MRKONJIĆ OŠTETIO BUDŽET ZA 9 MILIONA EVRA: Ovo je krivična prijava protiv njega! (FOTO)
Foto: Fonet

malo li je?

MRKONJIĆ OŠTETIO BUDŽET ZA 9 MILIONA EVRA: Ovo je krivična prijava protiv njega! (FOTO)

Tužilaštvo za organizovani kriminal navodi da je bivši ministar saobraćaja i infrastrukture Milutin Mrkonjić sa saradnicima oštetio budžet za skoro devet miliona evra

Objavljeno:

Kurir došao u posed dokumenta u kojem se tačno navodi za koje su sve malverzacije tokom izgradnje Koridora 11 Zorana Mihajlović i njeno ministarstvo optužili bivšeg ministra

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u krivičnoj prijavi podnetoj Tužilaštvu za organizovani kriminal navodi da je bivši ministar saobraćaja i infrastrukture Milutin Mrkonjić sa saradnicima oštetio budžet za skoro devet miliona evra!

Ministarka Zorana Mihajlović je potpisala tužbu kojom se zahteva istraga protiv 14 lica za koja se osnovano sumnja da su „pribavila sebi ili drugom korist u iznosu većem od 1.500.000 dinara u vidu razlike u ceni koštanja materijala koje je trebalo po projektu ugraditi i nekvalitetnog materijala koji je ugrađen u kolovoznu konstrukciju puta. Time su načinili štetu investitoru Republici Srbiji u visini vrednosti neophodne sanacije od 1.069.699.491 dinar“.

foto: Kurir

Navodne malverzacije na koje se ukazuje rađene su od 2. jula 2010. do 2. septembra 2013. na deonici Koridora 11 od Uba do Lajkovca, koja nikad nije puštena u saobraćaj.

- O razmerama kriminalnog ponašanja i neospornom umišljaju odgovornih najbolje govore mere sanacije kojima se predviđa skidanje elemenata kolovozne konstrukcije u debljini od jednog do tri metara, a na pojedinim mestima i do samog podtla (11 m). Ukoliko se uzme u obzir da od izgrađenih 12 km 50 odsto čine mostovi, ispada da je neophodno sanirati 50 odsto izgrađene deonice - navodi se u krivičnoj prijavi i predlaže se da Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrene postupak protiv bivšeg ministra, a aktuelnog poslanika i počasnog predsednika SPS, i ostalih pred posebnim odeljenjem Višeg suda za organizovani kriminal.

foto: Petar Lazović

Mrkonjić se tereti za zloupotrebu službenog položaja, a na 13 strana krivične prijave istaknuto je da postoji osnovana sumnja da je on „ne samo kao odgovorno lice već i kao građevinski inženjer propustio da izvrši nadzor, čime je omogućio da se, kroz zajedničku aktivnost izvođača radova i ovlašćene laboratorije, u kolovoznu konstrukciju ugrađuje nekvalitetan materijal, radovi izvode neadekvatno, a zatim da se sve to verifikuje odgovarajućim aktima i odobrenjima“.

Krivične prijave podnete su i protiv direktora građevinskih preduzeća PZP „Beograd“ Bore Jelića, AS „Putevi Užice“ Milana Bojovića i Ratomira Todorovića, direktora AD „Planum“, koji su bili izvođači radova. Na spisku osumnjičenih su i inženjeri iz Instituta za puteve, „Koridora Srbije“ i Saobraćajnog instituta „CIP“.

foto: Kurir

Milutin Mrkonjić kaže da nije video krivičnu prijavu niti je čuo da je stigla u tužilaštvo.

- Kao i uvek, odazvaću se svakom pozivu države, pa i ovom, mislim da nema nikakvih problema. Ono što sam više puta rekao - svaki građanin ima pravo da podnese prijavu i ja sam spreman da odgovaram za sve ono što sam radio 55 godina. Stojim iz svega što sam radio i neću tražiti nikakav poslanički imunitet, o tome nema govora. Ja sam svoje rekao, nek istražni organi sad rade svoj posao - kaže Mrkonjić za Kurir.

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.