Haradinaj napustio sednicu Skupštine Kosova zbog optužbi da ga kontroliše Vlada Srbije
Foto: REUTER

KAO I MINISTRI

Haradinaj napustio sednicu Skupštine Kosova zbog optužbi da ga kontroliše Vlada Srbije

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj zajedno sa svojim ministrima napustio je danas sednicu Skupštine Kosova na kojoj su ga poslanici opozicije optužili da srpska vlada kontroliše Vladu Kosova preko Srpske liste

Objavljeno:

Na sednici je trebalo da se raspravlja o četvorogodišnjem programu nove vlade, ali se razgovaralo o Srpskoj listi. Sednica je prekinuta I trebalo bi da bude nastavljena sutra.

Predsednik parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti poručio je sa govornice da nova vlada zavisi od Srpske liste, a da njegova partija nije protiv srpske zajednice na Kosovu, već protiv uticaja Beograda.

"Upozorio sam premijera da bude prisutan na sednicama i da poštuje opoziciju, jer mu glasovi opozicije trebaju da izglasa sporazum o IPA fondovima Evropske unije za koje je potrebna dvotrećinska većina. S druge strane, svi znamo kako je formirana ova vlada i da zavisi od Srpske liste. Mi podržavamo srpsku zajednicu na Kosovu, ali ne i Beograd. Premijer mora da objasni njegov dogovor sa Srpskom listom, i šta je dogovorio sa Vučićem o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, i da li je dogovoreno formiranje opštine Prilužje. Takođe tražimo objašnjenje da li će dogovor o demarkaciji biti revidiran," rekao je Hoti.

foto: EPA

"Nema drugog sporazuma sa Srpskom listom, osim istog sporazuman kao i sa Inicijativom. Nema nijednog potpisa Ramuša Haradinaja koji može da naškodi interesima Kosova. Mi smo se samo obavezali da ćemo ispuniti ono na što se obavezala prethodna vlada," rekao je Haradinaj.

Poslanik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići rekao je daopozicija ne može da uslovljava vladu, jer je u manjini”.

"Ova sednica je sazvana shodno poslovniku, sakupili ste 40 potpisa, i evo nas ovde. Tražite sednicu, a da mi nismo došli ne biste imali kvorum, ja znam da je izborna kampanja u toku, ali ovo je neozbiljno. Ako ponovo hoćete raspravu o programu vlade, molim rukovodstvo da zakaže novu sednicu. Imali smo priliku da raspravljamo o programu vlade kada je premijer predstavio ekspoze, ali ste tada napustili sednicu," naveo je Krasnići.

Predsednik vlade Ramuš Haradinaj i ministri koji su prisustvovali današnjem zasedanju potom su napustili sednicu.

(Espreso.co.rs / Kossev)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.