JORGOVANKA TABAKOVIĆ BUDUĆI PREMIJER? Na proleće stižu izbori i promene ustava
Foto: Fonet

UZ OPŠTE GLASANJE SPREMA SE I REFERENDUM!

JORGOVANKA TABAKOVIĆ BUDUĆI PREMIJER? Na proleće stižu izbori i promene ustava

Građani će se na biralištima izjašnjavati za gradsku vlast i eventualno novi saziv parlamenta, ali i o promeni najvišeg državnog akta. Izmene su potrebne zbog puta u EU

Objavljeno:

Konačna odluka o gradskim i eventualno parlamentarnim izborima biće, kako je to najavio predsednik Aleksandar Vučić, poznata u subotu. Međutim, kako saznaje Kurir, državni vrh uveliko razmišlja da uz te izbore, koji će najverovatnije biti na proleće 2018. godine, raspiše i referendum o promeni Ustava.

POČELA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN O KOSOVU: Srbiju predstavlja Ivica Dačić, razmatra se najnoviji izveštaj

- Srbija mora, zbog evrointegracija, što pre da promeni Ustav. Državni vrh je toga svestan i zato će se sada koncentrisati na to. S predlozima izmena će se ubrzo krenuti, u to će biti uključen najširi krug ljudi, a nacrt izmena biće i na javnoj raspravi. Svako će, dakle, moći da kaže šta misli o novinama u najvišem državnom aktu - otkriva izvor Kurira i dodaje:

- Ipak, konačni sud daće građani na referendumu, a procene su da bi najbolje bilo da se za to glasa kad i za novu beogradsku vlast i eventualno novi saziv parlamenta. U vrhu vlasti smatraju da je to najbolje rešenje, a uz to će se i uštedeti novac.

Bojan Klačar iz Cesida kaže da će referendum o Ustavu svakako biti neophodan, a da najave da može biti spojen s glasanjem na beogradskim izborima nisu bez osnova jer su slične izjave dolazile iz Ministarstva pravde.

- Takav scenario je moguć iz dva razloga. Prvo, ustavne promene u delu o pravosuđu moraju brzo da se sprovedu zbog obaveza iz Akcionog plana za poglavlje 23. A drugo su praktični razlozi, koji bi doveli do toga da izlaznost na referendum bude na pristojnom nivou, jer će se spojiti sa zanimljivom izbornom trkom - kaže Klačar i dodaje da bi ipak bilo najbolje da ustavni referendum bude odvojen od izbora, jer se radi o različitim temama i različitim odlukama.

Takođe, izvor Kurira iz vrha vlasti otkriva da je SNS na korak od odluke da, uz gradske, raspiše i parlamentarne izbore, te da su zato čak i radili istraživanje ko bi nakon toga bio idealan premijer, a jedno od mogućih rešenja je Jorgovanka Tabaković.

foto: Beta

- Ona se uklapa u profil premijera kakvog želi SNS. A da bi to mogla i da postane, govori i činjenica da joj baš sledeće godine ističe mandat na mestu guvernera NBS - otkriva naš sagovornik.

Tabakovićeva nije želela da komentariše ove navode, a analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da SNS „ima dosta dobrih kandidata za tu poziciju, među kojima je i aktuelna guvernerka“.

POTVRDA: Ana Brnabić o vanrednom glasanju!

PARLAMENTARNI IZBORI POTREBNI ZBOG USTAVA

Premijerka Ana Brnabić najavila je juče mogućnost parlamentarnih izbora, a kao razlog za to navela je promenu Ustava. Po njenom scenariju, prvo bi išli parlamentarni izbori, pa ustavni referendum.

foto: Marina Lopičić

- Mnogi imaju različite razloge zašto bi trebalo raspisati vanredne izbore, ali meni deluje kao važan razlog to što u okviru poglavlja 23 u pristupanju Srbije EU moramo da prođemo kroz promene Ustava. Atmosfera u Skupštini je trenutno sve samo ne konstruktivna - rekla je Brnabićeva.

Ocenila je i da je važno da zato u Skupštini budu stranke „koje na najbolji način odslikavaju volju građana“:

- Nisam sigurna da je to u ovom trenutku u Skupštini dobro odslikano. Treba videti da li je bolja opcija da se nastavi ovako ili da se pred ustavne promene još jednom proveri volja građana.

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.