, Todorović ostaje na čelu ogranka „Auto Čačka“ na Novom Beogradu sve do 22. septembra ove godine.

To znači da je Todorović prestao da obavlja sve funkcije u „Auto Čačku“ tek šest dana nakon što je ministar policije svečano uručio ključeve 710 „škoda“.

Zbog tajnosti cele nabavke nije poznato kada je raspisan tender, kada je potpisan ugovor, pod kojim uslovima, ali je po svemu sudeći Todorović u to vreme bio istovremeno funkcioner SNS-a i zvanični predstavnik privatne kompanije od koje je policija izvršila veliku nabavku vozila.

(Espreso.co.rs / Insajder)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.