Usvojen Zakon o dualnom obrazovanju: ŠKOLE U SRBIJI VIŠE NEĆE BITI ISTE!
Foto: Filip Plavčić

ovo se čekalo

Usvojen Zakon o dualnom obrazovanju: ŠKOLE U SRBIJI VIŠE NEĆE BITI ISTE!

Država je do sada dosta novca ulagala u opremanje učionica/radionica.

Objavljeno:

Model dualnog obrazovanja biće uveden u sistem srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, kroz teorijsku nastavu i kroz rad kod poslodavca, utvrđeno je Zakonom o dualnom obrazovanju koji je danas usvojila Skupština Srbije, a koji će početi da se primenjuje počev od školske 2019/2020. Model dualnog obrazovanja, koji podrazumeva učenje kroz rad, primenjivaće se za obrazovne profile u trajanju od tri, odnosno četiri godine, kao deo srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja.

SRPSKE SREDNJE ŠKOLE VIŠE NEĆE BITI ISTE: Od 1. septembra ZNAČAJNA promena!

Poslanici su usvojili Zakon o dualnom obrazovanju, koji, kako resorno ministarstvo saopštava, donosi unapređenje dela srednjeg stručnog obrazovanja u pogledu sticanja kvaliteta dela kompetencija koje su usklađene sa standardima savremenog tehničko-tehnološkog razvoja 21. veka.

Novousvojenim Zakonom se uređuje sistem među zainteresovanim stranama, sa jedninstvenim ciljem da mladim ljudima omogući kvalitet znanja koji se stiče na dva mesta – teorijska znanja u školama i praktična znanja u realnom radnom okruženju u kompanijama koje prate tehničko-tehnološki razvoj.

foto: Aleksandar Jovanović Cile, ilustracija

"Na ovaj način učenici stiču i veštinu upravljanja znanjima. Učenje kroz rad ne predstavlja za učenike 'proste manuelne zadatke', već programiranje, projektovanje i rukovođenje 'pametnim mašinama', koje su deo savremenih modernih proizvodnih procesa u kompanijama", saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Dualno obrazovanje je već stvarnost u ovoj srpskoj školi! Kolika će biti đačka mesečna plata?

Sinergija između teorijskih i praktičnih znanja omogućena je na nedeljnom nivou u skladu sa planom i programom nastave i učenja. Za učenike u srednjim stručnim školama je posebno bitno karijerno vođenje i savetovanje kome se posebno mesto daje u ovom Zakonu, ističe Ministarstvo.

"Sistem kontrole nad sticanjem znanja kroz ovaj zakon osnažen je u sadejstvu dva sistema. U procesu učenja i evaluacije učestvuju nastavnik praktične nastave (koordinator učenja kroz rad) i licencirani ninstruktor iz kompanije (sa položenim didaktičko-pedagoškim veštinama) koji zajedno realizuju, prate i procenjuju učeničko postignuće", objašnjeno je u saopštenju.

Ovim Zakonom učenik nije u radnom odnosu već u procesu sticanja dela kompetencija koje se odnose na učenje kroz rad a deo su propisanog nastavnog plana i programa. Učenici kroz ovaj zakon stiču kompetencije na učenju kroz rad koje su neophodne da bi nakon srednjeg stručnog obrazovanja postali stručnjaci i da bi im bilo omogućeno da steknu znanja usklađena sa savremenim tehnološkim razvojem koja mogu da sagledaju u kompanijama.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

"Dostignutim kvalitetom kompetencija koji je usklađen sa savremenim tehničko-tehnološkim razvojem, mladi postaju zapošljivi odmah nakon formalnog obrazovanja i na taj način smanjujemo stopu nezaposlenosti madih do 25 godina. Takođe, dualnim obrazovanjem mladima se omogućava i prolaznost ka višim nivoima obrazovanja", ukazuje se u saopštenju.

Nadzor nad poverenim poslovima Privrednoj komori Srbije koji se odnosi na sticanje kompetencija u kompanijama, kao i nad celokupnim Zakonom vrši Ministarstvo.

Podršku dudalnom obrazovanju u Srbiji dali su Nemačka, Austrija, Švajcarska, klaster italijanskih kompanija "Konfindustrija" i Američka privredna komora.

"Strani investitori ne žele jeftinu radnu snagu već obrazovane stručnjake koje podržavaju kroz formalni sistem obrazovanja i koje na ovaj način oni podržavaju kako u svojim tako i u domaćim kompanijama. Na ovaj način se takođe rešava problem nedostatka kadrova u kompanijama kao i zaustavljanje odliva sredstava u neformalno obrazovanje koje je u prethodnom periodu srpsku privredu koštalo 3,5 miliona evra", saopšteno je nakon usvajanja zakona.

Otvorena vrata kompanija pokazuju visok stepen društvene odgovornosti domaćih i stranih kompanija, koje, pored toga što učenicima omogućavaju učenje u realnom radnom okruženju, omogućavaju stipendije svim učenicima koji se opredele za dualni model obrazovanja kao podršku i motivaciju za proces učenja.

"Država je do sada dosta novca ulagala u opremanje učionica/radionica. S obzirom na to da država ne može da priušti opremanje svih učinoca/radionica savremenom opremom, realizacija dela nastave u realnom radnom okruženju omogućiće preusmeravanje sredstava u neke druge oblasti kao što je kreiranje novih modernizovanih profila, istraživanja, inovacije u nastavi", zaključeno je u saopštenju.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.