Georgiev o poreklu ministrovog stana: VULIN SE ZAPETLJAO KAO PILE U KUČINE!
Foto: Printscreen / N1

treba pohvatati!

Georgiev o poreklu ministrovog stana: VULIN SE ZAPETLJAO KAO PILE U KUČINE!

Unosio sam devet po devet hiljada evra, izjavio je danas Vulin na pitanje novinarke KRIK-a Bojane Pavlović - kako je u Srbiju dospelo 205.000 evra potrebnih za kupovinu stana, a za koje ministar tvrdi da je pozajmio od suprugine tetke iz Kanade

Objavljeno:

Odgovori ministra odbrane Aleksandra Vulina o poreklu 205.000 evra koje je navodno pozajmio od suprugine tetke za kupovinu stana, samo otvaraju nova pitanja i sumnje u vezi sa tim slučajem, ocenili su u Danu uživo TV N1 novinarka KRIK-a Bojana Pavlović i novinar BIRN-a Slobodan Georgiev.

Pitanje kako je ministar odbrane Aleksadar Vulin platio stan od 107 kvadrata, za koji je i Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da ima nejasnoća, i dalje je bez konkretnog odgovora.

Unosio sam devet po devet hiljada evra, izjavio je danas Vulin na pitanje novinarke KRIK-a Bojane Pavlović - kako je u Srbiju dospelo 205.000 evra potrebnih za kupovinu stana, a za koje ministar tvrdi da je pozajmio od suprugine tetke iz Kanade.

ŠURUJE S AMERIKANCIMA, KAKO BI 5 ODSTO IZDAJNIKA VODILO DRŽAVU U PROPAST: Tviteraši isprozivali Aleksandru Jerkov, a ni ona im nije ostala dužna! (VIDEO)

Bojana Pavlović je u Danu uživo TV N1 rekla da taj odgovor Vulina mora da shvati kao ozbiljnu tvrdnju, s obzirom na to sa koje pozicije dolazi, ali i da joj je sama izjava prilično neverovatna.

foto: Printscreen / N1

Ukoliko je novac koji je pozajmio od suprugine tetke iz Kanade legalan, zašto je unisio devet po devet hiljada “ispod radara”, pita se novinarka KRIK-a. Ta izjava, prema njenoj oceni, otvara i neka druga “matematička” pitanja, npr. Koliko puta je trebalo da Vulin ode u Kanadu da bi na taj način uneo 205.000 evra u zemlju, da li je moguće da to učini za tako kratak vremenski period, koliko bi ga to koštalo i da li bi mu se takav aranžman uopšte isplatio?

Novinar BIRN-a Slobodan Georgiev smatra da se Vulin svojim odgovorima “zapetljao kao pile u kučine”.

Posao novinara je, prema njegovim rečima, da se sazna šta se zaista dogodilo, i to ne da bi se Vulin isterao iz Vlade, već da bi se odbranio princip da ljudi na funkcijama treba da prijave imovinu.

“Nije dovoljno da se tužilaštvo oglasi kao nenadležno. I treba Vulin da da potpuni odgovor - da je imao normalnu argumentaciju, dao bi ga. Mislim da je današnji odgovor novi trag, hajde da vidimo kad si putovao u Kanadu 22 puta, da vidimo karte, pasoš… Ima 1.000 stvari koje možete dalje da terate da bi se stvari isterale na čistac”, poručuje Georgiev.

foto: Printscreen / N1

Tužilaštvo poslužilo kao organ za prikrivanje

Kaže i da ima utisak da je Tužilaštvo za organizovani kriminal u ovom slučaju poslužilo kao organ za prikrivanje - umesto da nedvosmisleno pokažu da tu nije bilo krivičnog dela, oni se kriju iza nekih formalnih razloga.

Bojana Pavlović kaže da je KRIK prvi odgovor od Tužilaštva, u vezi sa pomenutim slučajem, dobio u junu ove godine, i da je u njemu navedeno da je Tužilaštvo uputilo tri urgencije policiji, ali da nikakve reakcije nije bilo.

“Dve nedelje kasnije, Tužilaštvo odgovara da su praktično završili slučaj. Nemamo informacije da li je iz policije stigla bilo kakva informacija, koga su ispitali, kako su provereli navode ministra… Jednostavno, Tužilaštvo kaže nema krivičnog dela za koje su proveravali, a to su zloupotreba službenog polažaja i primanje mita”, podseća novinarka KRIK-a.

Pavlović dodaje da je slučaj potom prosleđen Prvom osnovnom tužilaštvu koje samo proverava da li je stan prijavljen, ali ne ulaze u poreklo novca i koje je reklo da je sve u redu, jer je Vulin prijavio stan.

Smatra i da je veoma zabrinjavajuće to što je Tužilaštvo za organizovani kriminal dve godine vodilo postupak protiv ministra, a da to nije bilo tema u društvu.

Saopštenja Pokreta socijalista govore mnogo

Novinarka KRIK-a kaže i da nema nikakvog razloga da se taj slučaj svodi na lični sukob, kao što je to pokušao da uradi Vulinov Pokret socijalista nizom saopštenja u kojem vređa urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića.

Georgiev kaže da mu “nervozna reakcija” Pokreta socijalista govori mnogo više od bilo koje druge odluke državnih organa.

“Diskreditacijom su pokušali da kažu da se tu neko ne bavi javnim interesom, nego da se neko nameračio na Aleksandra Vulina i hoće da se njime specifično bavi. Kako su okarakterisali Stevana (Dojlinovića) je nešto što će vrlo teško moći da se ukloni. Ne znam kako može da se ukloni takav napad na novinare”, ističe on.

Vlast etiketira novinare koji rade svoj posao

Georgiev smatra da bi na saopštenja Pokreta socijalista trebalo da reaguju i predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik Repulbike i bivši premijer Aleksandar Vučić.

Komentarišući današnju izjavu premijerke da “razume emotivnu reakciju Pokreta socijalista”, Georgiev je rekao da je njena izjava bila dosta izbalansirana, jer je s jedne strane nekako morala da podrži kolegu iz Vlade, ali je istovremeno rekla da ona ne bi tako reagovala.

Podsetio je da se Brnabić, kada je imala situaciju sa KRIK-om u vezi sa svojom imovinom, javila tom portalu i odgovorila na njihova pitanja.

Georgiev ipak ističe da Vlada Srbije već godinama ima tradiciju lošeg odnosa prema medijima, i da sve novinare koji se bave svojim poslom pokušava da etiketira kao jednicu koja je instalirana ruši Vladu i ministre.

Pritisak sa strane neće promeniti ponašanje Vlade

Kaže i da je poruka EU da vlast u Srbiji treba da poštuje slobodu medija, očekivana i da je zahvalan Uniji na podršci, ali da se ne bi uzdao u to da će doći neki pritisak sa strane koje će dovesti do promene u ponašanju ove vlade, jer bi se to već desilo prethodnih godina.

“Mislim da je važnije da novinari u Srbiji budu solidarni i da uspeju da pošalju neku poruku vlastima i izvedu akciju koja će dovesti do toga da se ovakve rakcije izbegnu (…) Nemoguće je videti Srbiju kao slobodnu demokratsku zemlju ako vam ne dozvoljavaju da dobijte odgovore koje zahteva javnost”, upozorava novinar BIRN-a.

Ako novinari u Srbiji budu sposobni to da artikulišemo, onda će, smatra Georgiev, i podrška Evropske komisije i drugih relevatnih međunarodnih igrača biti snažnija.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.