HAG POTVRDIO DA SE BROJEM MRTVIH U SREBRENICI MANIPULIŠE U POLITIČKE SVRHE: Presuda Ratku Mladiću dovela u sumnju zvanične verzije!
Foto: Fonet

region u šoku

HAG POTVRDIO DA SE BROJEM MRTVIH U SREBRENICI MANIPULIŠE U POLITIČKE SVRHE: Presuda Ratku Mladiću dovela u sumnju zvanične verzije!

U samom tekstu obrazloženja presude Mladiću, ne navodi se čak ni tačan broj ukupno stradalih, već se govori o "nekoliko hiljada" ubijenih

Objavljeno:

Presuda bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću ponovo je uzburkala duhove na Balkanu, i u prvi plan istakla masovni zločin u Srebrenici, koji se smatra simbolom tragedije i stradanja Bošnjaka u BiH.

Brojni svetski mediji i javnost u Federaciji BiH smatraju da je prvostepena presuda doživotnog zatvora zaslužena kazna za Mladića, između ostalog i zbog Srebrenice, gde je, kako se navodi, ubijeno više od 8 000 nevinih žrtava.

Hag je, međutim, presudom protiv Ratka Mladića, praktično negirao podatke na kojima insistiraju bošnjački izvori da je u Srebrenici ubijeno više od 8.000 ljudi, i potvrdio da se brojem žrtava manipuliše u političke svrhe.

Na spomeniku u Memorijalnom centru u Potočarima navedena je brojka od 8.723 žrtve u više od 13 opština, i navodi se da broj nije konačan. Ali, ta cifra je po mnogim podacima preuveličana. Prema mnogim dokazima, stvaran broj ubijenih u tragičnim događajima u od 12. do 17. jula julu 1995 u Srebrenici je manji.

foto: Filip Plavčić

To se može videti i u samom tekstu obrazloženja presude Mladiću, gde se čak ne navodi ni tačan broj ukupno stradalih, već se govori o "nekoliko hiljada" ubijenih.

Brojka od 8 732 žrtve se nigde ne spominje u obrazloženju presude, već je dato "nekoliko primera" zločina. Najprre se navodi da je oko 1000 muškaraca, dece i staraca ubijeno u Kravicama, između 1 000 i 1 200 u Brnjicama, a oko 500 u Kulturnom centru Pilica.

Uobrazloženju presude stoji da je nekoliko hiljada muškaraca ubijeno na različitim mestima u opštinama Srebrenica, Zvornik i Bratunac, ali se nigde ne navodi da je broj ubijenih preko 8 000, odnosno cifra 8 732.

Masovni zločin u Srebrenici izazova velike emocije i rasprave, ali je očigledno da je brojka koja se navodi u obrazloženju presude Mladiću manja nego ona navedena u Potočarima.

foto: Reuters

U tekstu obrazloženja presude Mladiću se takođe jasno navodi da je pre masakra, iz zašićene zone Srebrenice na teritoriju pod kontrolom Armije BiH evakuisano oko 25.000 žena, dece i starih osoba, koji su prethodno odvojeni od vojno sposobnih mladića i muškaraca.

Brojka od više od 8.000 ubijenih ne spominje se ni u optužnici za Radovana Karadžića...

Na ovogodišnjem pomenu 22. godišnjice zločina, rečeno je da je identifikovano i na Memorijalnog centru u Potočarima pokopano više od 6.504 poginila.

foto: Profimedia

(Espreso.co.rs/ Izvor: Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.