100 DANA RADA VLADE SRBIJE: Brnabić sa kabinetom podnosi kompletan izveštaj (UŽIVO)
Foto: Fonet

KONFERENCIJA ZA NOVINARE

100 DANA RADA VLADE SRBIJE: Brnabić sa kabinetom podnosi kompletan izveštaj (UŽIVO)

Premijerka je uoči konferencije istakla da želi posebne pozdrave okupljenima da prenese od predsednika republike

Objavljeno: 14:36h

Vlada Republike Srbije, na čijem je čelu Ana Brnabić, obeležava danas 100 dana rada u Narodnom muzeju u Kruševcu.

13.15 - Brnabićeva je na kraju izlaganja istakla da će svi napori biti uloženi u nastavak dobre saradnje sa Republikom Srpskom, Slovenijom, ali i mnogim drugim zemljama, za šta će dokaz biti zajedničke sednice vlada tih zemalja.

foto: Fonet

Premijerka se zahvalila svim članovima svog tima i, nakon što je slučajno oborila čašu sa govornice i slomila je, sa osmehom uzviknula: "Živela Srbija!"

13.10 - Premijerka je sa ponosom istakla da su, zahvaljujući rezultatima šttednje, konačno stvoreni uslovi za povećanje penzija.

"Upravo su oni podneli najveći teret štedfnje. Impresivni rezultati fiskalne štednje omogućčli su da u narednih mjesec dana isplatimo jednokratni iznos pomoći od 5.000 dinara svim penzionerima. Od 1. januara 2018. ćemo trajno povećati primanja svim penzionerima za 5 odsto", obećala je premijerka.

Kada je reč o zaposlenima u javnom sektoru, a pre svega zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, vrtićima ali i u zdravstvu, sudovima i tužilaštvima, ustanovama za izvršenje sankcija i ustanovam kulture plate će biti povećane za 10 odsto

13.05 - Premijerka Brnabić je istakla da put ka EU ostaje prioritet politike Vlade Srbije.

foto: Fonet

"Usvojili smo i akcioni plan za regionalno povezivanje zemalja, potpisali smo akcioni plan sa Nemačkom o bespovratnoj pomoći... I ja kao predsednica Vlade, ali i brojni ministri, susreli smo se sa svim važnim liderima Evrope i sveta. Ovo govori o ugledu koji Srbija danas uživa u svetu i u regionu i svi građani Srbije treba time da se ponose", poručila je premijerka.

12.45 - Na početku svog obraćanja, premijerka Brnabić je istakla da je izuzetno ponosna na rezultate rada svog kabineta u prvih 100 dana.

"Tokom prethodnih 100 dana pokazali smo da Srbija može da nastavi da se hrabro kreće putem koji je trasirala prethodna Vlada. Obećala sam da će nam modernizacija, digitalizacija i ulaganje u obrazovanje biti prioritet, kako bismo bili lideri u regionu. Dokazali smo da probleme rešavamo čak i kada deluju nerešivo. Vlada je uspešno nastavila jačanje fiskalne pozicije i stabuilnosti finansijskog sistema", navela je ona.

Ona je dodala da se kontinuirano ulaže u unapređenje zdravstva.

"Započeli smo radovi za smeštaj linerarnih akceleratora, za unapređenje aparata za magnetnu rezonancu u KC, objavljen javni poziv za nabavku aparata sajber-nož. Brinemo i o mladima, očuvanju porodice i natalitetu. Želimo da olakšamo roditeljsku ulogu mladim parovima. Takođe je pojačana borba protiv nasilja u porodicu", podvukla je Brnabićeva.

Ona se osvrnula i na uspehe naših sporitsta i zahvalila im što konstantno doprinose rastu ugleda Srbije u svetu, ali i podsetila da su završeni radovi na rekonstrukciji Narodnog muzeja i da će on konačno biti otvoren 20. oktobra.

13.00 - Predstavljajući izveštaj o radu, predsednica Vlade je navela da njen kabinet podržava poljoprivredu, za šta je dokaz ograničenje stranog vlasništva nad zemljištem u Srbiji.

foto: Printscreen/Kurir tv

"Omogućena su bespovratna sredstva za mlade poljoprivrednike. Nastavljamo sa razvojem infrastrukture i strateških saobraćajnica. Na Koridoru 10 u 100 dana Vlade završeno je više od 30 kilometara ka Bugarskoj, započeti radovi na brzoj pruzi Beograd-Budimpešta i završene pripreme za izgradnju 31 kilometra puta od Požege do Preljine. Turizam se posebno brzo razvija zahvaljujući još nizu mera prethodne Vlade i nastavku aktivnosti ove. U cilju povećanja broja turista iz inostranstva, Vlada Srbije je uvela direktnu avio-liniju ka Pekingu", podsetila je ona.

12.55 - Premijerka je podsetila da su mnoge škole počele da koriste elektronski dnevnik, što je, kako je ocenila, važan korak u unapređenju obrazovanja u Srbiji.

"Danas je i broj studenata na tehničkim fakultetima veći za oko 20 odsto u odnosu na prethodnu akademsku godinu. Sa EU je potpisan Sporazum za podršku obrazovanju, što uključuje bolje povezivanje obrazovnog sistema i tržišta rada. Pored svih aktivnosti, potrebe tržišta za zaposlenima moramo podržati i putem neformalnog obrazovanja. Završili smo programe prekvalifikacija u IT sektoru, pri kraju su pripreme i za 2. krug prekvalifikacija za 900 kandidata. Kao što sam obećala, mislimo i na svoje starije sugrađane. Intenzivno radimo na oporavku domaće privrede i želim da naglasim da je u prvih 8 meseci ove godina Srbija ostvarila rast spoljno-trgovinske razmene za oko 13 odsto", podvukla je premijerka i istakla da je u prvih 100 dana rada Vlade porastao i broj stranih investicija.

12.50 - Brnabićeva je u nastavku navela da je na početku mandata formirana Vladina kancelarija za informacione tehnologije i e-upravu i da su prvi rezultati već vidljivi.

"Uvedena je automatska overa zdravstvenih knižica. Time smo uštedeli i novac i vreme čekanja na šalterima. Ovakvih primera će biti još mnogo u danima i nedeljama koji slede. Otvoren je i centar digitalne poljoprivrede u Novom Sadu i on je najbolji primer povećanja efikasnosti. Vlada je pokrenula i incijativu za ubrzanu izgradnju fakulteta i naučnih ustanova koji će do kraja mandata ove Vlade biti završeni i pušteni u rad", ocenila je ona.

foto: Printscreen/Youtube/Kurir

12.40 - Na početku konferencije, za uvod je prikazan kratak film o učincima Vlade Srbije u proteklih 100 dana.

Ispred Narodnog muzeja u toku pre podneva se okupio veliki broj građana koji nose transparente sa porukama pohvale uglavnom upućenim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

foto: Kurir.rs

U Narodnom muzeju u Kruševcu, predsednica Vlade i članovi njenog kabineta održaće u 12.30 časova konferenciju za novinare, na kojoj će predstaviti rezultate svog rada u prethodna tri meseca, a na pomenutom mestu u toku pre podneva već se okupio veliki broj građana koji nose transparente sa porukama pohvale uglavnom za predsednika Aleksandra Vučića.

Kurir TV prenosiće uživo konferenciju za medije Vlade Srbije.

Premijerka je uoči konferencije istakla da želi posebne pozdrave okupljenima da prenese od predsednika republike.

"Vidim puno njegovih slika danas ovde. I u pravu ste, verujte, bez ikakvog lažnog ulagivanja predsedniku republike, on jeste čovek koji je najviše dao za ovaj projekat, koji je svaki sastanak sa investitorom ispratio lično i sa svojim timom, svojim ljudima ispred mene u poslednjih, malo više od dve godine, i u vreme pre nego što sam bila u Vladi Srbije, oni su se borili, borili su se uporno, da danas dođe ovaj dan", rekla je Brnabiceva.

Takođe je dodala da je zadovoljna radom ministara, uz komentar da ih je lično birala.

foto: Fonet

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.