ALEKSANDRA JERKOV: Nije normalno da vi koji ste ceo život pošteno radili nemate svojoj deci da kupite kiflu i jogurt da ponesu u školu! (VIDEO)
Foto: Espreso

espreso INTERVJU NEDELJE

ALEKSANDRA JERKOV: Nije normalno da vi koji ste ceo život pošteno radili nemate svojoj deci da kupite kiflu i jogurt da ponesu u školu! (VIDEO)

Poslanica DS pričala je aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji

Objavljeno: 16:34h

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov bila je gost "Espreso intervjua", u kojem je pričala o Zakonu o rodnoj ravnopravnosti i zašto ga treba usvojiti što pre, o položaju žena u Srbiji, o beogradskim izborima, ujedinjenju opozicije i njihovoj šansi na njima...

Jerkov je otkrila na čije glasove računaju, komentarisala je Vulinovu spornu kupovinu stana, komentarisalala je slučaj ubistvo pevačice Jelene Marjanović i hapšenje njenog supruga Zorana Marjanovića, osumnjičenog za to ubistvo, političku situaciju u Srbiji, Demokratsku stranku, da li je vreme da dođu neki novi ljudi, koje su najveće greške SNS politike, kako će opozicija ako se ujedini opet uspeti da ponovo osvoji vlast...

Pogledajte ceo video intervju u videu:

Nedavno ste rekli da Zakon o rodnoj ravnopravnosti treba što pre usvojiti i naveli da to nije samo obaveza Srbije zbog pristupa EU, već i potreba svih građanki. Kakav je položaj žena danas u Srbiji, i šta će taj Zakon doneti?

- Mislim da žene u Srbiji najbolje znaju u kakvom su položaju, posebno one žene koje nemaju načina da dođu do medija, nemaju načina da ukažu na svoj položaj i one žene koje su se zaista saživele sa tom situacijom u kojoj su. Tu je statistika sasvim jasna. Žene poseduju manje od 20 odsto zajednički stečene imovine u braku. Ja sam imala kontakta sa ženama koje recimo sudija pitaju u ostavinskoj raspravi: "vi ćete se naravno odreći imovine u korist brata, muža", mnogo im je teže da napreduju na poslu, i dalje se nalaze u situaciji da ih poslodavci pitaju da li planiraju porodicu, da li imate dece, da li ima ko da ih čuva. To su sve načini na koje su oni diskriminisane, zbog toga im je teže da napreduju na poslu, zbog toga što nemaju sopstvenu imovinu, teže im je da dobiju kredite, da započnu sopstveni biznis, od njih se očekuje da vode računa o porodici, o deci, a recimo nas žene u politici uvek pitaju "kako možete da uspete da uskladite privatni i poslovni život". Nisam čula da su nekog muškarca pitali to pitanje. Da ne pričam o onim ženama koje trpe nasilje, koje nemaju razumevanja ni svoje okoline, ni svoje porodice, gde se sazna tek nakon što budu ubijene da su godinama trpele nasilje, a svi oko njih su to znali, ali nisu ništa povodom toga uradili. Žene ništa same ne rade tim povodom, prvo jer se boje, drugo jer nemaju zaštitu, treće jer nemaju podršku ni najbliže svoje porodice. Neretko nailaze na osudu društva, medija koji nekad ne tretiraju žene onako kako bi trebalo. Najveći broj žena ostaje u tim vezama, brakovima, jer nemaju gde da odu, nemaju posao, nemaju para, nemaju načina da iz tih veza izađu. To su sve stvari koje taj zakon treba normativno da reši, i zato je užasno velika šteta što zbog nekakve svađe između Zorane Mihajlović i Đorđevića taj zakon je na čekanju, a ne čekaju ga ni SNS, ni DS nego žene u Srbiji, jer njima treba.

foto: Espreso

Demokrate se zalažu za dogovor unutar opozicije kako bi se postigao dogovor za predstojeće gradske izbore, koje opozicija vidi kao veliku šansu. Da li je to zaista šansa, i kakve su prognoze za beogradske izbore?

- Čak i nama koji nismo iz Beograda je jasno da u Beogradu mnoge stvari ne funkcionišu onako kako bi trebalo. Svakom je jasno da glavni grad tako ne sme da izgleda. Svakome je jasno da neko tu neko ili ne ume ili neće ili ne želi da radi svoj posao. Beograđanima je potpuno jasno da oni koji treba da brinu o tome ne umeju, neće ili ne žele. Mi se i dalje zalažemo za dogovor unutar opozicije, mislimo da to jeste jedna mera odgovornosti, zbog tih građana koji ne žele tako da žive, tako da - da, mislim da je taj dogovor moguć. Mislimo da su izbori velika šansa i da taj dogovor može da pobedi nekakvog kandidata Aleksandra Vučića, za kojeg, plašim se nećemo saznati kao ni prošli put ni ko je, ni čime se bavi, a kao što vidimo, nije ni važno, jer će Vučić biti taj koji će biti sve.

Ko će glasati za opoziciju ako se ujedini, na čije glasove računate? Kako će opozicija, ovako razjedinjena i podeljena, uspeti ponovo da osvoji vlast?

- Glasaće oni građani koji su sada, već šestu godinu potpuno obespravljeni, poniženi, i koji ne žele da žive ovako kako žive, i sve što oni žele je da žive normalno. Pod normalnim životom podrazumevam da nije normalno da si ceo život radio, zarađivao svoju platu da bi imao nekakvu penziju, i onda neko dođe i oduzme ti tu penziju. I nije normalno da se Ustavni sud u tom slučaju ne oglasi, i ne proglasi oduzimanje penzija protivzakoniti. Nije normalno da mi teramo nastavnike i profesore da obrazuju decu za koje ih bebisiterka ne bi čuvala. Nije normalno da ceo život učite, školujete se, radite, a onda vaš komšija koji je u nekoj stranci, kupio diplomu dobije posao pre vas, a vi koji ceo život pošteno radili nemate svojoj deci da kupite kiflu i jogurt da ponese u školu. Videla sam juče jedan tvit, žena je napisala kako je dala detetu 50 dinara da kupi užinu, a onda se on vratio kući, vratio pare i rekao da nije imao šta da kupi, jer su sva deca pokupovala kifle koje su najjeftinije, i on kad je stigao na red nije imao para ni za šta što je bilo u pekari.

(Milka Radović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.