Preletačević SE VRAĆA NA VELIKA VRATA, KORAK PRVI: Uputili smo zahtev Skupštini da pozove OEBS na izbore!
Foto: Reuters

preletačevićevi o izborima

Preletačević SE VRAĆA NA VELIKA VRATA, KORAK PRVI: Uputili smo zahtev Skupštini da pozove OEBS na izbore!

Građani Srbije imaju pravo na poštene i slobodne izbore - piše u saopštenju

Objavljeno:

Pokret „Beli – Samo jako“ potpisao je zahtev Narodnoj skupštini Republike Srbije da zvanično pozove OEBS da uputi punu posmatračku misiju za sprovođenje i održavanje predstojećih izbora.

Sasopštenja pokreta Beli - Samo jako vam prenosimo u celosti:

U toku prethodna dva izborna dešavanja na kojima smo učestvovali imali smo prilike da vidimo i na sopstvenoj koži iskusimo veliki broj nepravilnosti, uključujući neprimerenu promenu načina prikupljanja potpisa, a onda i posledične poteškoće sa javnim beležnicima, zatim „neuobičajeno“ finansiranje kampanje aktuelnog predsednika, a onda i objašnjenje da predavanje izveštaja o finansiranju kasni zbog njegove obimnosti, katastrofalan disparitet u medijskom prisustvu kandidata (o temama i načinu izveštavanja da ne govorimo), tabloidno opanjkavanje političkih protivnika i njima bliskih osoba, odluku REM-ada ne nadzire izborni proces, kao i veliki broj nepravilnosti na i ispred samih biračkih mesta.

foto: Facebook / Beli samo jako

Takođe, želimo da naglasimo da je OEBS na poslednje predsedničke izbore poslao ograničenu misiju za praćenje izbora i to zbog „kratkog vremena od raspisivanja do održavanja izbora“. Zbog navedenog razloga, ta misija nije imala svoje kontrolore na biralištima, ali njihov izveštaj o izborima, čak i u tako ograničenim okolnostima, obiluje prigovorima koji se tiču zloupotrebe medija i javnih resursa, ograničavanja pristupa nepristrasnim informacijama (uz osvrt i na izostanak kontrole REM-a), netačnosti biračkih spiskova, pritisaka na birače, naročito one zaposlene u državnim institucijama i još mnogo toga. Verujemo da bi puna misija OEBS-a na sledećim izborima imala daleko bolji uvid u raspon nepravilnosti, a nadamo se i da bi njihovo prisustvo „na terenu“ makar delimično uticalo na poboljšanje stanja.

Građani Srbije imaju pravo na poštene i slobodne izbore

Smatramo da je pravičan izborni proces od suštinske važnosti za svaku državu i iako nismo naivni da verujemo da će naredni izbori proteći u savršenom redu i u skladu sa svim zakonima, verujemo da svaki pokušaj da se stanje popravi treba podržati.

Ostaje da vidimo kako će Skupština reagovati na ovu inicijativu. Ne vidimo koji opravdan razlog bi vladajuća većina imala da odbije ovakav zahtev, mada ih to nije sprečavalo u proteklom periodu.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.