PLJUŠTE KAZNE POSLANICIMA OPOZICIJE! Radulović rekorder, ostao bez 80 odsto plate!
Foto: Filip Plavčić

je li fer?

PLJUŠTE KAZNE POSLANICIMA OPOZICIJE! Radulović rekorder, ostao bez 80 odsto plate!

Poslanici opozicije ukazali su na sednici odbora da se kažnjavaju samo poslanici opozicije, a ne i vladajuće većine koji na sednicama vređaju i krše Poslovnik o radu parlamenta

Objavljeno: 17:02h

Za 13 poslanika opozicije na sednici Administrativnog odbora Skupštine Srbije izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu nešto većem od 250.000 dinara.

Kazne su izrečene zbog opomena koje su dobili na sednicama parlamenta.

Najvećim novčanim iznosom kažnjen je šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović - 50 odsto od plate odnosno 34.148 dinara zbog isključenja sa sednice, plus još 20 odsto od plate odnosno 13.659 dinara zbog dve opomene i još deset odsto odnosno 6.829 dinara zbog još jedne opomene izrečene na sednici parlamenta. Iznosom 50 odsto od plate, odnosno sa 34.148 dinara kažnjeni su i poslanici Dveri Marija Janjušević i Srđan Nogo koji su takođe isključeni sa sednice. Od plate 40 odsto zbog tri opomene odnosno 27.319 dinara kažnjena su dva poslanika Dosta je bilo Branka Stamenković i Nenad Božić. Sa 20 odsto od plate, odnosno po 13.659 dinara kažnjeni su poslanik Nove stranke Zoran Živković i poslanik Dveri Ivan Kostić.

foto: Stefan Jokić

Po deset odsto od plate, odnosno po 6.829 dinara kažnjeni su poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić, poslanik DJB Vladimir Đurić i poslanici Demokratske stranke Aleksandar Jerkov, Goran Ješić i Radoslav Milojičić koji je kažnjen dva puta sa po deset odsto kao i šef Dveri Boško Obradović. Poslanici opozicije ukazali su na sednici odbora da se kažnjavaju samo poslanici opozicije, a ne i vladajuće većine koji na sednicama vređaju i krše Poslovnik o radu parlamenta. Opozicija je istakla i da vladajuća većina uvek dobije reč kada je traži da bi ukazala na povredu Poslovnika što nije slučaj i kada taj zahtev oni upute, već da zbog toga budu kažnjeni. Istakli su da je kažnjavanje opozicije nedopustivo i nepravedeno i da je cilj uskraćivanje prava poslanika da govore. Predsednik Administrativnog odbora i poslanik SNS Aleksandar Martinović rekao je da su poslanicima izrečene opomene, jer je to bio jedini način koji je predsedavajuća sednicom imala na raspolaganju da bi uvela red. Poslanica Branka Stamenković naglasila je da je "izbijanjem novca iz džepa" neće ućutkati, da su je građani izabrali da bude poslanici da bi govorila u njihove ime i da će to činiti i dalje "makar ona i njena ćerke jele samo hleba, masti i aleve paprike". Stamenković je rekla da ne može da razume zašto po povredi poslovnika reč mogu da dobiju predstavnici većine, a ne i opozcije koji zbog toga čak budu kažnjeni, te zatražila od poslanika vladajuće većine da je posavetuju kako da se izbori za reč na koju ima pravo, a da ne bude kažnjena. Šef Dveri Boško Obradović ukazao je da predsedavajući opomene izriču kada opozicija govori ono što vladajućoj većini nije po volji, odnosno kada pokušava da kaže nešto o kriminalu i korupciji u vrhu vlasti.

foto: Fonet

On je ocenio da predsednica parlamenta Maja Gojković, Aleksandar Martinović i još nekoliko poslanika vladajuće većine vrše opstrukciju parlamenta, onemogućavaju poslanike da govore i da od parlamenta prave cirkus kako bi onemogućili tabu teme u javnosti. On je ukazao i da su u ovom sazivu izrečene 62 opomene od toga svega dve poslanicima vladajuće većine. Poslanik Socijaldemokratske stranke Nenad Konstatinović kazao je da su kazne posledica ponašanja predsednice Skupštine Srbije Mje Gojković, a ne poslanika. "Ponašanje poslanika je samo reakcija na način vođenja sednice. Maja Gojković zloupotrebljava poslovnik i zato smo tražili da se razreši", rekao je Konstatinović. On je rekao da Gojković dok predsedava treba da bude neutralna, što ona nije već da ulazi u repliku sa poslanicima i drži političke govore. Martinović je kazao da poslovnik ne zabranjuje da predsednica govori i da ako imaju većinu mogu da je rezreše dužnosti. Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić je naveo da je poslovnik loš da treba da se menja i da omogućava da ga predsedavajući zloupotrebljava i da manipuliše, sputava raspravu i elementarno pravo poslanika da govore.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.