SAMO SAM DOBILA KOVERTU SA 40.000 I RAČUN: Otkriveni misteriozni darodavci SNS i kako je skupljan novac za kampanju
Foto: Zorana Jevtić, Ilustracija

priznali!

SAMO SAM DOBILA KOVERTU SA 40.000 I RAČUN: Otkriveni misteriozni darodavci SNS i kako je skupljan novac za kampanju

Još četiri donatora ispričala su BIRN-u istu šemu – partijski funkcioneri dali su im 40,000 dinara pitajući ih da novac uplate nazad stranci pod svojim imenom

Objavljeno: 17.10.2017. 11:37h
  • 79

Nekoliko donatora tvrdi da su tokom izbora 2017. pomogli Srpskoj naprednoj stranci da sakrije poreklo novca, tako što su novac dobijen od SNS-a uplaćivali stranci pod svojim imenom. Zbog sličnih nalaza iz kampanje 2014. godine, Agencija za borbu protiv korupcije prijavila je ovu stranku Višem javnom tužilaštvu, prenosi Javno.rs.

U početku nisu tražili ništa zauzvrat.

foto: Filip Plavčić

Lokalni član Srpske napredne stranke (SNS) pomogao joj je da se zaposli kao vaspitačica.

Poznaje i druge koji su se zaposlili u javnim preduzećima ili privatnim kompanijama čiji su vlasnici povezani sa SNS-om.

U proleće 2017. godine, pred predsedničke izbore, iz stranke su je jednom nedeljno zvali na sastanke. Aleksandar Vučić, u tom trenutku premijer Srbije, bio je predsednički kandidat SNS-a.

Na jednom od sastanaka, funkcioner stranke izdvojio ju je u stranu, dao 40 hiljada dinara i rekao da je novac deo velikog priloga partiji. Da li bi ih donirala nazad SNS-u pod svojim imenom?

„Samo sam dobila kovertu sa novcem i račun na koji da uplatim“, rekla je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) devojka koja je, iz straha da će ostati bez posla, tražila da ostane anonimna.

„Sve se znalo kad sam ušla u banku. Već su i oni znali kako idu uplate. Kasnije sam odnela uplatnicu kao dokaz da sam uplatila novac.“

Kaže da je na sastancima videla kako funkcioneri i druge pitaju da na sličan način uplate novac.

foto: Espreso

Istraživanje BIRN-a pokazuje da ovo nije izolovan slučaj već šema koju je Srpska napredna stranka razvila da bi - protivno Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti - kroz podmetnute donatore prikrila pravi izvor novca kojim su finansirane izborne kampanje.

Još četiri donatora ispričala su BIRN-u istu šemu – partijski funkcioneri dali su im 40,000 dinara pitajući ih da novac uplate nazad stranci pod svojim imenom.

BIRN otkriva da je zbog sličnih donacija Agencija za borbu protiv korupcije ove godine tražila od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da protiv SNS-a pokrene krivični postupak zbog sumnje na pranje novca tokom izbora 2014. godine.

U trenutku pisanja teksta, tužilaštvo je još proveravalo navode agencije. Sagovornici BIRN-a kažu da bi nereagovanje tužilaštva na moguće nepravilnosti u finansiranju političkih partija pokazalo da srpsko pravosuđe nije nezavisno.

I dok je bilo nemoguće utvrditi poreklo novca koji su zvanični donatori dobijali od stranke, dokazi prikupljeni tokom istraživanja ukazuju na sistematične povrede zakona od strane SNS-a na ovim i prethodnim izborima.

foto: Dragan Kadić

SNS nije odgovorila na BIRN-ova pitanja i zahteve za komentar.

Za krivično delo pokušaja skrivanja izvora donacija zaprećena je kazna do pet godina zatvora.

Liste donatora SNS-a drugačije su od lista drugih stranaka. Tokom kampanje za predsedničke izbore 2017. godine, 98 odsto individualnih donatora SNS-a uplatilo je identičan iznos: 40,000 dinara. Agenciji za borbu protiv korupcije je trebalo nedelju dana da u bazu unese 6,789 imena.

Mnogi koje je BIRN kontaktirao sa liste donatora SNS-a objavljene na sajtu Agencije odbili su da govore.

Međutim petoro donatora nezavisno je potvrdilo da su im funkcioneri partije dali po 40,000 dinara kako bi donirali SNS 2017. godine.

Svi su želeli da ostanu anonimni.

„Zvali su jedne noći i rekli da dođem u kancelariju stranke“, izjavio je jedan 27-godišnjak. „Nisu dali nikakvo objašnjenje preko telefona.“

U zbiru, vojska donatora koja je SNS-u uplatila identičnu sumu novca, donirala je Vučićevoj kampanji više od dva miliona evra – iznos koji prelazi trećinu njegovog ukupnog budžeta od 6,5 miliona evra. Veći deo ostalih prihoda došao je iz državnog budžeta u skladu sa izbornim pravilima.

Budžet SNS-a bio je značajno veći od zbira budžeta ostalih deset kandidata – svi oni zajedno imali su nešto više od 4,3 miliona evra.

Ta vrsta finansijske nadmoći omogućila je naprednjacima da mobilišu mase na skupovima, preplave zemlju bilbordima i medije reklamama.

Zapravo, stranka je potrošila 83 odsto sredstava – preko 5,3 miliona evra – samo na reklamiranje.

Finansijski tragovi

Sumnjive donacije SNS-u obeležile su i izbore 2014. i 2012. godine. Iako su i ostale stranke imale diskutabilne donatore, uključujući kompanije koje su velikodušno donirale uprkos poslovnim gubicima, SNS se i tada isticala hiljadama donatora koji su uplaćivali iste iznose.

Ostatak teksta čitajte OVDE.

(Espreso.rs / Birn)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media