DA LI SE UVODE VINJETE U SRBIJI? Zorana Mihajlović donela odluku
Foto: Zorana Jevtić

konačno

DA LI SE UVODE VINJETE U SRBIJI? Zorana Mihajlović donela odluku

Kako vam se dopada ova odluka?

Objavljeno: 09:41h

Srbija neće uvoditi vinjete jer naplata korišćenja regionalnih puteva ne bi bila fer prema građanima, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

PORED VUČIĆEVE KUĆE UHAPŠENI KRIMINALCI: Novi haos u Jajincima, policija na licu mesta!

Na pitanje N1 zašto Srbija ne uvodi vinjete za naplatu puteva, kao što to npr. čini Mađarska, ministarka je objasnila da se u Mađarskoj, kroz vinjete, putarina ne naplaćuje samo na autoputevima, nego i na svim regionalnim putevima.

- Zamislite da naplaćujemo Ibarsku magistralu, to ne bi bilo u redu. Koncentrišemo se na autoputeve - rekla je Mihajlović u Budimpešti na samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

foto: Nebojša Mandić

- Još ne možemo da naplatimo ni dinar za regionalne puteve, zbog toga imamo zatvoren sistem naplate putarine. Ne bi bilo korektno prema građanima da naplaćujemo regionalne puteve - poručila je ona. - Korišćenje vinjeta je pogodnije za vozače koji svakodnevno koriste autoput, dok je za one koji to čine povremeno ili vozače u tranzitu, ovaj sistem znatno skuplji i nepravedniji. Kao prednost vinjeta nad drugim sistemima naplate putarine često se navodi vožnja autoputevima bez zaustavljanja.

- Korisnici srpskih autoputeva od 2007. godine imaju mogućnost upotrebe elektronske naplate putarine, odnosno beskontaktnog plaćanja putarine TAG uređajem. Ovaj sistem plaćanja putarine omogućava prolazak vozila kroz naplatne stanice bez zaustavljanja - naveli su ranije u "Putevima Srbije". U "Putevima" ističu i da prihod koji se ostvaruje naplatom putarine putem vinjeta nije dovoljan za kvalitetno održavanje autoputeva, već su potrebne dodatne subvencije države za tu namenu. Iz tog razloga, kako su rekli za "Novosti", većina država koje primenjuju sistem naplate putarine putem vinjeta ima dodatne takse za teretna vozila, magistralne puteve, korišćenje tunela, mostova, ekološke takse i slično.

(Espreso.co.rs / Agencije / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.