MOŽE MU SE, TAKO MU JE DOPUŠTENO! Vulina je ministarstvo pustilo da mulja!
Foto: Fonet

NE STIŠAVA SE AFERA TETKA

MOŽE MU SE, TAKO MU JE DOPUŠTENO! Vulina je ministarstvo pustilo da mulja!

Podsetimo, Vulin je novinarki Krika, na pitanje o unosu 205.000 evra u zemlju, odgovorio pitanjem

Objavljeno:

Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić ocenio da bi bilo korisno da tužilac koji je odbacio krivičnu prijavu protiv ministra odbrane objavi obrazloženje te odluke.

Ako je Aleksandar Vulin, ministar odbrane, zaista unosio 205.000 evra, koliko mu je pozajmila ženina tetka iz Kanade za kupovinu stana, u delovima - po 9.000 evra, jedino objašnjenje koje se nameće za taj postupak jeste da je lider PS tako hteo da izbegne dokazivanje porekla novca i da mu je neko iz pravosudnih organa to omogućio, ocenjuju stručnjaci.

Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić ocenio je da bi bilo korisno da tužilac koji je odbacio krivičnu prijavu protiv Vulina objavi obrazloženje te odluke.

- Javnost, naime, unapred sumnja u pravilnost odluke tužioca u politički osetljivim predmetima, budući da je tužilaštvo pod jakim političkim uticajem zbog uloge izvršne vlasti u izboru starešina javnih tužilaštava - rekao je Ilić.

Ekonomista Milan Kovačević kaže da bi Vulin, da je otišao u Kanadu i doneo svih 205.000 evra, morao da prijavi poreklo tih para.

foto: Stock

- I ne samo to, to se nije smelo. Trebalo bi prethodno reći da želi da prenese novac, pa bi se videla dokumentacija, da li bi mogao... Pa ako može, izdalo bi mu se rešenje - kaže Kovačević, a na pitanje da mu je tetka uplatila taj novac na račun, navodi:

- Opet bi banka pitala za poreklo tih para i on bi morao da da neku potpisanu izjavu, koje je poreklo tog novca. I da se obratio domaćim organima da mu tetka iz Kanade poklanja novac, trebalo bi da postoji neki dokument po kom tetka to hoće da mu pokloni. Onda bi on trebalo da se izuzme iz deviznog režima i da mu se dozvoli da to jednokratno prenese preko granice, pošto to očito nije bilo tako. Onda je jedino opravdanje da je on prenosio onoliko koliko se sme prenositi - kaže Kovačević.

Na opasku da je takav način prenošenja novca - po manje od 10.000 evra, ozbiljno koštao, ovaj ekonomista kaže:

- Pomnožite dvadesetak letova do Kanade i nazad... Koštalo ga je ko Svetog Petra kajgana, što je prilično neracionalno. Presukupo i niko to pametan ne bi radio.

Podsetimo, Vulin je novinarki Krika, na pitanje o unosu 205.000 evra u zemlju, odgovorio pitanjem.

foto: Beta/Miloš Mirkov

- Ko vam kaže da je uneto u jednom komadu? Ko vam kaže da nije preneto 9.000 po 9.000 po zakonu? - rekao je Vulin, što je u suprotnosti s onim što je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio - da je sumu za stan prodavcu uplatio kao celinu, a ne u delovima.

Agencija za borbu protiv korupcije je, u toku provere imovine ministra Vulina, utvrdila da nije jasno iz kojih sredstava i na koji način je platio stan od 107 metara kvadratnih u Beogradu, zbog čega je sačinila izveštaj i prosledila ga Tužilaštvu za organizovani kriminal, otkrio je portal Krik. Tužilaštvo za organizovani kriminal je okončalo postupak navodeći da nema dokaza da je Vulin počinio bilo koje krivično delo iz njihove nadležnosti, a poreklom novca za stan se nisu ni bavili.

Reagovanje NUNS I NDV osudili odnos vlasti i premijerke prema Kriku

PRETNJE I PRITISCI SU NEDOPUSTIVI

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazili su zabrinutost zbog odnosa vlasti, uključujući i premijerku Anu Brnabić, prema oštrim stranačkim napadima na portal Krik.

- Umesto da stanu u odbranu javnog interesa i da, u skladu s onim na šta ih obavezuju javne funkcije, podrže definitivno utvrđivanje odgovornosti u vezi sa objavljenim podacima o novcu, oni nastoje da zaštite poziciju ministra. Od organa javne vlasti zahtevamo da promene pristup i stvore uslove da, umesto bespoštednih pritisaka na novinare i medije, na scenu stupe nadležni organi i utvrde odgovornost, pogotovo ako se ima u vidu da je autentičnost podataka o novcu kojim je Vulin platio stan nesporna, budući da nisu izmišljeni nego preuzeti od nadležnih organa i kontrolnih tela - navodi se u saopštenju.

Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije

VLAST NIJE HTELA ANKETNI ODBOR

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić podsetio je juče da je prošle godine, u ime poslaničke grupe SDS-NPS, podneo predlog da se osnuje anketni odbor koji bi se bavio stanjem u medijima. - Poslanici većine odbili su da podrže osnivanje takvog odbora. Da je osnovan, možda danas ne bismo ni govorili o napadima i pritiscima na novinare i medije, jer ih ne bi ni bilo - kazao je Aleksić.

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.