TADIĆ: Ne diže Vučić spomenik Đinđiću, već sebi oreol demokrate! A Biljana Srbljanović koja učestvuje u tome...
Foto: Fonet, Damir Dervišagić

odgovor književnici

TADIĆ: Ne diže Vučić spomenik Đinđiću, već sebi oreol demokrate! A Biljana Srbljanović koja učestvuje u tome...

Bivši lider DS osvrnuo se na kritike zašto njegova partija u svoje vreme nije podigla spomenik Zoranu Đinđiću

Objavljeno: 11:49h

Nije dugo trebalo bivšem lideru DS i predsedniku Srbije Borisu Tadiću da odgovori na prozivke književnice Biljane Srbljanović da Demokratska stranka nije u svom mandatu na vlasti podigla spomenik Zoranu Đinđiću. pa sad to radi država.

Tadićevo pismo prenosimo u celosti:

NE PODIŽE VUČIĆ SPOMENIK ĐINĐIĆU, VEĆ DRŽAVA SRBIJA: Biljana Srbljanović odgovorila kritičarima spomenika o Zoranu Đinđiću

Mediji su objavili da je gospođa Biljana Srbljanović izjavila da smo stranka koju sam tad vodio i ja zaustavljali izgradnju spomenika Zoranu Đinđiću, koji je, po njenim rečima, trebalo da bude podignut još pre deset godina.

Gospođa Srbljanović ovom prilikom ili nesvesno obmanjuje građane Srbije ili namerno laže. Umesto što se iznose laži o tome šta bivša vlast nije uradila i da se iznose slobodna tumačenja, podsetimo se istina šta bivša vlast jeste uradila i razloga zbog koga su određene ideje ipak, nažalost, ostale nerealizovane tokom našeg mandata.

Dakle, istina je da je pre deset godina, upravo na inicijativu Demokratske stranke i uz moju političku podšku, doneta odluka o izgradi Memorijala Zoranu Đinđiću unutar Gradske galerije, koja je trebalo da bude izgrađena na Trgu Republike.

Takođe, istina je da su tad izgradnju tog memorijala i Gradske galerije u Skupštini Grada Beograda blokirali odbornička grupa Demokratske stranke Srbije i tadašnji radikali, a sadašnji naprednjaci. I istina je da smo u vreme mog predsedničkog mandata inicirali i realizovali postavljanje memorijalne ploče na Platou Zorana Đinđića i kuće u kojoj je živeo, imenovanje Bulevara Zorana Đinđića, postavljanje spomenika u Prokuplju, donošenje odluke o izgradnji Memorijala Zorana Đinđića u sklopu Gradske galerije na Trgu Republike, a 2011. smo pokrenuli novu inicijativu za podizanje spomenika Zoranu Đinđiću, pošto su sve prethodne inicijative i odluke blokirali predstavnici sadašnje vlasti i DSS.

Tad je doneta odluka da spomenik bude izgrađen na platou ispred Vlade Republike Srbije, na uzvišici koja gleda na mesto na kom je Zoran Đinđić ubijen. Međutim, uprkos toj odluci, ova vlast je na tom mestu izgradila spomenik Gavrilu Principu. Podsećam javnost i na to da sve što smo do 2012. godine izgradili u znak sećanja na lik i delo Zorana Đinđića smo morali fizički da branimo od napada i skrnavljenja njegovih tadašnjih protivnika, a današnjih ”poštovalaca i izgraditelja spomenika”.

Tokom prethodnih godina i Zoran Živković je više puta u javnosti iznosio laži da sam ja blokirao izgradnju spomenika, iznoseći kao dokaz umetničko rešenje njegovog prijatelja, koje je on predložio, a navodno ja odbio. A istina je da je rešenje koje je on ponudio odbila Komisija za trgove i ulice, uz obrazloženje da nije primereno liku i delu Zorana Đinđića. Pretpostavljam da je odbijeno zbog činjenice da je Živkovićevo rešenje predviđalo da spomenik bude izgrađen isključivo od viljušaka i noževa.

Na čelu komisije koja je odbila Živkovićev predlog bio je gospodin Mileta Prodanović, koji je danas inače član Živkovićeve stranke. Elementarna građanska korektnost bi podrazumevala da gospodin Prodanović kaže javnosti istinu zašto je odbijeno Živkovićevo rešenje, umesto što ćuti dok predsednik njegove stranke laže kako sam ja blokirao taj njegov zastrašujući ”genijalni” predlog.

Svi oni koji iznose ovakve neistine poput Biljane Srbljanović i Zorana Živkovića, učestvuju u formiranju laži koja isključivo ojačava autoritarnu poziciju Aleksandra Vučića. Pritom, čini se da namerno zaboravljaju da je Vučić, koji danas gradi spomenik Zoranu Đinđiću, ustvari isti onaj čovek koji učestvuje na skupu na kom se Đinđiću preti smrću, dok se Šešelj ispraća u Hag. Danas 2017. godine Zoran Đinđić je mrtav, a taj Aleksandar Vučić gradi sebi oreol demokrate, a ne spomenik Zoranu Đinđiću.

Neki podržavaoci petooktobarskih promena, bilo iz naivnosti ili korumpiranosti, taj oreol mu ukrašavaju ovakvim lažima. Da li svesno ili nesvesno to čine, postaje nebitno imajući u vidu opasnost koju za budućnost Srbije predstavlja tako ojačavanje i legitimizovanje Aleksandra Vučića i njegove politike. A ideja o izgradnji autoritarnog projekta je potpuno suprotna od svih političkih ideja Zorana Đinđića.

U tom smislu, tragikomično je gledati te ljude kako se batrgaju u lažima po medijima pokušavajući da se operu objašnjenjima kako spomenik ne gradi Vučić, već država. Svi oni su ipak svesni da u autokratiji nema razlike između države i vladara i nikakvim lažima na moj račun neće uspeti da se operu od učestvovanja u zloupotrebi izgradnje spomenika jednom demokratskom premijeru u svrhu ojačavanja jednog autokratskog predsednika.

Boris Tadić, Predsednik Socijaldemokratske stranke

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.