AMERIKANCI ŽELE ISTORIJSKO POMIRENJE SA SRBIJOM! Ovo su detalji NOVE STRATEGIJE SAD ZA BALKAN!
Foto: Filip Plavčić, ap, Fonet

ako ne - biće krize!

AMERIKANCI ŽELE ISTORIJSKO POMIRENJE SA SRBIJOM! Ovo su detalji NOVE STRATEGIJE SAD ZA BALKAN!

Traže i stalno vojno prisustvo

Objavljeno:

O budućnosti Zapadnog Balkana ponovo se govori u Vašingtonu. To će biti tema jednodnevne konferencije koju sutra organizuje Atlantski savet SAD, ali i izveštaja pod nazivom "Balkan napred - nova američka strategija za region" koji će ta organizacija objaviti danas.

U izveštaju, kako piše "Glas Amerike", se između ostalog predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi, zalaganje za "istorijsko pomirenje" sa Srbijom, kao i obnavljanje reputacije SAD kao istinskog posrednika.

Uoči objavljivanja izveštaja i konferencije koja će okupiti ministre spoljnih poslova regiona, visoke zvaničnike Stejt departmenta, članove Kongresa i eksperte, izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson rekao je u intervjuu za "Glas Amerike" da je neophodna aktivnija uloga Sjedinjenih Država u regionu.

- Ako Vašington ne bude više angažovan, rizikuje izbijanje krize na Balkanu - upozorava Vilson.

Izvršni potpredsednik te nevladine organizacije Dejmon Vilson za "Glas Amerike" kaže da se Atlantski savet zalaže za unapređenje istorijskog procesa pomirenja sa Srbijom i da budu istinski posrednik u postizanju stvarnog napretka na političkom frontu - kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine ili pružanju pomoći Grčkoj i Makedoniji.

foto: Printscreen/Youtube/ OtvoreniStudio

Na konstataciju "Glasa Amerike" da Srbija balansira između EU i Rusije, kao i da ju je nedavno zvaničnik Stejt departmenta savetovao Beograd da ne sedi na dve stolice, Vilson kaže: "Postoji velika šansa za Srbiju, pod Vučićevim liderstvom i SAD pod ovom administracijom da pokušaju da dovedu do istorijskog pomirenja između dve zemlje kojim se prepoznaje da ima mnogo više oblasti u kojima možemo da sarađujemo i da, što je očigledno u anketama i iz drugih izvora, biračko telo u Srbiji razume da je budućnost u Evropi".

Pod trenutnim liderstvom u Beogradu, postoji šansa da pomognemo da se privedu kraju razgovori sa Prištinom, da se unese određen osećaj sigurnosti u taj odnos, ali i osećaj neminovnosti u pogledu budućnosti Srbije, kaže Vilson: "To su teške odluke za predsednika Vučića i Vladu Srbije, ali su jasno pokazali zainteresovanost i volju".

"U redu su veze sa Rusijom, ali..."

On je naveo i a sve to ne znači da "da nema istorijskih, kulturnih i emotivnih veza sa Rusijom i pravoslavnom crkvom".

- To je uobičajno, to je tradicija koja se poštuje u Bugarskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, članicama NATO-a. Ali tu postoji razlika. Mogu da se poštuju te kulturne veze, ali i da postoji apsolutna posvećenost vrednostima transatlantske zajednice, evropskoj perspektivi, otvorenoj ekonomiji i otvorenom demokratskom političkom društvu. I to je put kojim vidimo da se Srbija neminovno kreće - rekao je on.

SAD da učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine

Upitan da li podržava zahtev Prištine da se SAD direktno uključe u pregovore sa Beogradom, on kaže: "Mislim da ima smisla da Sjedinjene Države budu deo tog procesa. Očigledno, pre svega, dve strane treba da ga vode. Evropska unija će nastaviti da igra dragocenu ulogu kao posrednik, ali Amerikanci ne bi trebalo da sede napolju. Trebalo bi da imamo svoju ulogu i pomognemo da se dijalog dovede do konstruktivnog završetka".

Bez Amerike rizikujemo izbijanje krize na Balkanu

Vilson kaže i da je neophodna aktivnija uloga SAD u regionu, jer, upozorava on, ako Vašington ne bude više angažovan, rizikuje izbijanje krize na Balkanu.

Prema njegovim rečima, izveštaj treba da pošalje poruku da je sada pravo vreme za obnovljeni američki angažman u regionu i da postoji strategija kako SAD mogu da se pridruže EU i pomognu da se ostvari vizija o tome da će Balkan postati deo Evrope i transatlantske zajednice.

- Da jačamo naše prisustvo u Jugoistočnoj Evropi, kao što smo to uradili u njenom severoistočnom delu - kaže on.

To je i signal drugim velikim silama, koje su možda aktivne u regionu, dodaje Vilson.

- Na političkom nivou možemo da pomognemo i da pošaljemo jasnu poruku onima koji žele da poremete proces transatlantskih integracija, bilo da je reč o ruskim obaveštajnim snagama ili organizovanom kriminalu - kaže Vilson.

O budućnosti Zapadnog Balkana ponovo se govori u Vašingtonu. To će biti tema jednodnevne konferencije koju u sredu organizuje Atlantski savet SAD, ali i izveštaja pod nazivom "Balkan napred - nova američka strategija za region" koji će ta organizacija objaviti u utorak.

U izveštaju se između ostalog predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi, zalaganje za "istorijsko pomirenje" sa Srbijom, kao i obnovaljanje reputacije SAD kao istinskog posrednika. Uoči objavljivanja izveštaja i konferencije koja će okupiti ministre spoljnih poslova regiona, visoke zvaničnike Stejt departmenta, članove Kongresa i eksperte, izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je neophodna aktivnija uloga Sjedinjenih Država u regionu. Ako Vašington ne bude više angažovan, rizikuje izbijanje krize na Balkanu, upozorava Vilson.

(Espreso.co.rs / Agencije / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.