ŽELITE LI BESPLATNE UDŽBENIKE ZA SVOJE DETE? Jedna stranka je danima to predlagala u Skupštini, ali je SNS stopirala! (VIDEO)
Foto: Fonet, Nebojša Mandić

ne čuje se od buke

ŽELITE LI BESPLATNE UDŽBENIKE ZA SVOJE DETE? Jedna stranka je danima to predlagala u Skupštini, ali je SNS stopirala! (VIDEO)

Rasprava rezultirala oduzimanjem reči i kaznom poslanika "Dosta je bilo"

Objavljeno:

Poslanici Skupštine Srbije danima su u Skupštini raspravljali o amandmanima na Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o Predlogu zakona o visokom obrazovanju, vodili polemiku da li učenici u osnovnim i srednjim školama treba da dobiju besplatne udžbenike. Međutim, zbog svađa, rasprava i vređanja, o ovoj temi javnost maltene nije obaveštena!

IZLAZI NAPOLJE! Gojković urlala na svoju saradnicu, PA KAZNILA POSLANIKA NA 20 DANA (VIDEO)

Pokret "Dosta je bilo" predložio je da zakon treba da garantuje da sva deca u Srbiji moraju da dobiju besplatne udžbenike, međutim, predsednica Skupštine Maja Gojković oduzela je reč lideru Saši Raduloviću.

Da li Srbija iz budžeta može da obezbedi udžbenike za osnovce i srednjoškolce?

Lider Pokreta Dosta je bilo rekao je da je računica jednostavna.

foto: Marina Lopičić

- Da bi se nabavili svi ovi udžbenici za svu decu svih osnovnih i svih srednjih škola u Srbiji, potrebno je 0,23 odsto budžeta RS - kaže Saša Radulović.

Na njegovo obrazlaganje nadovezao se poslanik SNS Mihailo Jokić, koji je upitao koliko je tačno to 0,23 odsto i sa koje stavke u budžetu će se to skinuti tačno, a da se ne poremeti njegovo funkcionisanje", upitao je Mihailo Jokić, poslanik SNS.

Radulović je onda odgovorio da subvencija Er Srbije iznosi više od 40 miliona evra, i da je besplatne udžbenike moguće platiti sa pola te subvencije.

- Ali ne mora sve od Er Srbije, ako uzmete malo od svih ovih stranih investitora kojima dajete subvencije koje su praktično za otvaranje jeftinih radnih mesta za jeftinu radnu snagu, a to su vam stotine miliona evra godišnje, onda vam je lako utvrditi da jedan mali procenat - od 5 do 10 odsto od te cifre - može da plati sve udžbenike - rekao je lider DJB.

foto: Aleksandar Jovanovic Cile

Međutim, poslanici su ubrzo sa reči brojeva prešli na optužbe, i počeli da prozivaju Radulovića "da je oštetio građane Srbije kada je bio stečajni upravnik", kao i "da su pokrali pare, da ih nema u budžetu upravo zbog toga".

Onda je Radulović rekao da su svi navodi i optužbe neistiniti, i da bi se nabavili udžbenici za svu decu u osnovnim školama u Beogradu treba tri miliona evra, a da je to cena jarbola, a za decu u srednjim školama oko dva miliona, a to je cena fontane.

- Pitanje za sve građane da li su im važniji jarbol i fontana ili udžbenici za decu u osnovnim i srednjim štkolama - rekao je na to Radulović.

Pošto je rasprava bila prilično burna, rezultirala je kaznom za poslanicu pokreta Dosta je bilo Branku Stamenković, koja je tražila reč na osnovu povrede poslovnika. Poslanica DJB je izbačena iz sale, posle svađe s Majom Gojković.

Naravno, o glavnoj i bitnoj temi, besplatnim udžbenicima koji bi trebalo dodeliti učenicima svih škola nije se više raspravljalo. Kao što to uvek u Skupštini bude, svađe, uvrede i rasprave uvek "ukradu šou" centralnoj temi.

Sinoć je na koncu izglasan Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Glasanje o tom zakonu trajalo je skoro tri sata zbog velikog broja amandmana o kojima se parlament izjašnjavao.

Besplatni udžbenici za svu decu sačekaće neko drugo (bolje) vreme.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.