TOMA DOBIO ORDEN OD PUTINA: Ovo je povod za važno odlikovanje
Foto: Fonet, reuter

prijateljstvo

TOMA DOBIO ORDEN OD PUTINA: Ovo je povod za važno odlikovanje

Kako kaže, izuzetno je ponosan ne samo u svoje ime i u ime svoje porodice, već i u ime svih građana Srbije što ga je ruski predsednik odlikovao za prijateljstvo

Objavljeno: 16:55h

Ruski predsednik Vladimir Putin uručio je Orden prijateljstva bivšem predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću. Nikolić je dobio orden za “veliki lični doprinos jačanju strateškog partnerstva i prijateljskih veza između Rusije i Srbije”.

“Svako ko odlikuje razmišlja o onome koga odlikuje, a svako ko je odlikovan razmišlja o tome ko ga je odlikovao”, naveo je Nikolić.

Kako kaže, izuzetno je ponosan ne samo u svoje ime i u ime svoje porodice, već i u ime svih građana Srbije što ga je ruski predsednik odlikovao za prijateljstvo.

Ugljanin pozvao srpsku policiju da se povuče iz Sandžaka, A SADA MU JE MUP ODGOVORIO!

foto: Reuters

“Ne možete nijednog građanina Srbije da ubedite da ne postoji večno i trajno prijateljstvo između ruskog i srpskog naroda, između Rusije i Srbije. Trudio sam se kao predsednik da to ne narušim, da se to prijateljstvo podigne na viši nivo i mislim da sam u tome uspeo. Ovo odlikovanje je znak da nisam mnogo pogrešio u odnosima prema Ruskoj federaciji kao predsednik”, rekao je Nikolić.

Visoko priznanje Nikoliću je dodeljeno na Dan narodnog jedinstva, kojim se u Rusiji obeležavaju događaji iz 1612. godine, kada je narod pod rukovodstvom Kuzme Manjina i Dmitrija Požarskog oslobodio Moskvu od poljskih osvajača.

Nikolić se nije kandidovao za drugi predsednički mandat, a nakon toga stupio je na funkciju predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

Kako je istakao Nikolić, bezmalo nijednog građanina Srbije ne može se ubediti da ne postoji večito trajno prijateljstvo između srpskog i ruskog naroda i dve države.

foto: Beta

"Ja sam se trudio u svom mandatu da ne narušim to prijateljstvo, da naši odnosi budu podignuti na viši nivo i da ostvarimo mnogo bolju komunikaciju nego što je postojala do tada. Mislim da sam u tome uspeo", konstatovao je Nikolić.

On je ocenio da je odlikovanje koje je dobio znak da nije mnogo pogrešio u odnosima prema Rusiji i podsetio da je i on Putina odlikovao najvišim srpskim ordenom.

Mislim da su i novi predsednik i Vlada Srbije na apsolutno istom kursu i sa istim željama i da će i dalje nastaviti da sarađuju sa Rusijom, rekao je Nikolić. On je dodao da se prijateljstvo zemalja obično meri obimom trgovinske razmene ili investicija, ali da, kada su Srbija i Rusija u pitanju, ta razmena nije u skladu sa odnosima koji postoje između dve države, pa je zato i o tome mnogo razgovarano.

foto: Fonet

Idemo dalje, na ozbiljnom smo putu da uz vojnotehničku saradnju, koja je izvanredna, uspostavimo i mnogo bolju saradnju u oblasti obrazovanja i mislim da će ruske kompanije u oblasti najviših tehnologija uskoro investirati u Srbiju, kako bi pokazali svetu šta sve imaju, rekao je on. Nikolić je dodao da će to biti urađeno da bi ruski stručnjaci pokazali da žele da Srbija ne zaostane u tehnološkom razvoju, kao "i da naš tehnološki razvoj ne bude oslonjen samo na jednu stranu".

Ako je poltiika na minimum dve strane, i razvoj treba da bude na minimum dve strane, ukazao je on.

Nikolić je istakao da je Savet na čijem je čelu deo Vlade Srbije, koja ga je i formirala, i svi projekti koji su trenutno u opticaju su njeni.

Savet te projekte, kako je objasnio, pronalazi, "vezuje ljude, održava kontakte" i zato će mediji uskoro imati priliku da više pišu i "o drugim vidovima saradnje sa Ruskom Federacijom nego do sada".

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.